Inredningsnyheterna vi älskar just nu

18 aug, 2022 
AvKatarina Matsson
Inredningsnyheterna vi älskar just nu
ELLE har spanat in inredningstrenderna du inte vill missa!
Annons
Se hur du löser 5 vanliga inredningsmissar
Se hur du löser 5 vanliga inredningsmissar

1. Design för framtiden

Bord av Jurij Rahimkulovs. Pris 17  000  kr, Reform Design Lab.
Jurij Rahimkulovs böljande formspråk gifter sig perfekt med 3D-tekniken i nya bordet.

Efter succén med Reform lounge chair fortsätter göteborgsbaserade Reform Design Lab att utforska den 3D-printade designvärlden med träfiberbaserade biokompositer. Härnäst kommer ett formstarkt bord, även det designat av Jurij Rahimkulov. Måns Broman är företagets vd, som brinner för att utveckla tekniker, och därmed skapa förutsättningar för en hållbar produktion.

Annons

– Stolen är monomateriell, den visar konceptet med hela tekniken. Men det som jag personligen tycker är roligast i detta är att vi med bordet har tagit det ett steg längre och visar att det inte behöver vara monomanteriellt. I stolen har vi printat våra egna beslag, bara det är ju en revolution. Ge detta ett år till så är det en baggis att skriva ut sina egna beslag i metall. Det är lite det vi vill visa med det här, säger han.

2. Glada objekt­

<i>Chair one</i>, 3 760 kr, Joy Objects.

Nya svenska varumärket Joy Objects, med designern Fredrik Paulsen i spetsen, tycker att det saknas lekfullhet och humor i samtidens inredningsvärld. Nu lanserar de sina första stolar, som skickas i platta paket och skruvas ihop hemma, i företagets webbshop. Grunden är ett smart system i aluminium, som öppnar för fler produkter i framtiden.

Annons

Chair one, 3760 kr, Joy Objects.

3. Dags för dagdrömmar

Dagbädden <i>Dag</i> har ett underrede i bok och dyna klädd i ull, från 34 950 kr.

Det började som ett skolprojekt i ett samarbete mellan Beckmans och Gärsnäs i fjol. Nu finns Gustav Winsths and Teresa Lundmarks underbara dagbädd i produktion. En möbel för vila utanför sovrummet, för tankar, småprat, läsning, snilleblixtar…

Dagbädden Dag har ett underrede i bok och dyna klädd i ull, från 34 950 kr.

4. En ­enkel måltid

Servisen från Malmö porslin tillverkas i Kaolin-bältet i Tjeckien

Nya varumärket Malmö porslin debuterar med en skräll: en hel servis, Pi, signerad ingen mindre än Carina Seth Andersson. Tänk dig en blandning av klassiskt vitt porslin och japansk matkultur, former som återkommer och delar som får flera funktioner. Små tallrikar och skålar som tillsammans rymmer en hel måltid och inbjuder till kreativa dukningar i olika höjder.

Annons

– Det har varit så mycket handens närvaro. Vi ville tillbaka till basporslinet. Lite tunnare, lite snällare mot handen, säger Carina Seth Andersson.

Servisen tillverkas i Kaolin-bältet i Tjeckien och det är inte bara Carina Seth Anderssons återhållsamma formspråk som ligger bakom de stilrena och återkommande elementen – det sparar även in på tillverkningskostnaderna för en ny aktör på marknaden.

5. Köksskimmer x 3

Inspirerad av Sigvard Bernadottes design är den nya franska kaffepressen i blankpolerat rostfritt stål i kollektionen som bär det kungliga efternamnet. 1  399,  kr, Georg Jensen.

Annons
Kaffepress, 1  399,  kr, Georg Jensen.

Bord för det lilla köket – eller den lilla balkongen! Tasca table är gjort av obehandlad, borstad aluminium, 10  448  kr för det minsta, Frama.

<i>Tasca table</i>, borstad aluminium, 10 448 kr, Frama.

Fiskars satsar på återbruk i sin All steel-kollektion, där alla kok- och stekkärl består av 90 procent återvunnet rostfritt stål för lägsta möjliga koldioxidutsläpp. Roasting dish, 1  299  kr, Fiskars.

Annons

6. Glassig glaskonst

Konstverk i glas av danska Helle Mardahl.

Danska stjärnskottet Helle Mardahl fortsätter sitt färgglada segertåg över världen, senast med samarbeten med smyckesdesignern Elhanati och modesajten Matchesfashion. Framåt satsar hon också mer på större konstverk i sina glassiga signaturfärger (pris vid förfrågan). Bara att sätta upp på önskelistan till nästa gång du fyller jämt!

7. Shaker ­2.0

I samband med lanseringen öppnade textilföretaget Kvadrat sin första Raf Simons/Kvadrat ”flagship store” i Köpenhamn.

Hur ser ett modernt shakersystem ut? Det vet modeskaparen och designern Raf Simons, som designat just detta för textilföretaget Kvadrat som därmed utvidgar sitt sortiment.

Annons

– Hemmet är mer än någonsin det absoluta centrumet i våra liv och jag ville skapa ett system som kunde förändra det till det bättre. Jag är utbildad industridesigner, så att bara göra vackra produkter räckte inte. Jag ville tänka ut något riktigt smart som bidrar med något och som är relevant för hur vi lever i dag, säger han.

I samband med lanseringen öppnade företagets första Raf Simons/Kvadrat ”flagship store” i Köpenhamn.

8. Kära skrivbord

<i>Brissund</i>, design Kristian Eriksson, 11  790  kr, GAD.

Känner du dig inte riktigt redo att återvända till kontoret? Satsa på ett nätt skrivbord hemma i stället.

Annons

Brissund, design Kristian Eriksson, 11  790  kr, bredd 120 cm, djup 49 cm, GAD.

9. Retrovibbar

Bord, 9 995 kr, och stol, 2 995 kr.

En komplett matgrupp för den lilla matplasten – det har Louise Hederström skapat med bordet och stolen Same för Maze. De enkla formerna har lite av en retrokänsla över sig och de rundade hörnen gör gruppen perfekt när man vill samlas många i trånga utrymmen.

Annons

Bord, 9 995 kr, och stol, 2 995 kr.

Min inredningsstil

Evelina Kroon

Konstnären Evelina Krooon och Layered lanserar fyra mattor under namnet A walk in the park.

Konstnären Evelina Krooon och Layered lanserar fyra mattor under namnet <i>A walk in the park.</i>

Var promenerar du själv helst?

”I mina kvarter i Hagsätra och närområdet. Jag vill gärna kunna ta mig hem snabbt. Och så har jag nära både till natur, vatten och centrum. Rågsved är ett favoritcentrum.”

Favoritmöbel hemma?

"Inte en möbel men just nu min väggklocka som ser ut som en konservburk med sardiner. Det är en 35-årspresent från mina systrar, vintage, inköp från Arranging Things kurerade shop och jag blir glad varje gång jag ser den."

Annons

En konstnär som alltid inspirerar?

”Louise Bourgeois. För stämningen, skalan, tonen. Hennes obegränsade sätt att uttrycka sig och ta plats. Och hur hon tog sig an känsliga, världsviktiga teman på det mest beundransvärda sätt. Ovärderligt är hennes legacy! Vill också nämna Anni Albers, Gunta Stölzl, Lena Cronqvist, Mamma Andersson, Siri Carlén (och egentligen många fler).”

Senaste inköp till hemmet?

”Tror en Wassily lounge chair. Svag för den och av praktiska anledningar ett legitimt köp. Står sig mycket bra mot barnkladd och är väldigt skön för min pajade rygg.”

Utställning du ser fram emot i höst?

”Jag har dålig koll på höstens utställningar. Men Nan Goldins retrospektiva utställning på Moderna ska bli intressant. Jag är inte särskilt bevandrad inom fotokonst, men är, på grund av de teman hon behandlat i sitt konstnärskap, hyfsat inläst. Får man även säga sin egen? Planerar min första soloutställning till senhösten.”

Annons
Konstnären Evelina Kroon planerar sin första soloutställning till hösten.

Foto: Alex F Webb m fl.

Annons