Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

10 heta inredningsnyheter du inte får missa

13 jan, 2023 
AvKatarina Matsson
Inredningsnyheter januari februari 2023
ELLE har spanat in de senaste nyheterna inom inredning – här är de trender, prylar och profiler som vi älskar just nu!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Se 4 stora kökstrender 2023 - så inreder vi våra kökBrand logo
Se 4 stora kökstrender 2023 - så inreder vi våra kök

1. Flexibelt för en ny värld

&Tradition samarbetar med Note
”Vi behövde en förvaring inredningsnyheter-trender-2023-som matchade våra behov och som samtidigt passerade den formmässiga knivsegg som gör att vi själva skulle vilja ha den i vår studio”, säger Kristoffer Fagerström om Alima trolley, ett samarbete med Note Design Studio och & Tradition. Pris 9 290 kr.

Svenska Note Design Studio har under flera år träffat danska & Tradition med ambitionen att göra något ihop. Under pandemin blev det av.

Annons

– Vi började fantisera om hur världen 2.0 skulle se ut, när många började jobba hemifrån, och kring vilka krav som då ställdes på de ”nya” hemmakontoren och de ”gamla” arbetsplatserna, säger Kristoffer Fagerström, partner och produktdesigner på Note Design Studio.

De började skissa på en serie hybridprodukter för den nya verkligheten och dess utsuddade gränser. Resultatet är Alima trolley.

– Inspirationen är sprungen ur det kreativa kaos vi har i vår studio, där skisser, referensböcker och materialprover blandas med tidningar och enstaka champagneglas. Alima är lika mycket en dekorativ möbel som den är ett kreativt verktyg för människor som jobbar i studio eller hemifrån, säger Kristoffer.

Vågar vi redan börja längta efter nästa samarbete?

2. Stjärnklart

Front Starfall light Moooi

Svenska Front är högaktuella, inte minst som första svenska hedersgäster på Stockholm Furniture Fair som går av stapeln den 7–11 februari. Nyligen lanserades takkronan Starfall light för italienska Moooi. Idén bakom den nya armaturen kom till Anna Lindgren och Sofia Lagerqvist när de stjärnskådade i skogen (ett annat tema som de just nu utforskar i sin design). I dagsljus för den också tankarna till Louise Bourgeouis spindelskulpturer. Pris 35 335 kr.

Annons

3. Designern Amelia Widell

Amelia Widell

Drottningen av soffor och grundaren av Melimeli är aktuell med sin första glasvas och ett mönstrat samarbete med brittiska klädmärket Rixo.

Vad inspireras du mest av just nu?

”Alla brittiska inredningskonton på Instagram. Älskar hur de blandar färger på väggarna med mönstrade tyger, från gardiner till sängkappor, och verkligen klär in hemmen i textil och färg. Stor inspiration som jag kommer applicera i min nya lägenhet som jag renoverar just nu.”

Annons

I lurarna när du jobbar?

”Just nu har vi återupplivat gamla spellistor från tidigt 00-tal med John Legend och Alicia Keys, från tiden när jag tog studenten, tog körkort och flyttade hemifrån. Nostalgin är på topp!”

Melimeli kopp

Viktigaste detaljen hemma?

”Oj vad svårt, det finns ju så många … Skulle nog säga den handblåsta vasen Fiore, min första produkt i glas. En vacker bukett färska blommor ger en ombonad känsla, en känsla av att det finns någon som ser efter och tar hand om hemmet.”

Annons

En kreatör du alltid återkommer till?

”En favoritbok som jag ofta bläddrar i är The Selby. Fotografen Todd Selby har ett så härligt sätt att göra personporträtt hos inspirerande människor.”

Inredningstips för att överleva vintern?

”Satsa på många små ljuskällor och se till att ha mysiga filtar att kura ihop sig under. Det är perfekt att ha något inredningsprojekt att pula med och dessutom involvera barnen i. Sätt dem att slipa någon gammal möbel som ni sen målar om tillsammans eller varför inte sy nya gardiner eller klä om en sänggavel?”

4. Låt köket spira

Spira kök Kvänum

Med nya köket Spira lyckas Kvänums designer Per Fernholm kombinera motsatta egenskaper till en inbjudande helhet. Det rostfria stålet får en varm känsla när det kombineras med handtag lindade med rotting, hyllsystemens rundstav ger ett både elegant och rustikt intryck och de nya glasdörrarnas hamrade yta är samtidigt retro och väldigt nu. Pris vid förfrågan.

Annons

5. Svartvita detaljer med största möjliga kontrast

1. Modeikonen Raf Simons kuddar för Kvadrat får ett extra lyft med en färg på varje sida. Lambswool cushion, från 3 135 kr.

Ana Kras gardin för &drape

2. Coola konstnären och designern Ana Kras, numerade baserad i Paris, ger gardinerna Frame för danska & Drape en grafisk struktur med kontrasterande kantband. Hon älskar textilier som inredningsdetalj. ”De mjukar upp arkitekturen och ger den textur och dimensioner. De sprider och bryter ljuset. Jag älskar särskilt gardiner som rumsavdelare, ännu mer än som fönsterskydd”, säger hon. Pris efter utförande.

Annons
Vit bordslampa

3. Den nya lampan Colette från & Tradition är lika elegant som den franska författaren den är döpt efter. Går dessutom att dimma (regel nummer ett från belysningsexperter). Pris 3 570 kr.

6. Spegel, spegel

Spegel Navet

Stockholmsbaserade designstudion Navet har skapat moderna klassiker som Clamp tray. Nu har de gjort inredningssmycket Jelly mirror i samarbete med Glasbolaget, som använder återvunnet glas från småländska glasbruk i all tillverkning. Den unika processen ger ett – som de själva säger – geléliknande uttryck, ögonblicket mellan rörelse och stillhet. Pris 3 610 kr.

Annons

7. Svenskt i London

När Studio Frantzén slår upp dörrarna på anrika varuhuset Harrod’s i London är det återigen svenska Joyn Studio – med grundarna Lisa Grape, Ida Wanler och Helena Eliasson i spetsen – som skapat miljön. Tanken är att gästerna ska få olika upplevelser från gång till gång.

Vad är inspirationen bakom inredningen?

– Precis som maten består inredningen av noga sammansatta texturer och upplevelser. Olika material har tagits ur sina kontexter och satts i nya sammanhang för att skapa en välkomnande och avslappnad miljö där den skandinaviska kulturen gifter sig med den asiatiska.

restaurangmiljö i London
De intima ”operabåsen” på mezzaninen. Konstverk av Caia Leifsdotter/The Ode To. Stol, Font regular, Moebel Copenhagen. Matta Rust, Westex.

Vilka inredningstendenser ser ni just nu?

Annons

– Fokus ligger på atmosfär och upplevelse samt på att blanda material och stilar generellt. En mix av olika träslag och metaller som tidigare känts otänkbara känns plötsligt helt rätt. Precis som inom modevärlden är allt tillåtet med en extra vurm för 90-tal och postmodernism. Hemma ska det vara personligt med noga utvalda objekt, mycket färg och eklektiskt.

Svenska restauranger i London
Den skogskapellinfluerade receptionen, med specialdesignad kupol med motiv från nordisk natur av konstnären Ragnar Persson.

– Samtidigt finns den enkla varma minimalismen kvar med inspo från Alvar Aalto och Bruno Mathsson med ljusa exklusiva träslag, krom och ljusa väggar. Generellt är det en stor vurm för naturmaterial som blandas på olika sätt och att blanda gammalt och nytt där vi blir mer eftertänksamma kring nya köp – hellre kvalitet än kvantitet som ett resultat av vår ökade miljömedvetenhet.

Annons

8. Vackrare vardag

Alexandra Nilasdotter Höganäs

Det är inte varje dag som Höganäs Keramik lanserar en ny servis, men nu kommer Daga, av keramikern Alexandra Nilasdotter. Företaget som grundades 1909 har bokstavligen sin grund i Kullabygden, där leran omvandlades till keramikobjekt. Tillverkningen har flyttat utomlands (företaget ägs sedan 2014 av Rörstrand), men stengods är fortfarande grunden. Och det var med händerna vid drejskivan som Alexandra Nilasdotter började.

– Jag ville göra en form som var väldigt användarvänlig och social. Robust men ändå elegant. Man ska vilja lyfta upp och känna på och lyfta runt, säger hon i ateljén i Gustavsberg. Rummet har tidigare varit yrkesmässigt hem åt designern Signe Persson-Melin som gick bort i fjol, men som under sin långa karriär även hon skapat stengods för Höganäs Keramik.

Annons

Dagas form för tankarna till 90-talet och färgerna är inspirerade av Skåne; rapsfält, himmel, hav och så leran i sin naturliga nyans. Produkterna – tallrikar, koppar, en liten skål, ett serveringsfat och en kanna – har alla en avsmalnande kant.

– Stengods kan inte bli lika tunt som porslin. Vi kom på att man kan göra en till dimension till formen. Det gör den också lättare att stapla. Den ska funka i den moderna människans hem som kanske inte är så stort, säger Alexandra Nilasdotter. Pris från 169 kr.

9. För alla sinnen

Zanat lampa

Bosniska Zanat är specialister på snidat trä och samarbetar med många internationella formgivare. Inte minst svenska Monica Förster som designat flera produkter. Nu kommer Scentainer, en vacker träbehållare med unika mönster och doftsatta träflisor. I samarbete med svensk-japanska Muro Scents Co. lanseras också den unika skogs- och trä-doften 1919. Pris 2 300 kr.

Annons

10. Konst och design

Blommiga pallar

Hank Grüner heter konstnären som gett Joanna Laajistos pall Airisto för Made by choice, som visades under Stockholm Design Week, en alldeles särskild kostym. Vi noterar tre tendenser i ett: Unika objekt, konstnärliga samarbeten och finsk design på frammarsch! De tre pallarna representerar tre stadier i Hank Grüners liv; barndom, tonår och vuxenliv. Omålad kostar Airisto 6 555 kr och görs på beställning.

Se 5 stora färgtrender 2023Brand logo
Se 5 stora färgtrender 2023
Annons