Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Nu satsar vi på tuftning – allt du behöver veta om trenden

13 jan, 2023 
AvKatarina Matsson
Allt du behöver veta om tuftning trend
Tredimensionella verk i kreativa former som klättrar på väggarna. Det är det färgstarka resultatet av den senaste hantverkstrenden: Tuftning.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Se 7 naturnära träkök att inspireras avBrand logo
Se 7 naturnära träkök att inspireras av

Du har säkert sett dem på Instagram; färgstarka, abstrakta väggmattor i kreativa former. Handtuftning är senast i raden hantverk som fått en ny följarskara, med konstnärer som Maja Michaelsdotter – aktuell med en utställning på Textilmuseet till den 5 februari – i spetsen.

Tuftning allt du behöver veta
”Det är väldigt, väldigt roligt, jag blev helt uppslukad av det. Det är som att måla, men det blir ett taktilt material. Man tillverkar ett material”, säger Johanna Landin.
Annons
Lars Oscar Wall
Del av Lars Oscar Walls examensarbete på Malmsten. Den 18 februari till 18 mars ställer han ut på Hemslöjden i Linköping.

När Lars Oscar Wall gick ut Malmsten som färdig möbelsnickare 2019 var det med en kollektion trämöbler i kombination med mjuka, organiska delar. De tuftade textilierna gav de kantiga möblerna ett helt nytt uttryck. Ett par år tidigare hade han hittat till tuftningen via amerikanske konstnären Tim Eads och hans Tuft the world-community.

– Jag var väl en av de tidiga som köpte en av de billiga elektriska tuftningsmaskinerna som han sålde, berättar han.

Vad är handtuftning
Handtuftning är ett relativt enkelt hantverk, där en lufttryckspistol skjuter in garnet i väven, som när den är klar limmas på baksidan.
Annons
Tråd för handtuftning
Med garnerna kan man närmast ”måla” fram sitt tredimensionella verk.

Det var innan sociala medier som Tiktok och Youtube fylldes med tuftningsvideor och Oscar experimenterade sig fram. Examensarbetet gav uppmärksamhet vilket bland annat resulterade i ett stipendium från Kvadrat. I fjol började han själv hålla kurser i tuftning i Studio Ateljé på Folkungagatan i Stockholm.

– Jag har ungefär två kurser i månaden, ibland mer. Intresset är väldigt stort, jag har haft fullbokat sen jag började. Hantverk överlag är på väg uppåt och jag tror att pandemin fick folk att inse att de hade för lite hobbys. Folk vänder sig till hantverket igen, för att berika sitt vardagsliv, säger han.

Annons
Handtuftad matta
”Det är det perfekta hantverket för rastlösa personer som vill ha snabb feedback”, säger Johanna Landin.
Handtuftad matta på vägg
Från Studio Ateljé på Folkungagatan i Stockholm.

Deltagarna spänner från tonåringar till klassiska kulturtanter och konstnärer.

När Kasthall 1972 slog upp dörrarna till sin första tuftningsateljé var det just många konstnärer – Bengt Lindström, Lennart Rodhe – som vände sig till mattföretaget för att översätta sina verk till mjuka tredimensionella väggmattor. Peter Eriksson är ansvarig för affärs- och projektutveckling på Kasthall och började själv sin karriär i tufteriet i början 90-talet.

Annons
Tuftning Gunilla Lagerhem Ullberg
Gunilla Lagerhem Ullberg, som gick bort 2015, i tuften med den moderna klassikern Moss för Kasthall.

– Den moderna handtuften utvecklades i Tyskland. Grundidén är 150–200 år gammal. När bomullsindustrin drog igång i södra USA vävde man bomull till kläder och mjölsäckar och bomullsvekar till fotogenlampor. På den tiden tog man till vara på allt, och när männen kom hem från vävindustrin tog de med sig resttyger och garner. Kvinnorna sydde in små ”tufts” i tyget och så kokade man det, det är grunden, säger han.

Nu sker tuftningen med elektricitet och tryckluftspistol, för att skjuta in garnet i väven som är uppspänd på en ram. 70-talet präglades av väggbonader och mönstrade mattor, berättar Peter, därefter följde en tid med stramare uttryck. Ett genombrott kom 1999 när han och hyllade designern Gunilla Lagerhem Gullberg besökte en garnspinnare i Norge vilket inspirerade henne att göra en modern version av ryamattan i ull och lin.

Annons
Tavelvägg tuftad matta
”I flera år har vi sett ett stort intresse för hantverk, lokalproducerat. Att se att det inte är fabrikstillverkat utan något unikt som gjorts för rummet eller miljön”, säger Johanna Landin, inredningsarkitekt och tuftare.

– Vi stod en kväll och ökade upp lugghöjden till 40 millimeter, vad ska det bli av det här? Lingarnet sprätte ut, medan ullgarnet höll sig jämnt och fint. Vi tyckte det blev totalt fiasko och ringde Gunilla och sa ”du får släppa det här”, säger Peter.

Men Gunilla jublade och Kasthalls klassiker Moss föddes. I dag har Arbetsmiljöverket begränsat tiden som en handtuftare får arbeta och en stor del av produktionen sker med robotar. Robotarna tillverkas av svenska, världsledande företaget Hitex. Och kanske är det teknikens utveckling, med små, billigare tuftningsmaskiner som precis som på 70-talet bidrar till nya konstnärliga uttryck. En av de som hittat till hantverket är Johanna Landin, till vardags inredningsarkitekt på Joyn Studios. När hon permitterades under pandemin gick hon en vävkurs hos Handarbetets vänner, och via sociala medier hittade hon till tuftningen.

Annons
Tuftning konstform
Av arbetsmiljöskäl kompletteras Kasthalls produktion med robotar. ”Men vi känner att det finns en gräns där en människa måste ta vid. Den mänskliga handen kan man aldrig slå på fingrarna”, säger Peter Eriksson.
Mönstrad tuftad matta
”Intresset för att skapa unika grejer växer hela tiden”, säger Peter Eriksson. Här nya mattan Quilt, design Ellinor Eliasson, Kasthall.

– Den största anledningen till att jag fastnade för den hantverksformen tror jag är på grund av att jag är intresserad av intuitivt skapande, när man försöker att göra utan att tänka så mycket. Att koppla bort den där logiska och kritiska delen av hjärnan. De flesta andra textila hantverk kräver och går ut på noggrannhet och kontroll. Jag planerar aldrig mina tuftningsmotiv, utan börjar med en linje som sedan byggs på av en till, och en till. Jag vet aldrig i förväg hur ett motiv ska bli, och det är kul att helt tappa kontrollen på det sättet, säger hon.

Annons

Lars Oscar Wall vill tillgängliggöra hantverket för fler, men har även köpt in en större tuftningsmaskin för konstnärer att hyra.

– Jag låter hantverket tala i mina motiv, men jag har som mål att utmana mig själv i de delarna. Att luta mig mer åt konstnärshållet än hantverket, säger han.

Se 5 stora färgtrender 2023Brand logo
Se 5 stora färgtrender 2023

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons