Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongen

7 sköna tips för ett maxat uteliv i sommar

05 jun, 2024 
AvCecilia von Mentzer
7 sköna tips för ett maxat uteliv i sommar
Inred för sommar med våra sju sköna tips för utelivet. Satsa på terrasseringar, blomsterodlingar och fina dukningar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kika in hos Terez Persson - Modern arkitektur möter mjuk inredningBrand logo
Kika in hos Terez Persson - Modern arkitektur möter mjuk inredning

1. Enkla uteplatsen

Frida Perssons kolonistuga i centrala Malmö har en tillhörande trädgård med uteplats precis vid syrenhäcken. Foto: Petra Bindel. Stylist: Emma Persson Lagerberg.
Frida Perssons kolonistuga i centrala Malmö har en tillhörande trädgård med uteplats precis vid syrenhäcken. Foto: Petra Bindel. Stylist: Emma Persson Lagerberg.Phtographer Petra Bindel

Ett hörn i trädgården, gärna intill ett plank eller under ett träd, kan med enkla medel bli en drömmig berså. Gamla lastpallar blir med hjälp av tyger – varför inte loppisfyndade överkast – perfekta som bänkar. Ställ ditt ett trädgårdsbord och några stolar och vips har du en ombonad uteplats.

Annons

2. Nyskördat

Direkt från rabatterna! Bli blomsterbonde och strössla med buketter som ­Krusenbergsodlarna, Alva Herdevall och Anders Rydell. Foto: Idha Lindhag.
Direkt från rabatterna! Bli blomsterbonde och strössla med buketter som ­Krusenbergsodlarna, Alva Herdevall och Anders Rydell. Foto: Idha Lindhag.idha lindhag

Att odla snittblommor är ett nöje som allt fler ägnar sig åt. En färsk bukett på köksbänken som du själv har odlat fram, svårslaget! Bland andra Hanna Wendelbo och Lisa Ising har skrivit böcker i ämnet och om du googlar går det att hitta kurser om tekniker, omvårdnad och hur man väljer fröer.

Tips! Fakta om snittblommor, krukväxter och perenner kan du hitta på t ex blomsterfrämjandet.se och på säsongensbästa.se.

3. Duka utomhus

Låt trädet bilda ett naturligt parasoll när du dukar till sommarfest utomhus. Inspiration från Chamois.
Låt trädet bilda ett naturligt parasoll när du dukar till sommarfest utomhus. Inspiration från Chamois.Copyright:Mikael Dubois

Bor man i ett land med en kort, men intensiv, utomhussäsong fångar man varje chans till uteliv när vädret tillåter. Det är svårslaget med en middag utomhus i den ljumma sommarkvällen. Duka med flera lager tyg och dukar. Mjuka upp stolar med kuddar, häng lyktor i träden och duka med favoritporslinet. Skål för semester!

Annons

4. Strandliv

Under parasollet inreder vi för picknick på stranden, inspireras av Lexington home.
Under parasollet inreder vi för picknick på stranden, inspireras av Lexington home.

Vit sand, blått hav och tid för picknick på stranden. Efter bad och mat går vi på jakt efter strandfynd. Drivved som kan bli en hängare, tång som blåst upp från havet som kan bli gödsel i rabatten och snäckor som man kan trä och göra en mobil av.

5. Nivåskillnad

Glitter i sjön och vilstolar placerade med magisk utsikt. Dynor och klädsel, Bemz.
Glitter i sjön och vilstolar placerade med magisk utsikt. Dynor och klädsel, Bemz.Kristofer Johnsson

En terrassering skapar en härlig yta för att kunna plantera och skapa blickfång med. Satsa på odling, belysning och uteplats på din trädgårdsterrass i flera nivåer, med underlag av grus och stödmur av natursten.

Annons

Tips! Terrasseringar är en vanlig lösning för att avlasta muren. På detta sätt så delar man upp trycket och en mur slipper ta hela marktrycket.

6. Odla tomater

I det hembyggda orangeriet trivs tomat, basilika, physalis och chili. Foto: Karin Wildheim.
I det hembyggda orangeriet trivs tomat, basilika, physalis och chili. Foto: Karin Wildheim.Karin Wildheim

Det behövs inte ett stort växthus för att odla tomater, det kan räcka med ett par kvadratmeter markyta och några gamla fönster. Det här kan vara en bra början: en fasad i söderläge som växthuset kan placeras mot och några fönster, de brukar vara lätta att hitta begagnade på återbruk. Sök efter beskrivningar på nätet.

Annons

7. Höjdarbukett

Återanvänd dina glasburkar och gör vaser att hänga i trädet av dem. Fyll på med blommor i säsong. Foto: Kira Brandt.
Återanvänd dina glasburkar och gör vaser att hänga i trädet av dem. Fyll på med blommor i säsong. Foto: Kira Brandt.Kira Brandt

Små vaser som hängs upp i trädet där utebordet står ger fikastunden det lilla extra. Mörka och blå hornvioler blir en ljuvlig kombo till fruktträdens blomning. Alla typer av små burkar kan användas, se till att återanvända burkar från köket.

Annons