Sju fina och inspirerande idéer till altanen och uteplatsen

21 apr, 2023 
AvLinnéa Ruiz Mutikainen
Inredningstips stylingtips altan uteplats
Utesäsongen är här och vi välkomnar värmen med stämningsfulla stylingtips för både altan och uteplats. In och inspireras!
Annons
Se blomstertrenderna att ha koll på 2023
Se blomstertrenderna att ha koll på 2023

Äntligen bjuds vi på både ljusare samt varmare dagar, vilket självklart ökar suget efter utomhushäng. Den naturliga samlingspunkten hittar vi numera exteriört snarare än interiört och oberoende hur uteplatsens utförande är vi måna om att göra den så välkomnande som möjligt.

Här samlar vi fina idéer och stylingtips att inspireras av – med fokus på altan och uteplats:

1. Skapa mysstämning med ljuskällor

Inred altan och uteplats
Tips! Satsa på en smidig portabel lampa. Numera finns det många varianter som passar både inne och ute.

Ljuskällor, från lampor till levande ljus, är nödvändiga i inredningsbilden oavsett tid på året. Bara för att både våren och sommaren bjuder på rikligt med naturligt ljus betyder det inte att vi ska glömma bort vikten av extra belysning. Under utesäsongen fyller ljuskällorna en i huvudsak stämningshöjande funktion, redo att piffa upp lite extra när det börjar skymma.

Annons

2. Mjuka upp med textilier

Inred altan och uteplats
Tips! Tänk storskaligt! Även en minimalistisk helhet, som ovan, kan få sig ett uppiggande lyft i form av större textil.

Den härligt obrydda men välkomnande stilen är återkommande bland uteplatstendenserna. Vi dras till nedtonade neutraler och en enhetlig bas där mjuka textilier agerar pricken över i. Tänk en extra kudde, behaglig pläd när svalkan dyker upp mot kvällen eller en större soffa som maximerar myset.

3. Fokus på grönskande blickfång

Inred med växter på balkongen uteplatsen
Tips! För stilfull enhetlighet, satsa på flera krukor ur samma serie fast olika storlek.

Ingen uteplats utan en dos av grönskande växtlighet. Oavsett om det rör sig om mindre blomsterarrangemang eller rejäl mängd grönska så kommer växter alltid att liva upp miljön. Utöver att addera uppiggande kontrast förstärks den harmoniska känslan. I år är det extra hett att satsa på en rejäl kruka som agerar statement i sig själv.

Annons

4. Mixa och matcha med färg

Inred altan och uteplats färger
Tips! Färg och mönster är ett vinnande möte. Fokusera på en färg eller experimentera med flera för en dynamisk helhet.

Hej, färg! Att experimentera med färger utanför den strikt minimalistiska paletten, det vill säga neutrala kulörer i ljusare toner, har blivit allt mer populärt. Denna tendens genomsyrar även våra utemöbler och textilier, som gärna får gå i mer excentriska toner. Håll dig till en kontrasterande nyckelfärg eller fler – och räds inte att blanda härliga mönster i mixen.

5. Med bohemiska influenser

Inred altan inred uteplats bohemiskt
Tips! Liva upp en enhetlig palett med detaljer i taktila ytor för en snygg, diskret touch som förhöjer utan att ta över.

Vem gillar inte en charmig uteplats med en avkopplande atmosfär? Tänk i lantliga banor, med genomgående närvaro av naturnära detaljer som i sin tur mjukas upp med textilier. Här är det funktionellt snarare än typiskt minimalistiskt, med alla nödvändigheter inom räckhåll. Komplettera med levande ljus för mysboost!

Annons

6. Plocka fram ljusslingan

Inred altan balkong med ljusslinga
Tips! Variera placeringen av din ljusslinga, tänk olika höjd eller hur du hänger den.

Ljusslingan är en sann trotjänare utmärkt att ha både inom- och utomhus. På uteplatsen står ljusslingan för alldeles lagom mängd belysning när skymningen drar över samt stämningsfull helhetskänsla. Om du redan har en ute och vill styla den på ett nytt sätt, se över hur du har hängt den – att justera höjden gör större skillnad än vad du kan tro.

7. Addera en klassisk rand

Randiga textilier uteplats
Tips! Matcha den randiga detaljens färg med kulören på befintlig möbel eller annan större detalj på uteplatsen.

Sugen på att addera ett tidlöst mönster? Randen är ett säkert kort, aktuell säsong efter säsong med oändliga utföranden att välja mellan. Sommarranden går ofta i en mer färgsprakande skrud, i år med grönt och gult i framkant. Ett enkelt sätt att få in randen på är såklart genom textilier, likt Broste Copenhagens styling ovan.

Annons
Annons
Innehåller annonslänkar