ANNONSSAMARBETE MED HEMKÖP

Sommar och grillat – 4 goda recept du måste testa

26 jun, 2023 
AvSofia Carlberg
Rasmus Lindahl
Bjud in dina gäster till en härlig grillkväll och servera oväntade grillrätter som en grillad Caesarsallad, lax-souvlaki eller en uppgraderad burgare med en rökig dressing. På hemköp.se finns recepten köpklara – redo att klickas hem.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Advertisement
grillad laxsouvlaki
Rasmus Lindahl

Lax-souvlaki med myntayoghurt

4 port, 30 min

Börja med att tända grillen i tid om du har en kolgrill. Det tar i regel 30-40 minuter för att få rätt temperatur. Under tiden förbered dina laxspett.

souvlaki
800 g lax
1 grön zucchini
1 citron
2 msk chiliflakes
2 msk olivolja salt
8 st mindre grillspett

yoghurtsås
2 1/2 dl matlagningsyoghurt
1 msk hackad oregano
1 msk hackad mynta
salt och peppar

Så gör du

laxsouvlaki
Rasmus Lindahl

Börja med att göra spetten. Skär laxen i mindre bitar, skiva zucchini och citron ganska tunt. Varva sen lax, zucchini och citron på spett. Strö över lite chiliflakes, salt och olivolja.

Blanda yoghurten med hackad mynta och oregano, salt och peppar. Ställ i kylen tills servering.

Grilla spetten i ca 6 minuter, vänd dem så de får en jämn grillning.

Servera med såsen och kokt eller rostad färskpotatis.

högrevsburgare
Rasmus Lindahl

Högrevsburgare med cheddarost & smoky dressing

4 port, 10 min

2 st skivade gula lökar
1 msk matolja
700 g högrevs- eller nötfärs
1 nypa salt
1 nypa svartpeppar
8 skivor cheddarost
4 st brioche hamburgerbröd

smoky hamburgerdressing

2 dl majonnäs
0.5 dl dijonsenap
1 msk chilisås
1 msk bostongurka
1 tsk rökt paprikapulver
1 nypa salt
1 nypa svartpeppar

Så gör du

högrevsburgare
Rasmus Lindahl

Stek löken mjuk i olja ca 5 minuter, krydda med salt och peppar.

Blanda alla ingredienser till dressingen, smaka av med salt och peppar.

Rulla färsen till 8 jämnstora bollar. Lägg i varm panna utan fett och tryck till med en tung stekspade, se till att ytan blir riktigt brynt, salta och peppra lite och vänd. Lägg på en skiva cheddarost och stek andra sidan.

Lägg ihop två och två och servera i hamburgerbröd med stekt lök och hamburgerdressing.

Grillad färskpotatis
Rasmus Lindahl

Grillad färskpotatis med fläskfilé och dillolja

4 port, 60 min (+ 2 tim i marinad)

fläskfilé
1 st fläskfilé
1 dl Heinz chilisås
4 msk soya
2 st vitlöksklyftor
3 msk vinäger
3 msk honung

grillad potatis
1 kg förkokt färskpotatis
(nästan klar)

flingsalt och peppar
2 msk olivolja
2 1/2 dl crème fraîche
färsk dill till garnering
dillolja
150 g dill
3 dl neutral matolja

Så gör du

Grilla
Rasmus Lindahl

Blanda ingredienserna till marinaden och häll över köttet (se till att det täcks ordentligt) och låt marinera några timmar innan grillningen.

Gör sen dilloljan genom att värma olja till ca 70°C, häll den och dillen i en matberedare, mixa tills den är lysande grön. Sila av oljan genom ett kaffefilter och häll upp i en flaska.

Grilla köttet tills det har en innertemperatur på 67°C, ca 7-8 min på varje sida. Låt vila cirka 10 minuter innan du skär upp det.

Medan köttet vilar tar du den kokta potatisen och plattar till dem något. Pensla dem med lite olivolja, salta och peppra på båda sidorna, och grilla sedan på båda sidor tills de fått en härlig krispig yta.

Bred ut crème fraîchen på ett serveringsfat, lägg på potatisen och ringa över dilloljan. Toppa med lite salt och peppar. Garnera med färsk dill och servera till köttet.

Caesarsallad
Rasmus Lindahl

Vegetarisk caesarsallad med halloumi

4 port

4 st hjärtsallad, skuren och tvättad
En ask körsbärstomater
1 msk olivolja
valfria örter
1 halloumi
krutonger
2 skivor gott lantbröd
en nypa timjan och en nypa persilja
smör

dressing
2 st vitlöksklyftor, krossade
1 msk dijonsenap
1 st ägg
1.5 dl olivolja
1 dl parmesanost, riven
1 krm svartpeppar

chiliolja
2 tsk chipotlepaste
1 msk rapsolja

Så gör du

grillat
Rasmus Lindahl

Skölj salladen och dela i halvor. Tärna brödet, droppa över smör, persilja och timjan, rosta i ugnen 10 min (225 grader).

Mosa ihop vitlök och rör i senap. Vispa i hela ägget. Häll i oljan i en fin stråle medan du vispar kraftigt, eller använd mixer. Rör i parmesanosten, dressingen ska bli ganska tjock.

Lägg körsbärstomater toppade med olivolja och valfria örter i öppen folie. Massera in salladsbladen som du delat på hälften i rapsolja och grilla någon minut till de fått färg. Blanda ihop chilioljan och pensla på halloumin, lägg sedan på grillen till den blivit gyllene. Blanda salladen med dressingen och servera i djup tallrik, lägg på tomaterna och smula sedan den grillade halloumin över salladen. Toppa med parmesan och krutonger.

Till Hemköp för köpklara recept

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥