ANNONSSAMARBETE MED CANON

Så tar du dina matbilder till nästa nivå – expertens 5 bästa tips

10 aug, 2023 
Linda Lomelino citronkaka med citronglasyr canon
Foto: Linda Lomelino
Att fotografera och videofilma mat är kul – men det är en konst att få till den där perfekta bilden. Linda Lomelino, matfotograf och matstylist, delar med sig av sina bästa tips som kommer ta dina matbilder till en helt ny nivå!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Mat och bakverk i alla dess former är både populära och roliga motiv att fotografera och filma då de är lättillgängliga och enkla att experimentera med. Det kan vara en härlig helgbrunch, en färgglad sommarsallad, en elegant förrätt, eller ett nytt tårtrecept du provat hemma – möjligheterna är oändliga.

En person som är expert på att ta vackra matbilder är svenska matfotografen/-filmaren och matstylisten Linda Lomelino. Huvudfokus i hennes arbete de senaste 14 åren har varit mat, men hon har fotograferat i över 20 år. Hennes mat- och fotoresa började med en bakblogg 2009, och sen dess har hon skrivit och fotograferat flera böcker och arrangerat fotoworkshops runtom i världen.

Vi frågade Linda om hennes 5 bästa tips för att ta riktigt snygga matbilder.

Linda Lomelino så tar du bättre matbilder canon
Linda Lomelinos mat- och fotoresa började med en bakblogg 2009.Foto: Linda Lomelino

LINDAS 5 BÄSTA TIPS FÖR BÄTTRE MATBILDER

1. Tänk på ljuset

Bra ljus är grunden till ditt foto och kan antingen stjälpa eller hjälpa det. För att få det vackra mjuka ljuset, placera din mat bredvid ett fönster med indirekt ljus (vilket innebär att ingen sol kommer direkt in genom fönstret). Gå runt och testa dig fram i olika fönster för att hitta din bästa ljuskälla. Till exempel, fönster som vetter mot norr har det jämnaste ljuset under dagen.

Linda Lomelino så tar du bättre matbilder canon citronkaka med citronglasyr
Placera din mat vid ett fönster med indirekt solljus för att få ett vackert och mjukt ljus.Foto: Linda Lomelino

2. Kort skärpedjup

Det är en fördel att fotografera med en kamera jämfört med en mobiltelefon. Du har mer koll på dina inställningar och kan skapa det vackra korta skärpedjupet, vilket innebär att du får ett skarpt fokus på ditt motiv och en suddig bakgrund.

– När jag köpte mitt första objektiv (Canon EF 50mm f/1,4) för länge sedan och försökte fotografera med en stor bländare blev jag helt överväldigad av vilken skillnad det gjorde! Vanligtvis fotograferar jag med en bländare på runt 1,8. Hur stor bländare du kan välja beror på ditt objektiv, berättar Linda.

3. Ta hänsyn till vinkeln (och använd alla vinklar när du kan)

Olika vinklar kommer att ta fram olika egenskaper i maträtten som du fotograferar. Till exempel, om du fotograferar något som är platt som en pizza kommer du troligtvis göra det ovanifrån. Men om du fotograferar en kaka kanske du vill fotografera den från en sidovinkel först och sedan skapa en flatlay-komposition med hjälp av pizzabitar. Det är ett perfekt sätt att skapa variation i en serie av bilder.

Linda Lomelino så tar du bättre matbilder canon citronkaka med citronglasyr
Olika vinklar kommer att ta fram olika egenskaper i maträtten som du fotograferar.Foto: Linda Lomelino

4. Bildserietagning för att fånga rörelse

Serietagning är en inställning i kameran som gör att du kan ta många bilder samtidigt – vilket är perfekt när du försöker fånga rörelse. Du kommer med största sannolikhet också behöva fotografera med en kortare slutartid, beroende på hur snabbt ditt motiv rör sig.

– Jag fotograferar vanligtvis med en slutartid på 1/1000 sek för att fånga siktat mjöl – och justerar ISO och bländare därefter, berättar Linda.

Ett annat bra sätt att fånga rörelse på är genom att använda sig av kamerans videoegenskaper, särskilt slowmotion-funktionen. Det kommer att fånga rörelse på ett vackert sätt och du behöver bara filma i några få sekunder.

Linda Lomelino så tar du bättre matbilder canon citronkaka med citronglasyr
Serietagning är en inställning i kameran som gör att du kan ta många bilder samtidigt – vilket är perfekt när du försöker fånga rörelse.Foto: Linda Lomelino

5. Tänk på lager, strukturer och former

Lek med strukturer, djup och höjd för att skapa lager och lägga till ett visuellt intresse för dina bilder. Ett sätt att addera djup är att placera en passande sak i förgrunden eller bakgrunden av ditt huvudmotiv. Att lägga till saker med olika höjd och former skapar också intresse till din bild. Något enkelt som en skrynklig tygservett och några utströdda saltflingor på bordet adderar struktur och kan ta din bild till nästa nivå.

Men det allra viktigaste rådet Linda har att ge är att öva, öva och öva!

– Öva, men ha kul med det! Detta kanske är självklart, men det är det absolut viktigaste rådet jag kan ge! Öva, öva och öva lite till. Det kommer att förbättra ditt fotograferande snabbt, men framför allt, om du tycker det är kul då kommer du att göra det oftare, säger Linda.

LINDAS TIPS PÅ UTRUSTNING FÖR MATFOTOGRAFERING/-FILMANDE

För att lyfta dina foton och videofilmer kan du använda en kompakt systemkamera, som till exempel Canon EOS R50 som Linda använde vid den här fotograferingen.

Canon EOS R50
Canon EOS R50Foto: Canon

Dessa utbytbara objektiv, som fungerar mycket bra tillkameran, är Lindas favoriter vid matfotografering:

Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM - ett vidvinkelobjektiv med fast brännvidd och stor bländare.

Canon RF 50mm F1.8 STM - ett kompakt och prisvärt objektiv med fast brännvidd.

Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM - ett lätt objektiv med fast brännvidd för vackra detaljer.

Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM - ett objektiv med bildstabilisering och stor bländare.

Läs mer och upptäck hela Canons utbud här!

LINDAS CITRONKAKA MED CITRONGLASYR

Sådär! Nu är det bara att sätta i gång. Testa att ta fantastiska foton medan du tillagar Lindas härliga citronkaka.

Foto och video: Linda Lomelino

Linda Lomelinos citronkaka med citronglasyrBrand logo
Linda Lomelinos citronkaka med citronglasyr

Ingredienser 9-12 bitar:

Citronkaka

  • 270 g (450 ml) vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1/4 tsk flingsalt
  • 175 g rumsvarmt smör
  • 270 g (300 ml) strösocker
  • 1 msk citronskal (från ca 2 citroner)
  • 3 stora ägg
  • 200 ml yoghurt (2-3 % FETTHALT)
  • 50 ml (3 1/2 msk) pressad citronsaft (från 1-2 citroner)

Citronglasyr

  • 180 g (300 ml) florsocker
  • Skal från 1 citron
  • 2-3 msk pressad citronsaft
  • 1 msk vispgrädde eller mjölk
  • En nypa salt

Gör så här:

Citronkaka

1. Sätt ugnen på 175 °C. Smörj och mjöla en sockerkaksform som rymmer 1,75 liter.

2. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en mellanstor skål. Ställ åt sidan.

3. Ta fram en stor skål och vispa ihop smör och socker tills blandningen blir porös och krämig, cirka 2-3 minuter. Rör ner citronskalet. Tillsätt äggen – ett i taget – och vispa och skrapa ner blandningen längs skålens sidor efter varje ägg. Smeten kan skära sig lite men det ordnar sig när mjölblandningen kommer i.

4. Rör i mjölblandningen från den mellanstora skålen – i turordning mjölblandning, citronsaft, yoghurt, mjölblandning. Rör tills smeten känns slät.

5. Häll smeten i den förberedda sockerkaksformen. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter (kontrollera efter cirka 25 minuter) eller känn med en sticka att kakan är färdig i mitten. Låt kakan svalna i formen i 10 minuter, stjälp sedan upp den på ett galler och låt den svalna.

Citronglasyr

1. Blanda florsocker, citronskal, citronjuice, vispgrädde och salt i en skål. Rör tills glasyren känns slät, använd mer citronjuice om så behövs. Häll glasyren över kakan.

Recept: Linda Lomelino

Spana in mer av Lindas recept foton och filmer här!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥