Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterELLE-galan

Allt om torrborstning – så gör du för kropp och ansikte hemma

12 jan, 2023 
torrborstning steg för steg instruktioner kropp ansikte
Torrborstning – ritualen för att öka blodcikrulationen, stimulera lymfan och boosta ditt glow! ELLEs beautyredaktör Carin Hellman ger dig de bästa tipsen för att borsta huden till maxat lyster och mjukare hy.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLE Beauty: Min rutin – med Daniela RathanaBrand logo
ELLE Beauty: Min rutin – med Daniela Rathana

Torrborstning är skönhetsritualen med hundraåriga traditioner som återigen väckts till liv och trendar för både kropp och ansikte.

Den härstammar från den indiska hälsoläran ayurveda och har i århundraden uppskattats för dess hälsofrämjande fördelar. Och nu ser den mjuka massagen och exfolieringsmetoden nytt ljus, mycket tack vare Gwyneths Goop och TikToks tutorials och vittnesmål om torrborstningens fördelar. Och att det kommer allt fler torrborstar för både kropp och ansikte.

Annons
Meraki torrborste
Torrborstning stimulerar blodcirkulationen, här kroppsborste från Meraki.

Vad är torrborstning?

Torrborstning är en teknik där man använder en mjuk borste och med lätt hand masserar och "borstar" kroppen eller ansiktet.

Man använder borsten precis innan dusch eller rengöring, direkt på torr hy. Tekniken är, förutom att vara mjukt meditativ, stimulerande för både cirkulationen och vårat lymfsystem. Den ger en milt exfolierande effekt och städar bort döda hudceller, hjälper till att öka dränaget och påskynda processen för kroppen att göra sig av med slagg och överflödig vätska.

Annons

Vilka fördelar finns det med torrborstning?

Fördelarna är många och förutom den meditativa aspekten går det snabbt att se resultat i form av mjukare, sammetslen hy, mindre puffighet och en hud med helt ny lyster.

Torrborste the body shop
Torrborstar för kroppen finns både med och utan längre skaft, här från The Body Shop.

Hur gör man torrborstning?

Torrborstning för kroppen ska du göra innan du kliver in i duschen och gör du borstning för ansiktet gör du den också på torr hy, innan rengöring.

Torrborsta med fördel kroppen inne i duschen, utan att sätta på vattnet, då det snabbt blir "dammigt" av döda hudceller och det blir lättare att städa upp. Man torrborstar alltid kroppen med cirkulära rörelser, mot hjärtat och börjar med att torrborsta under fötterna för att arbeta sig upp över hela kroppen och avsluta med axlar och den del av ryggen som man når själv.

Annons

Kan man torrborsta ansiktet?

Absolut kan man det! Det har samma goda effekt som på kroppen. Det finns speciella torrborstar för ansiktet där stråna är mjukare och borsten mindre, så använd alltid en speciell torrborste som är framtagen för ansiktet.

Ansiktsborste Djusie
The face brush från Djusie är speciellt framtagen för torrborstning för ansiktet.

Vad gör torrborstning för lymfsystemet?

Vårt lymfsystem är ett av kroppens stora reningsverk och hjälper till att forsla bort slagg och överflödig vätska i kroppen. Ibland går systemet lite trögare, vilket kan göra att man känner sig tung, trött och svullen i kroppen.

Annons

Massagen som torrborstningen ger hjälper till att stimulera lymfan och gör man torrborstning kontinuerligt ger man systemet en liten skjuts att jobba lite kvickare.

Torrborstning ansikte
Lyster till huden med torrborstning.

Hjälper torrborstning mot celluliter?

Med lite tålamod kan man se viss skillnad på hudens struktur, men just celluliter är mer komplext än så och flera faktorer spelar in när de bildas. Men med torrborstning hjälper du till att stimulera lymfan som i sin tur hjälper till att rensa slagg ur kroppen som i sin tur hämmar bildandet av celluliter.

Annons

Vilket resultat kan man få av torrborstning?

Den största och första skillnaden man ser och känner är hudens mjukhet och lyster. Det är verkligen som att alla gamla döda hudceller yr och dammas av i en daglig storstädning. På sikt kan man märka skillnad i svullnad och att hudtonen blir jämnare. Och att kroppen kvickare återhämtar sig, speciellt om man gör torrborstningen som en första steg innan duschen på morgonen.

Glöm inte att smörja huden noggrant efter torrborstning och dusch. Då blir den återfuktade och babymjuka effekten på huden som maximal.

Torrborstning instruktion – så torrborstar du kroppen

Här är den enkla guiden för dig som vill testa torrborstning hemma.

  • Torrborstning ska alltid ske i lymfans rikting, uppåt mot hjärtat för bästa resultat. Börja borsta under fötterna med mjuka korta rörelser i riktning upp mot kroppen.
  • Upprepa borstandet några gånger på samma ställe, cirka sex-sju gånger, och arbeta dig successivt upp mot vader och lår.
  • Fortsätt över lår magen och bakdel. När du kommer till bröstet jobbar du med strykningar från mitten av bröstet, ut mot armhålorna. Glöm inte armhålorna där det finns flera lymfkörtlar att stimulera.
  • Glöm inte ryggen. Du når ganska långt över axlarna med en borste utan längre skaft, med en med längre skaft tar du dig längre ner.

Beautyvarumärket Djusie har nyligen lanserat nya torrborstar för ansikte och kropp – här hittar du bra instruktionsvideos för vilken teknik som är bra att använda för kropp och för ansiktet.

Torrborstar – bästa torrborstarna 2023

ELLEs beautyredaktör Carin Hellman listar favoriterna som gör torrborstning till en fröjd. Här är bästa torrborstarna för kropp och ansikte.

Annons

Torrborste med joniska koppartrådar, The heat Ionic body brush – Heat by Sophia Lie

En torrborste för kroppen med joniska koppartrådar och naturborst kickstartar lymfan och kan med fördel användas innan man kliver in i Heats infraröda bastu på Nobis i Stockholm.

Läs mer om produkten och köp den här.

Heat torrborste
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Torrborste för ansiktet, The face brush – Djusie

En liten nätt och underbar borste för torrborstning av ansiktet. Med ett mjukt handtag gjort i olivträd och borst av naturligt gethår reducerar borsten puffighet och ger huden ny lyster. Använd gärna varje dag på torr hy.

Annons

Läs mer om produkten och köp den här.

Djuise torrborste
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Torrborste med långt skaft, Cactus long handle brush – The body shop

Underbar torrborste med långt handtag som är idealisk att använda innan duschen. Når även långt ned på ryggen.

Läs mer om produkten och köp den här. (reklamlänk)

body brush the body shop
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Torrborste med stadigt grepp, body BRUSH – DR. BARBARA STURM

Body Brush är en torrborste med ordentligt handtag som hjälper till att stimulera blodcirkulationen och dränera lymfsystemet. Finns i två versioner – en mjuk och en medium. Den mjuka borsten passar en hud som är känslig mot för högt tryck på huden.

Annons

Läs mer om produkten och köp den här. (reklamlänk)

Barbara Sturm torrborste
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Torrborste för kroppen , Borago jonisk borste – Meraki

När du använder borsten bildar Merakis kopparborste negativa joner på hudens yta. Jonerna är kända för att stimulera dina lymfkörtlar, öka hudens motståndskraft, minska celluliter och förbättra hudens elasticitet.

Läs mer om produkten och köp den här. (reklamlänk)

Meraki torrborste
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Foto: Imaxtree

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons