Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterELLE-galan

Hårproffsets bästa tips: Så tar jag hand om mitt lockiga hår

09 apr, 2023 
sofia Hassani curls first hårvåtd texturerat hår
Från så slitet att det gick av till att vara i otrolig kvalité – hårproffset Sofia Hassani har gjort en imponerande hårresa. För ELLE delar hon nu med sig av hennes bästa tips för texturerat hår, men också missarna hon aldrig skulle göra igen!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Fixa håret som JaniceBrand logo
Fixa håret som Janice

Efter tio år med många rakpermanenter i bagaget bestämde sig Sofia Hassani för att omfamna sitt naturliga hår – och lära sig om det en gång för alla. Hon själv säger att det var när hon förstod sig på sitt hår som hennes hårrutin gick från att vara jobbig och obekväm till att kännas enkel och rolig. Dessutom kunde hon plötsligt också skala bort nästan 70 procent av hennes hårprodukter.

Nu inspirerar Sofia Hassani dagligen över 23 000 personer genom hennes Instagramkonto @curlsfirst. För ELLE berättar hon allt du vill veta om hennes hårrutin – och produkterna som verkligen gör skillnad!

Annons
Sofia Hassani lockigt hår tips
Sofia Hassani ligger bakom det populära instagramkontot @curlsfirst.

När började ditt hårintresse?

– Det började 2017 när lockig hårcontent slog igenom på Instagram! Jag hade rakpermanentat mitt hår i tio år och visste att det inte var hållbart längre. Mitt hår hade börjat gå av och en förändring var tvungen att ske, helst igår. Jag var också innerst inne nyfiken på att omfamna mitt naturliga hår och lära mig om det en gång för alla, säger Sofia Hassani.

– Som många andra hamnade jag i det ökända köpträsket och köpte på mig allt som hette något med repair, curly eller moisture. Jag tänkte aldrig på teknik eller hur jag skulle applicera, utan körde bara på känsla eller härmade olika youtubers. Men runt 2020 skedde en förändring och kunskap kring det lockiga håret började slå igenom, och i samband med det förändrades även min relation till mitt hår.

Annons
sofia hassani curlsfirst
Sofia Hassani innan hon började ta hand om sitt lockiga hår med rätt teknik och rätt produkter.

Hur skulle du beskriva ditt hår nu?

– Mitt hår just nu är det bästa det någonsin har varit. Jag har en enkel rutin där fokus är på rengöring, återfuktning och stadga och det har gjort en otrolig skillnad. Att ha en konkret och konsekvent rutin har varit nyckeln till den ultimata hårhälsan för mig.

Vilken är den största utmaningen med att hitta produkter för texturerat hår?

– Utbudet och kunskapen. Även om utbudet ökar i stadig takt, vilket jag är så tacksam för, så släpps det väldigt mycket produkter samtidigt och alla framställs som nödvändiga för det lockiga håret. Det gör det svårt att sortera ut vad som faktiskt behövs och vad som är överflödigt.

Annons

– Sen kan personer med lockigt hår också använda många produkter som finns ute på marknaden som inte är bara för lockigt hår. Det kan vara värt att ta med sig så att man inte snöar in sig för mycket på produktnamnen.

sofia hassani tips lockigt texturerat hår

Hur ser din hårvårdsrutin ut?

– Ett hälsosamt hår börjar med en ren och välmående hårbotten. Därför slarvar jag aldrig med tvätt. Tänker jag tillbaka på när jag följde balsammetoden och aldrig tvättade håret med schampo... Herregud vad hemskt det var! Jag använder Wash 01 från For textured hair som är en solklar favorit. Den är parfymfri och växtbaserad och otroligt härligt och jag behöver inte oroa mig för kli i hårbotten. Den fungerar också för alla åldrar!

Annons

– Efter tvätt behöver vi återfukta och mjukgöra håret. Jag skulle aldrig drömma om att skippa det steget i min rutin heller. Det vore som att tvätta ansiktet och sen inte applicera återfuktande produkter efteråt. Jag använder Continu Hydrating conditioner.

Sofia hassani.lockigt hår tips

Hur ser din stylingrutin ut?

– Den är väldigt enkel nuförtiden. Det är nog det steget jag har kämpat mest med för att det ställer högre krav på att man verkligen känner sitt hår. Men produktmässigt är den enkel. Jag kör oftast på bara gel för stadga och definition. Men även en leave-in eller kräm kan jag använda ibland innan gelen. Bara för att skapa lite extra mjukhet och definition. Två favoriter är Style 03 gel från For textured hair och Styling cream från Lernberger Stafsing.

Annons

Vilka tre saker skulle du aldrig göra med ditt hår?

– Jag skulle aldrig sova med blött hår, slarva med rengöringen eller borsta håret medan det är torrt. Har man rakt hår är det bättre, men för lockigt hår är det ett stort nej.

Sofias fem favoritprodukter:

Här är produkterna som Sofia Hassani @curlsfirst inte kan vara utan!

1. Olaplex no 4C Bond Maintenance Clarifying Shampoo

Ett skonsamt djuprengörande schampo som effektivt jobbar på att ta bort produktrester, oljor, klor och mineraler från hårt vatten.

schampo lockigt hår tips olaplex
Klicka på bilden för att komma till produkten.

2. Continue balsam Hyaluronic Acid Hydrating Conditioner

Mitt bästa och mest välanvända balsam, det är otroligt fuktgivande utan att tynga ner. Det innehåller ingredienser som hyaluronsyra, äppelolja och vitamin E.

Annons
balsam tips lockigt hår continu
Klicka på bilden för att komma till produkten.

3. La’dor Wonder Balm

En otrolig multiprodukt som går att använda som en effektiv inpackning, balsam eller leave- in. Den innehåller 20 olika aminosyror och protein från silke som arbetar aktivt på att stärka och skydda håret. Jag föredrar att använda det som en inpackning.

ladore wonder balm sofita hassani curlsfirst tips hår
Klicka på bilden för att komma till produkten.

4. Lernberger Stafsing Styling Cream

En lätt och mjukgivande stylingkräm som är perfekt för att skapa en stadga för lockarna utan att tynga ner. Den är 100% vegansk och innehåller argan- och kumminolja.

Annons
sofia hassani tips texturerat hår
Klicka på bilden för att komma till produkten.

5. For Textured Hair Style No 3

En fantastiskt stylinggel som skapar den ultimata stadgan och definitionen. Den är också parfymfri och går därmed att använda till hela familjen. Stora som små. Om det är någon stylingprodukt som jag alltid prioriterar så är det gel, de får mina lockar att hålla i flera dagar.

for textured hair hår tips sofia hassani
Klicka på bilden för att komma till produkten.

Foto: Privat

Instagram: @curlsfirst

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons