Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterSolskydd

Beautyexpertens bästa parfymtips – och sovparfymerna att bära på natten

24 maj, 2022 
sovparfym expert doft parfym när man sover
Har du hört talas om sovparfym? ELLEs beautyexpert Veronica Henriksson berättar allt om varför parfym på natten får henne att sova bättre – och listar också dofterna som John Blund älskar!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Att spreja kudden med en mist innan det är dags att vila huvudet och sluta ögonen för dagen är inget nytt – men däremot något som fullkomligt exploderat i takt med att den holistiska hälsotrenden ökat. Lavendeldoftande Pillow Mist ska få oss att somna snabbare och sova djupare och speciella mister för ansiktet ska också få hud och sinne att gå in i dvala.

Och visst finns det något speciellt med att få krypa ner under täcket omringad av en atmosfär av dofter! Doft kan ju faktiskt ta oss genom tid och rum, få oss att tänka på personer och väcka barndomsminnen.

pillow mist lavendel
Klicka på bilden för att komma direkt till pillow misten från L'Occitane.

Precis som luktsinnet är en viktig del av oss redan som spädbarn, där doften av en förälder ger oss trygghet och tröst, är luktsinnet också viktig för levnadsglädjen. Vad vore trots allt livet utan att känna doften av den nyklippta gräsmattan som visar att sommaren är här? Eller doften av blommorna som precis slagit ut utanför fönstret?

Annons

För mig kan doft styra både humör och känsla i kroppen. Har jag en dålig dag öppnar jag upp doftgarderoben och väljer en parfym som ger mig en energikick. Citrusnoter, tillsammans med lätta blommor, salta stänk och söta päron gör verkligen mycket för humöret. Tom Fords Private Blend Neroli Portofino EdP (reklamlänk) har räddat många dåliga dagar genom åren.

parfym med citrus tom ford
Klicka på bilden för att komma direkt till parfymen.

Vill jag istället ladda upp inför ett viktigt möte väljer jag ofta en något djupare doft. Parfymen får gärna får ha träiga och kryddiga inslag, men samtidigt balanseras med mjuk vanilj. Doften som ger mig självförtroende som skulle räcka till ett helt fotbollslag är Slow Dance från Byredo (reklamlänk).

Annons
byredo slow dance
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Men den viktigaste samlingen dofter jag har är faktiskt parfymerna jag bär när jag ska sova. Att bära parfym på natten går såklart att ifrågasätta och jag förstår att det låter märkligt (och inte heller helt optimalt om du delar säng med ett barn eller astmatiker), men för mig ger det lugn, trygghet – och en god natts sömn. Och med rätt doft vill jag påstå att jag lättare kommer till ro och somnar snabbare.

Kryper jag direkt ner under täcket efter att ha duschat älskar jag att bära en fräsch och lätt parfym. Men har jag haft en mindre bra dag och går och lägger mig med en dålig känsla i kroppen, vill jag istället ha en mjuk och mysig parfym som känns som en varm kram mot huden och hjälper mig att komma till ro. För det är det som är det fina med dofter – doft kan väcka känslor, ge tröst eller få oss att känna trygghet.

Annons

Mjuk och mysig parfym, Milk Musk EdT – Molton Brown

Milk Musk EdT är definitionen av en mysig parfym! Parfymen, som har noter av bland annat cederträ, mysk, tonkabönor och lätt vanilj, är hudnära och känns som en varm kram när den lägger sig mot huden. Doften blir inte för mycket och tar inte över på något sätt. Förutom att vara min perfekta sovparfym, är parfymen också ljuvlig att matcha med en varm ulltröja en kall vinter.

Här kan du läsa mer om Milk Musk EdT (reklamlänk).

mjuk parfym bästa parfym expert sovparfym
Mjuk och mysig parfym från Molton Brown. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Missa inte! Sommarens härliga dofter – hela topplistan!

Annons

Enkel och ren parfym, Classic Warm Cotton EdP – Clean

Den klassiska och okomplicerade doften Classic Warm Cotton EdP höjer mysfaktorn rejält när det är dags att krypa ner under täcket. Den enkla och mjuka doften känns avkopplande och trygg – som en doft som har funnits med sedan barnsben. Bland noterna finns mysk, apelsinblomma och verbena.

Klassikern Classic Warm Cotton EdP hittar du här (reklamlänk).

lätt parfym sovparfym expert tips parfym
Enkel parfym som doftar mjukt och rent från Clean. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Läs mer! Föredrar du parfymer som känna rena och fräscha? ELLEs beautyredaktör har samlat alla favoriter.

Annons

Pudrig och lätt parfym, Narciso Poudrée EdP – Narciso Rodriguez

Mysk, cashmeran och te är noter som ofta ger känslan av lugn och harmoni. Och i Narciso Poudrée EdP är det just mysk som spelar huvudrollen. I hjärtat finns mysk som känns hudnära, medan basen har noter av cederträ och vetiver som ger doften ett fint djup. Bland toppnoterna finns också bland annat pudrig jasmin.

Ljuvliga Narciso Poudrée EdP kan du läsa mer om och köpa här (reklamlänk).

lätt och pudrig parfym bästa parfym sovparfym
Lätt och pudrig parfym från Narciso Rodriquez. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Varm och lugn parfym, Armani Privé Magenta Tanzanite EdP – Giorgio Armani

För mig var Armani Privé Magenta Tanzanite EdP kärlek vid första ögonkastet! Den varma och något kryddiga doften tar mig direkt på en doftresa till barndomen när jag bakade bullar med min farmor, vilket såklart går hand i hand med att doften har kardemumma och kaffe bland noterna. Doften ger mig genast ett lugn i kroppen och skapar känsla av trygghet och kärlek.

Annons

Otroliga Armani Privé Magenta Tanzanite EdP finns här (reklamlänk).

mjuk och varm parfym bästa parfym sovparfym expert
Varm och mysig doft från Armani Privé. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Mer om parfym på elle:

Topplista! 10 parfymer du kommer att älska att bära

Hitta din perfekta doft – här är parfymen du ska bära enligt ditt stjärntecken

Sommarens dofter – topplistan med dofter som ger semesterkänsla

Romantiska dofter – parfymerna som får kärleken att spira

ELLE Talks – avsnitt 1Brand logo
ELLE Talks – avsnitt 1
Annons