Artikeln innehåller reklamlänkar

Beautyredaktören listar fräscha parfymer som doftar nytvättat & rent

Vem älskar inte doften av mjuk bomull och varm, soltorkad tvätt? Och gärna tar med känslan och doften vidare till sin parfym? ELLE listar de allra finaste, "nyduschade" parfymerna.
25 november, 2021

Nyduschade dofter är en älskad doftfamilj hos oss i Skandinavien. Parfymer som bär med sig känslan av att ren, pudrig tvål och nytvättad bomull. Dofter som inte tar för mycket plats och lämnar ett mjukt och fräscht avtryck.

Nytvättade dofter går ofta under kategorin ”skinscents” då de utvecklas olika och mjukt med bärarens hud. Dess doftuppbyggnad är oftast så kallad ”linjär”, det vill säga inte uppbyggd som en traditionell doft med topp- mellan- och basnot. I stället doftar den direkt vid första sprits ganska precis likadant hela dagen – en och samma rena doft sprider sig jämnt och kan även upplevas olika beroendes på vem som bär doften. ELLEs beautyredaktör Carin Hellman guidar dig till de bästa parfymerna som sprider mild scent av nytvättat.

***

Nyligen gick jag länge på en av Stockholms allra mest inspirerande doftavdelningar – NK:s doftrum, där några av våra mest spännande parfymvarumärken ryms. Vid New York-baserade Le Labos disk stannade jag till för att insupa nya parfymen Baie 19 som enligt egen utsago ska dofta… Ja, ingenting! Eller, den ska ge förnimmelsen av stunden precis efter att ett kraftigt regn fallit på torr mark, ögonblicket då luften blir ren och klar, får jag förklarat (älskar parfymvärldens målande metaforer).

Och just det, exakt det ögonblicket – det är vårens allra första doft för mig. Gatorna – torra från snö, is och grus – råa och krispigt klara efter vårens första regn. En pånyttfödelse för allt det som inte varit på så länge – som sedan följs av nyutsprunget grönt, jord som väcks till liv, blommade träd och spröd klarhet. Lika rent och klart som nytvättat.

Apropå bomull och nytvättat är det numera en helt egen doftgenre – okomplicerad och älskad av oss nordbor. Låt oss kika på några av de mest spännande ”nytvättade” parfymerna.

Doftnoterna i genren är inte sällan kemiska strukturer tagna från just tvättmedel och rengöringsprodukter. Aldehyder, en typ av oxiderad alkohol återfinns även ofta i parfymerna, tillika vita blommor och olika träslag ger oss en förnimmelse av rent, vitt och fräscht.

Bästa parfymerna som doftar nytvättat och rent – beautyredaktörens topplista!

DOFTAR REN TVÄTT och BOMULL, Blanche – Byredo

Blanche är fortfarande en av Byredos storsäljare sedan lanseringen 2009. Som namnet indikerar är det en lätt, luftig bomullsdoft som aldrig blir för påträngande. Aldehyder (en oxiderad alkohol som ger den luftiga känslan), vita rosor och mysk är några delar av framgångsreceptet. Läs mer och köp den här (länk till Kicks).

Missa inte! Här är doften du ska bära enligt ditt stjärntecken!

DOFTAR LJUVLIGT AV TVÅL, Pure grace – Philosophy

”Nothing smells better than soap and water clean.” Amerikanska Philosophys dofter är alla kultklassiker i genren ”nytvättad”. Baby Grace, Amazing grace och Pure Grace är alla mjuka, rena dofter som smyger sig in och skapar mjuk harmoni med huden och den nystrukna, vita bomullsskjortan. Här kan du läsa mer om doften (länk till Awin.com).

3. Warm Cotton från Clean – doftar fräscht & nytvättat

Hela Clean-konceptet är byggt på en så kallad ”linjär” struktur med rena, enkla dofter som blir ett med huden. Att doften är linjär betyder att den inte utvecklas som en traditionell parfym i topp-mellan- och basnot, utan doftar liknande under hela dagen, från den stund du spritsar den på huden. Warm Cotton är just som namnet skvallrar om, en förnimmelse av mjuk och nytvättad bomull på huden. Klicka här för att komma direkt till produkten (länk till Lyko).

DOFTAR NYDUSCHAT, Molecule 01 – Escentric molecule

Ytterligare en klassiker i det nyduschade genren från nischparfymhuset Escentric Molecule. En helt egen doft, med ren och luftig känsla baserad på ett kemiskt doftämne kallast Iso E Super. Doftstrukturen används inte sällan i just tvättmedel och blir blir helt unik med bärarens hud – en mix av varmt trä och renaste tvål i oslagbar kombo. Här hittar du doften (länk till Lyko).

LÄS MER: Vinterns härligt doftnyheter – här är säsongens ljuvliga parfymer

Miljösmart parfym, Reserve Warm Cotton Reserve Blend EdP – Clean

Parfymhuset Clean baserar alla sina dofter på de nytvättade stråken och under våren relanseras deras prestiglinje Clean reserve i Sverige. Här hittar du samma ”nytvättade” grund som i övriga Clean-dofter, men man har skruvat ytterligare på innehållets kvalitet och paketering. Plasten på ytteremballaget är ersatt av cellofan (av majs) och går att kompostera, korkarna är i FSC-märkt trä och ingredienserna plockas och skördas med mesta möjliga samhälls- och miljöengagemang. Här kan du läsa mer om doften (länk till Åhléns).

DOFT AV MJUK BOMULL , FJÄLLSJÖ – Björk & Berries

Vårt svenska parfymhus Björk & Berries doft, Fjällsjö, som ska ge känslan av klart vatten och ren mjuk bomull. Doften är förtrollande härlig och perfekt för dig som vill ha en hint av parfym. Här kan du läsa mer om parfyme (länk till Lyko)n.

MILD DOFT AV REN TVÅL, The muse – Zarkoperfume

Danska Zarko perfume har skapat ett riktigt rent och ”tvättat” mästerverk i The muse EdP som bäst kan beskrivas som ren, hyvlad tvål på huden. Läs mer om parfymen och köp den här (länk till Lyko).

KRIPSIGT REN PARFYM, Baie 19 – Le Labo

Känslan av en plats där regnet just rensat luften och lämnat den krispigt klar – det är Le Labos nya Baie 19! En helt unik ”ren” doft som bara måste upplevas på huden. Läs mer om parfymen här (länk till Kicks).

DOFTAR NYTVÄTTADE LAKAN OCH BUBBELBAD, Bubble bath – Maison Margiela

Tänk dig den rena, bubbliga bubbelbadskänslan – men i en ljuvligt blå flakong! Då har du Maison Margielas härliga Bubble bath – renaste nytvättade känsla du kan hitta (i lika blå cocktail som bubbelbadet självt). Här kan du läsa mer om den fantastiska parfymen (länk till Lyko).

Missa inte

Vinterns härliga parfymnyheter – 6 dofter för alla

Hur vill du dofta i vinter?

Här är doften du ska bära – enligt ditt stjärntecken

Vilken parfym är din perfect match?

Beautyproffsens bästa julklappar – Carin Hellman

Allt från upplevelser till nyfunna dofter!