Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterSolskydd

Frikiki nails-grundaren Danielle Lundgren: "Jag är orädd och testar gärna nya saker"

09 jul, 2024 
AvSofia Edgren
frikiki nails
Beata Holmgren/Studio Femme
Hon är en stor konstnär – i miniformat. Naglar är hennes canvas och världsstjärnor som Loreen och Zara Larsson älskar hennes nagelkonst. Men allt började med Johnny Depp… ELLE möter Danielle Lundgren, grundaren av Frikiki nails och vinnare av Årets beauty på ELLE-galan 2024.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Min rutin #24 – Yandeh SallahBrand logo
Min rutin #24 – Yandeh Sallah

Det small till med Loreens maxade naglar i Melodifestivalen 2023. Eller förresten, kanske small det till redan med Johnny Depp? När Danielle Lundgren postade en bild av ett minutiöst målat porträtt av sin barndomscrush rasslade följarantalet på hennes instagram till rejält.

– Jag satt med pyttesmå penslar och målade prick för prick … maniskt. Man kan säga att jag nailade Jack Sparrow rätt hårt. Haha. Som barn tyckte jag att han var det snyggaste som fanns. Det tycker jag inte längre …

Danielle Lundgren vann Årets beauty på ELLE-galan 2024

Vi ses över en kaffe på Södermalm i Stockholm. Danielle Lundgren bläddrar bland tusentals bilder i telefonen. Skapelse för skapelse swishar förbi: naglar med stenar, snäckor, kristaller och pärlor. Kromade, regnbågsfärgade, med motiv av rosor, änglar och Disneyfigurer. Att vinnaren av Årets Beauty på ELLE-galan, tillika grundaren av Frikiki nails, sysslar med konst lika mycket som beauty råder det inga tvivel om.

frikiki nails danielle lundgren
Danielle vann Årets beauty på ELLE-galan 2024.BEATA HOLMGREN

– När jag började med naglar tänkte jag på nageln som en canvas, som en yta för färger, mönster och porträtt. Med tiden började jag jobba mer och mer med struktur, skulptur och 3D. I dag älskar jag att jobba med kunder som vill gå all-in och ha over-the-top-naglar. Precis som med mode och accessoarer är nagelkonst ett sätt att uttrycka sig på.

Annons

En månad har gått sedan Danielle fick ett av sitt livs roligaste samtal. När ELLEs chefredaktör Elina Grothén ringde och förkunnade vinsten kom gråten direkt. Och glädjetårarna har flödat sedan dess. Inför prisutdelningen på själva galan, ja. Men även efter.

– Dagen därpå skulle jag ta ett tidigt tåg till Göteborg. Vi hade turnéavslutning med musikalen Hair som jag jobbat som kostymansvarig på de senaste månaderna. Jag hade ju knappt gått och lagt mig den natten, och behövde verkligen sova på tåget. Men så började jag öppna alla meddelanden i telefonen. Det var runt 150 stycken och min Instagram har aldrig brunnit så mycket. Då började jag såklart böla igen. Åter slog det mig hur stort det här priset är.

frikiki nails danielle lundgren
Starten för Frikiki Nails var på Instagram.BEATA HOLMGREN

Vi backar till 2020 då pandemin hade världen i sitt järngrepp. Danielle, som frilansat som dansare i femton år och som stylist i två, har plötsligt oceaner av tid. Under hela sitt liv har hon älskat att rita och måla, men dansen, säger hon, har liksom ”tagit all plats”. Men som bekant kan tristess föda kreativitet. I den avstannade tiden började Danielle åter att måla – på sina naglar.

Annons

– Jag hade målat mina egna naglar länge, men nu började jag ta ut svängarna mer och mer. Kollade runt på sajter och köpte hem massa material. Så startade jag ett Instagramkonto och allt fler började bli intresserade av vad jag skapade.

frikiki nails danielle lundgren
Danielle är hjärnan bakom Loreens berömda naglar.BEATA HOLMGREN

Samarbetet med Loreen

Och sedan kom Loreen. När jobbade du med henne första gången?

– En makeupartist kontaktade mig inför en plåtning med henne. Hon ville ha superlånga naglar med någon typ av nagelkonst. Till dagen därpå! Jag satt uppe hela natten. När jag var klar hade jag skapat något som såg ut som smält, bubblig kåda.

Uppenbarligen tyckte Loreen om naglarna. Inför Melodifestivalen 2023 kontaktade hon Danielle igen.

Annons

De nya naglarna blev en viral succé?

– Jag hade fria händer att göra vad jag ville utifrån Loreens moodboard. Den innehöll då inte mycket mer än en öken och rökkvarts. Jag köpte kristallen och slog sönder den med en hammare. Sedan skulpterade jag nageln och fäste på kedjor och prismor från kristallen. Naglarna blev verkligen en fin förlängning av helheten på samma gång som de bröt av genom sin mörkare ton, längd och mystik.

Sedan dess har Danielle byggt upp sin egen nagelstudio Frikiki nails och gjort naglar för artister som Zara Larsson, Miriam Bryant och Daniela Rathana.

frikiki nails danielle lundgren
"Allt har gått så otroligt snabbt", säger Danielle om succéresan.BEATA HOLMGREN

Vad har du haft för strategi när du byggt ditt varumärke?

– Jag vet inte om jag haft en strategi. Allt har gått så otroligt snabbt … jag trodde aldrig att jag skulle göra business av naglar. När jag började satt jag i ett litet lusthus som min familj har hemma på tomten i Mälarhöjden. Ett pyttelitet rum där det bara får plats ett pyttebord och två stolar. I takt med att jag fick fler bokningar kändes det trångt. En dag sa min pappa: ”Ska vi inte bygga en riktig studio åt dig i stället?” Han är jättehändig och vi gjorde allt från grunden tillsammans.

Annons

Yrkesmässigt är jag orädd, testar gärna nya saker och tvekar inte att utveckla idéer jag får.

Danielle Lundgren

Danielles 5 bästa tips för att bygga ett eget kreativt företag

1. Lita på din vision.
Du vet bäst när det gäller ditt företag.

2. Fortsätt att öva på ditt craft.
Du är aldrig fullärd.

3. Var synlig!
Visa ditt arbete på sociala medier.

4. Våga ta betalt!
Be om ekonomisk rådgivning om den delen känns jobbig. Till en början kan det räcka med att ta hjälp av en vän.

5. Lyssna på dina kunder!
Och ha överdrivet bra kommunikation med ditt klientel.

Du jobbar även som stylist. Har du haft nytta av det i din karriär som nagelkonstnär?

– I stylistrollen är jag bra på att se en helhet, på samma sätt ser jag vilken typ av naglar som passar en look. På så sätt är det två yrken som passar varandra som handen i handsken.

Vilka egenskaper har hjälpt dig i din karriär?

– Det är en styrka att jag är väldigt säker på min smak. Jag vet direkt om jag gillar något. Yrkesmässigt är jag orädd, testar gärna nya saker och tvekar inte att utveckla idéer jag får.

frikiki nails danielle lundgren
I början ledde succén till stress, berättar Danielle.BEATA HOLMGREN

Har du upplevt några motgångar?

– Ja. Eftersom Frikiki nails utvecklades så fort hann jag inte riktigt med mig själv. I början tog jag knappt betalt och för många bokningar, ofta tre, fyra kunder per dag. Eftersom jag gör allt från grunden satt jag ibland från tidig morgon till sen kväll, knappt utan paus. Jag bara matade på och kunde inte säga nej. Stressen ledde till att jag blev arg och ledsen för småsaker … Så kom en dag när jag satt på gräsmattan och upptäckte att jag var helt avstängd. Jag gick femton veckors intensiv kbt-terapi, det var tufft och svårt, men hjälpte mycket. I dag är jag betydligt bättre på att sätta gränser och känna av mina behov.

Annons

Min stil påverkas av allt som ser ut som jellygodis. Som en knallröd, genomskinlig klubba.

Danielle Lundgren

Hittar inspiration i Asien

Var hittar du inspiration?

– Jag älskar att resa till länder som Korea, Japan och Thailand. Framför allt för kulturen, maten och naturen men de har också mycket bra nagelmaterial. Jag var nyligen på en motorcykelresa i norra Vietnam. Det var som att färdas i ett Sagan om ringen-landskap. En helt makalös upplevelse som gav massor av energi och inspiration. Dessutom lär jag mig mycket av min familj. Från pappa som alltid byggt saker hemma och mina fyra syskon som alla är väldigt kreativa. Min stil påverkas av allt som ser ut som jellygodis. Som en knallröd, genomskinlig klubba. Och bubblor och vatten – pooler är det vackraste jag vet.

frikiki nails danielle lundgren
Visionen för framtiden är att skapa hela koncept.BEATA HOLMGREN

Vad har du för visioner för framtiden?

– Jag hoppas kunna jobba med creative directing och skapande i sin helhet. Att med ett team få skapa hela koncept från outfit till naglar. Det skulle kunna vara musikvideos, film, reklamkampanjer … Och jag hoppas kunna få göra detta på olika platser i världen!

Vad får vi se för naglar i framtiden?

– Jag hämtar sällan inspiration från trender. Jag vill verkligen försöka gå min egen väg i skapandet. Men om jag ska försöka förutspå framtidens naglar så tror jag att man kommer börja ta ut svängarna ännu mer. Kanske vill folk haka på min obsession med jelly och bubblor!

Fakta

Namn: Danielle Lundgren.
Ålder: 35 år.
Yrke: Nagelkonstnär och grundare av Frikiki nails. Jobbar även som stylist och dansare.
Bor: Mälarhöjden i Stockholm.
Följ: @frikiki

Danielles fem favoriter att följa

• @amymarcyart
• @dead_seagull_
• @salventius
• @masonlondon
• @maryinthefairyland

Min rutin #25 – Elin WiighBrand logo
Min rutin #25 – Elin Wiigh
Annons