Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeSommarklänningarOutfits till bröllop

Secondhandhuns-Verona Farrell vill höja statusen på vintage med inspirerande street style

11 apr, 2024 
AvRebecca Jardsdotter
verona farrell intervju secondhandhunds
Beata Holmgren/Studio Femme
Genom sitt online-alias Secondhandhuns klipper den Stockholmsboende irländaren Verona Farrell innehåll med en stor dos stil. Med mobilen i hand och öppna ögon vill hon uppmana till modemod och höja statusen på vintage med inspirerande streetstyle.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Min look #4 - Verona FarrellBrand logo
Min look #4 - Verona Farrell

”Hi sorry, you look so cool, I love your outfit, do you mind if I take a quick video?”

Många säger ja. En del säger nej. Andra undrar varför. När Verona Farrell som svar på den frågan visar upp sina sociala medier med rörligt material på stilfulla kvinnor och män gåendes längs trottoarer i slowmotion till vibbvänlig musik, oftast med flera miljoner tittningar, uppstår en förändring i luften. Den drastiska skillnaden är att fler kanske vågar placera sig framför kameralinsen. Men vilket beslut de än tar, vare sig det blir ja eller ett nej, har 99,9 procent av de tillfrågade i alla fall fått med sig minst en sak – en självkänsloboost.

Annons

– Jag älskar att få strössla lite smicker?! Förhoppningsvis leder det till att de fortsätter vara modiga i sina klädval. Kanske snäppet modigare, till och med, säger kvinnan bakom onlineprofilen Secondhandhuns, med ena handen om sin nybryggda latte och den andra fipplandes vid sitt ena vintagefyndade, guldbeklädda Givenchyörhänge.

– Det är väl det streetstyle egentligen handlar om för mig. Confidence.

verona farrell secondhandhuns
Vintage ligger Verona nära hjärtat.BEATA HOLMGREN

Verona driver Secondhandhuns på Instagram och Tiktok

Söker du på Secondhandhuns på Instagram eller TikTok dyker Verona Farrell upp. Den irländska tjejen, bosatt i Stockholm, har gjort sig ett namn på plattformarna med inspirationsfyllda streetstylevideor från städer som New York, Milano, London, Stockholm och Köpenhamn.

Annons

Simultant delar hon i dag sin tid mellan att fotografera streetstyle för märken som Valentino och Filippa K, skapa innehåll till sin egen Youtubekanal och konsulta som community manager (vilket handlar om att främja och vårda relationer som företag skapar med användare på sociala plattformar). Trots många bollar i luften står något visst alltid i centrum: personlig stil.

– Det är så intressant, just vad folk bär. De val som gjorts – medvetet eller omedvetet – när ett plagg köpts eller när en klätt sig på morgonen. Det är så individuellt. Det jag gillar med stil, och särskilt streetstyle, är att hitta personer som bär på ett självförtroende som också speglas i kläderna de bär. Det inspirerar mig. Och andra, verkar det som.

Verona med vännerna Engla och Alice Löf på varsin sida och Sara Svalberg till vänster.BEATA HOLMGREN

Resan tar sin början när Verona är på tvåårigt juridikstudieutbyte i Lund. Planen är att gå i samma akademiska fotspår som sin pappa. Komiskt nog är det han som 2020 delar med sig av en av sina mer kreativa sidor, att sy, och Verona insuper all kunskap hon får, omedveten om att just det kommer bli katalysatorn för en helt annan framtid än den juridiska.

Annons

När hon lärt sig hantera sytråd gör Verona det till vana att ta sig till närmaste second hand-butik, köpa tyger och plagg, och fixa till dem hemma i korridorsrummet.

– Jag kunde köpa en löst sittande kostym och sy om till tight och sexig, eller justera en söm i en byxa för att få en snyggare rumpa, haha. Jag upptäckte hur kul det var att leka med kläder, och det blev startskottet för ett passionerat stilintresse.

I samma veva skapar hon Instagramkontot Secondhandhuns. Till en början för att visa före- och efterbilder av de omsydda plaggen, men snart ger hon syinstruktioner, och börjar second hand-tipsa med videorubriker som “Top 5 charity shop hacks”.

– Då började jag se det vackra i vintage. Jag fick ingen stor följarskara direkt men insåg att jag gillade sociala medier. Det var först i Köpenhamn som följarna började ticka in.

secondhandhuns verona intervju
Verona har ett vässat öga för vintage.BEATA HOLMGREN

Lade juridiken på hyllan

För trots en juridikexamen i ryggen tar Verona inte sikte mot rättssalen. Hon har fått nys om en praktikplats på en PR-byrå i den danska huvudstaden, med tunga nationella modekunder som Henrik Vibskov, och holländska Viktor & Rolf. Hon söker, får ­platsen, och flyttar dit.

Annons

På väg hem från jobbet en kväll slås Verona av hur, rent ut sagt, ­ofantligt snygga danskarna är. Hon ser några killar som sitter på uteserveringen på en ­vinbar. Först lockas hon av tanken på att ta fram mobilen, plåta några snabba bilder i smyg och spara dem i kamerarullen som ­privat stilinspiration – men så slår en annan tanke henne. Kanske är det här något andra också skulle inspireras av?

– Jag funderade på saken i några kvarter innan jag vände om, skyndade tillbaka och tog ett djupt andetag innan jag gick fram till killarna och för första gången frågade om jag fick ta en bild på ett gäng främlingar.

secondhandhuns
Karriären tog inte den juridikvändning Verona hade tänkt.BEATA HOLMGREN

Vad svarade de?

– Nej! Men vi snackade en stund, tillslut fick jag ta en bild snett bakifrån, skrattar hon.

Annons

Bilden laddar Verona upp som en Instagram-händelse och fortsätter hitta nya objekt att fota. Hon adderar även en kort skriven intervju för att skapa mer kontext med frågor som “Vart är du på väg?”.

– En 80-årig dansk kvinna bar 20 år gamla Bottega Veneta- och Celine-plagg, arbetade som advokat och hade precis kommit hem från en Italienresa. En kille i Dublin hade en musikerlook, men jobbade på akuten.

Fenomenet "What people are wearing"

Vid tidpunkten är TikTok rätt nytt i Norden, men Verona testar. Hon gör sin första streetstylevideo från Köpenhamn – den får 500 000 visningar på några dagar, och följarantalet börjar stiga. Fenomenet What people are wearing är fött. Sedan dess har hon utvecklat formulan för att hitta sin egen nisch. Idag har hon över 466 000 följare på plattformen med 21,6 miljoner visningar. Alla looks som visas har Verona spanat in längs gatorna men när de filmas, samt var och hur personerna rör sig, regisseras av Verona.

Annons

– Jag vill att alla mina klipp ska kännas som karaktärer i en film. Så vilken bakgrund passar just den här rollen?

secondhandhuns
"Jag vill att alla mina klipp ska kännas som karaktärer i en film"BEATA HOLMGREN

Vad är det som lockar med streetstyle?

– För mig handlar det om det autentiska i personlig stil, när insidan visas på utsidan.

Vännerna Philippa Parnevik och Engla Löf

Efter praktikplatsen i Köpenhamn går flytten till Stockholm, där hon börjar jobba som community manager för appen Stylemine. Via jobbet får hon kollegor som numera är hennes bästa vänner – bland annat Philippa Parnevik och Engla Löf – som ofta syns i Veronas kanaler när de reser, lagar middagar och går i armkrok på modeveckorna. Alla arbetar kreativt, och har egna sociala konton.

Annons

– Jag har aldrig varit i ett tjejgäng förut, jag visste inte att det gick att hitta en så stärkande grupp kvinnor.

90 procent av framgång är att dyka upp, säger min pappa. Och jag tror honom.

Verona Farrell
secondhandhuns
Verona frilansar som kreatör och konsult.BEATA HOLMGREN

Om du blickar tillbaka, vad har tagit dig hit?

– Jag säger ja till allt! 90 procent av framgång är att dyka upp, har pappa alltid sagt. Och jag tror honom. Är du på rätt plats vid rätt tid kan saker hända. Det händer så mycket kul när man vågar säga ja.

Idag frilansar hon som kreatör och konsult.

Ingen juridik i sikte, alltså?

– Inte alls! Det här är första gången i mitt liv som jag hittat något som jag känner att jag är bra på, som känns kul, och som jag älskar. Att säga hejdå till juridiken måste vara det bästa nejet jag yttrat.

Annons

FAKTA

Namn: Verona Rose Farrell.
Ålder: 26 år.
Utbildning: Juridik.
Bor: Stockholm.
Familj: En irländsk sådan!
Följ: @secondhandhuns

Fem kreatörer som inspirerar Verona

• Dolly Alderton, journalist och författare.

• Veronica Maggio, artist.

• Laura Pitcher, designer och skribent.

• Rory Stewart, politiker.

• Camille Rowe, skådespelare.

Veronas 3 bästa second ­hand-tips

1. Lämna city.

De bästa fynden finns i småstäderna, inte i storstan!

2. Tänk efter.

Handla inte second hand bara för att det är billigt. Då är det lätt att garderoben fylls med plagg man ändå inte använder. Fråga dig själv “Skulle jag köpa det här plagget, även om det var dubbelt så dyrt?”. Det hjälper oftast att ta ett bra beslut.

3. Lägg tid på annat än shopping.

Ju mindre tid du spenderar i butiker både fysiskt och online gör att du bryr dig mindre om att hålla dig uppdaterad på trender.

Min look #10 - Philippa ParnevikBrand logo
Min look #10 - Philippa ParnevikFå det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons