Populärt: Sofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktipsKrönikor

Artisten Griff: "Tron är allt för mig egentligen"

24 maj, 2024 
AvRebecca Jardsdotter
griff artist
Javier Castan
Älskad av Taylor Swift, förband till Dua Lipa – Griff är den självproducerande popsensationen som använder sin röst för att förändra den mansstyrda musikbranschen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Svenska artisteliten: Det har ABBA betytt för ossBrand logo
Svenska artisteliten: Det har ABBA betytt för oss

Har du funderat något över ditt ”safe space”? Den mest kravlösa av platser. Ett utrymme för nollställning och återhämtning, för stressbefrielse och energipåfyllning. Enligt somliga är platsen möjligtvis mental eller kanske suddig i sin utformning. För Griff är den, däremot, fullkomligt solklar. Den involverar en dator, ett redigeringsprogram, en synth, ett par hörlurar, x antal pedaler, ännu fler sladdar, en mikrofon, några högtalare, papper och penna, och med tiden säkerligen en två tre fyra koppar te eller kaffe.

För när den hyllade brittiska artisten, producenten, låtskrivaren och DIY-drottningen landar i studion – då har hon hittat dit, hela vägen fram, till hjärtat av sitt safe space.

griff artist
Griffs år är 2024, säger många av artistens fans.Javier Castan

Allt hon gör ser hon som ett snurrande kretslopp för att ta sig tillbaka just dit – och hon tar, minst sagt, i från tårna. Under bara 2023 agerade hon förband till Dua Lipa, Ed Sheeran och Coldplay (med bland annat fyra kvällar på självaste Ullevi) och under våren 2024 har hon, utöver sin första (utsålda!) egna Europaturné, också släppt två älskade EP:s (Vert1go vol.1 och vol. 2) med egenproducerade låtar där det emotionella bootcamp hon just nu befinner sig i utforskas.

Annons

”So 2024 is the year of Griff”, skrivs det bland artistens Instagramkommentarer. Och det är svårt att säga emot. Särskilt när en av världens just nu största artister, självaste Taylor Swift, är ett uttalat, påhejande och stöttande fan. En artist vars hantverk enligt kritikerna kan likställas med Griffs egna (”I’m lost for words on that one”).

Efter att orden SOLD OUT lagts till vid köpknappen till turnébiljetterna har Griff intagit Sverige och Stockholm, och när hon avsatt tid för ett samtal med ELLE på ett hotell i närheten av konsertlokalen är det inte många timmar kvar tills hon ska upp på scen. Många är de som vill höra kreatörens ärliga textrader och euforiska beats.

Om du är tjej och musikalisk blir du automatiskt produkten

– Vad kan gå fel? säger hon och småler, med den signifikativa hårlocken skruvad i pannan. Jag försöker att inte övertänka kring allt som komma skall, utan hoppas snarare på att jag uppnår andras förväntningar. Och gör jag inte det, så är det okej, det också.

Annons

Förväntningarna verkar dock överträffas gång på gång.

– Ja. Nä. Jo. Jag vet inte! skrattar Griff innan hon fortsätter: Man är väl alltid sin egen största kritiker. Men … Det verkar rulla på.

griff artist
Taylor Swift är en av många artister som hyllar Griff.Javier Castan

Under de senaste åren har Griffs röst rört sig från flickrummet i Londonförorten till radiokanaler och prispallar. 2021 får hon sitt brittiska genombrott, kammar hem Rising Star-priset på Brit Awards, och sedan dess har lyssnarskaran kontinuerligt fortsatt att öka. Som liten lär hon sig på egen hand att producera musik på sin brors dator, inser snabbt att det är hennes grej, och tillbringar sin fritid formandes musiken. När hon något år senare snappas upp av skivbolagen är hon tydlig med hur saker och ting ska gå till: hon ska ha full frihet, kontroll och kreativitet. Något hon fortfarande håller hårt vid. Att branschen har få kvinnor bakom kulisserna ser Griff som en hjärtefråga.

Annons

– Om du är tjej och musikalisk blir du automatiskt produkten – eftersom industrin är uppbyggd av män som säljer kvinnliga popartister. Ingen tittar på en ung kvinna och tänker ”Hm, här har vi en ny producent”, utan när branschen hittar en ung talang pushas hon in i artisteri i stället för att skriva eller producera. Det behöver förändras. Dessutom har studiomiljöer ofta ett ”bro-hood” som är svårt att ta sig in i som tjej, vilket gör att möjligheter och mentorskap för kvinnor blir mycket färre. Resultatet blir att många ryggar tillbaka.

Artisten Griff om att hitta tillbaka till sig själv

Samtidigt som hon sedan start varit rädd för att förlora den autentiska Griff i takt med att hon växer i sitt arbete, verkar det vara hennes öppenhet och ärlighet som får lyssnarna att ständigt återvända till hennes musik. I texten till artistens senaste hit, Miss me too, behandlas hur du plötsligt kan sakna den du en gång var, och hur uppvaknandet kan vara ett första steg på resan tillbaka till sig själv.

Annons

– När något faller samman är det enkelt att bedöva sig själv, som en ren självbevarelsedrift, för att slippa känna sorg. Gör man det under en längre tid, vilket jag gjorde, blir det tillslut svårt att känna igen sig själv. Samma känslor bubblar upp i takt med att man växer upp och försöker förstå vem man är. Det konceptet ville jag skriva om, det kändes så universellt.

griff artist
"Jag skriver låtar som berör mig i stunden", förklarar Griff.Javier Castan

Är det inte svårt att skriva ärligt?

– Jag skriver låtar som berör mig i stunden. Efteråt kan jag ibland känna att jag har delat för mycket, men … Det är värt det. När jag ­skriver får jag göra det jag älskar och i den ­processen skulle jag aldrig få för mig att stanna upp och censurera. Jag går på känsla, och hoppas att andra får känna de också, i både glädje och sorg.

Annons

Dansanta Miss me too, och de andra låtarna från artistens senaste EP:s, kom till i ett av alla Airbnb-hus på den engelska landsbygden som Griff hyrde in sig i efter att varit förband runt om i världen under större delen av 2023. Precis som i låten behövde hon landa, hitta tillbaka till sig själv och ge tid och näring till det hon älskar. Kärleken till musiken grundades egentligen först genom hennes kristna tro, i kyrkan.

– Tron är viktig för mig. Den är min grund, mitt allt egentligen. Det jag jobbar med är så självuppfyllande och det är skönt att känna att allt mitt värde inte är cementerat i artisteriet. Skulle allt det här försvinna i morgon så skulle det vara okej. När man lever för något större ger det andra perspektiv, tänker jag.

griff artist
Griff har turnerat med artister som Dua Lipa och Ed Sheeran.Javier Castan

Jag tror att det är viktigt att kunna brottas med sina egna idéer

Griff

Goda råd av Dua Lipa, Ed Sheeran och Christ Martin

Är det tufft att vara ung och troende?

– Det är svårt eftersom folk ser på en som om man vore galen, haha. Men jag är van! Och det är helt okej – det är bra att ifrågasätta. Jag tror att det är viktigt att kunna brottas med sina egna idéer. Om den här Gudgrejen är äkta och god och kärlek så kommer inte några ifrågasättanden rucka på det som betyder något.

Annons

Efter att ha rest med artister som Dua Lipa, Ed Sheeran och Chris Martin i Coldplay – har du fått några goda råd på vägen?

– Dua tog alltid vara på sina lediga dagar. Ed sa till mig att ”kända personer är weird, du behöver bara ha dina vänner runt dig”, vilket han också lever efter. Chris gav mig många viktiga musikråd. Det var dock en grej han jämt återkom till.

Vad?

– Att ”good music always finds its way”.

Det verkar som att Chris haft rätt i det, i alla fall när det gäller Griff. För hennes musik har definitivt hittat sin egen väg, från flickrum och studios till scener och publikhav för att sedan landa på nytt på platsen där allting en gång började – i Griffs eget safe space.

FAKTA

Namn: Sarah Griffiths.

Ålder: 23 år.

Yrke: Artist.

Bor: i London.

Aktuell: Med EP:n Vert1go vol. 2.

Följ: @wiffygriffy

Memory lane #8 – YaegerBrand logo
Memory lane #8 – Yaeger
Annons