Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Exakta ordningen du ska applicera din makeup – steg för steg

20 jan, 2023 
Concealer eller foundation först? Eller ögonmakeupen före rouge? Nu tar vi det en gång för alla – vilken ordning det är bäst att applicera sin makeup.
Annons
ELLE Beauty: Min rutin – med Tone SekeliusBrand logo
ELLE Beauty: Min rutin – med Tone Sekelius

Det kan lätt kännas förvirrat där, när man står framför badrumsspegeln en stressig måndagsmorgon. För hur var det nu – är det concealer som ska på efter foundation – eller var det tvärtom? Och ska man lägga ögonskuggan innan man lägger bas, i fall att puderskuggan trillar ned under ögat? Eller..? Var det tvärtom?

Ja, det är inte helt lätt att hålla allt i huvudet, så ELLE reder ut – steg för steg, den exakta ordningen för att få det mesta och bästa ut av sin makeup. Och får den att hålla hela dagen (eller hela natten).

Annons
Vilken ordning var det nu igen man ska lägga sin makeup?

Steg 1: Hudvård

Att det finns en vinst med att preppa huden med den bästa av hudvård – för att få makeupen att fästa och komma till sin rätt.

En hud med väl påfyllda fuktdepåer som rengjorts väl och preppats med serum och crème. Och här också addera ett UV-skydd, innan man applicerar sin foundation. Speciellt under vår och sommar, då räcker inte det UV-skydd som eventuellt finns i din foundation.

Perfekt produkt: Essential glow moisturizer SPF 15 – Paulas choice

Ett perfekt sista steg innan makeupen/primer ska adderas. Hudvårdande och lystergivande egenskaper i kombination med UV-skydd som fungerar fint för alla hudtyper.

Annons
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Steg 2 : Primer

Primer är ett steg i rutinen som kanske kan kännas onödig? Men faktum är att har man en gång vant sig och sett skillanden i hållarheten för efterföljande foundation, eller den matt- eller lystergivande effekten den har på huden. Ja – då vill man aldrig vara utan den.

Primers är också utformade för att kunna skräddarsys efter hudtyp, och har man en oljigare typ man gärna vill dämpa under dagen, märker man definitivt skillnad på en primers vara eller icke vara på huden.

Annons

Perfekt produkt: Matte oil control primer – Lumene

Gör precis som namnet utlovar – mattar ner och håller foundation lugn och på plats hela dagen.

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Steg 3: Bryn och ögon

Det här stegets ordning kan diskuteras, för den kan kännas mer naturligt att lägga foundation efter en primer.

Men det finns en vinst i att applicera ögonmakeupen innan man lägger foundation och concealer. Lägger du puderskuggor faller oftast lite skugga ned under ögonen, och har du inte ännu lagt basen så är det lättare att svepa bort den. Och att styla brynen i samma steg som ögonmakeupen är också smidigt – då är ögonens steg redan avklarat.

Annons

Perfekt produkt: The brow glue – Nyx

Färg och fixering i ett svep – och en rad toner för alla typer och toner av bryn.

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Steg 4: Foundation

Det är nu, efter ögonmakeupen sitter som det är tid för att applicera foundation med fingrar, foundationborste eller svamp.

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Steg 5: Concealer

Bäst att vänta med concealer efter du lagt foundation. Ofta ger en foundation fullgod täckning, men addera concealer under ögonen och näsa ger ett extra kamouflage. Kika gärna efter en lättflytande concealer om du använder specifikt för att dölja mörka ringar eller ojämnheter under ögonen.

Annons

Perfekt produkt: Eye concealer – Sisley

En fantastisk concealer för att korrigera ton under ögonen. Ger lätt uppljusande effekt och smälter sömlöst in i huden. Räds inte priset – är även mycket dryg och pyttelite tar dig en lång väg.

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Steg 6: Highlighter, rouge och bronzer

Ett av de sista stegen för att ge din bas djup, lyster och pigg ton. Fästs allra bäst när huden forfarande är lite fuktig av primer och foundation, innan du lägger puder.

Bästa produkt: Caprice multi face palette – Make the make

Här får du allt du behöver för att ge lyster och ny ton, i ett. En multi-palett med tre olika nyanser som fulländar din makeup och förhöjer dina ansiktsdrag.

Annons
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Steg 7: Läppar

Sista steget för att sätta pricken över i på makeupen. Då det är produkten som snabbast "nöts" av är den också sista steget. Här är enda svårigheten att välja vilken formula man ska ha – glansigt gloss eller stift. Eller kanske en hybrid av både och?

perfekt produkt: unlocked satin creme lipstick – Hourglass

Nytt stift med det bästa av två världar – mjuk komfort, glossig finish men pigmenterad och mjuk som ett läppstift.

Annons
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Steg 8: Puder och setting spray

Det är lätt att det glöms bort – men det är ändå det viktigaste steget för att försegla och kvalitetsäkra all den tid du lagt ned på din makeup.

Puder eller setting spray är ihop gör att makeupen sitter hela dagen, eller natten.

perfekt produkt: Vital pressed powder – Westman Atelier

Ett otroligt silkesmjukt puder som fungerar lika bra som finish hemma, som att ta med och i handväskan för att kunna använda och bättra på under dagen. Tänk Paris-filter på Instagram, fast i puderform!

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Foto: Imaxtree

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons