Balsammetoden – så kan du sluta att använda schampo

Balsammetoden – så kan du sluta att använda schampo

Är balsammetoden för dig?

Mår håret bättre av att man slutar använda schampo? ELLE reder ut "no-poo"-begreppet och stegen för att använda sig av balsammetoden.
16 februari, 2023

Att fett löser fett – det är sedan fysiklektionen och det är också ett konstaterande som kan rama in det som har kommit att kallas balsammetoden.

Balsammetoden, eller "no-poo" (en förkortning av engelskans no-shampoo) som den också kallas är en metod, som nästintill blivit till en rörelse. Den är ingen ny företeelse, men har på senare tid blivit allt mer populär. I korta drag går ut på att man inte längre tvättar håret med schampo, utan bara använder vatten och balsam.

loc

Skippa schampo för friskare hårbotten?

ELLE Beauty: Min rutin – med Daniela Rathana
6:25

Efter reklamen: ELLE Beauty: Min rutin – med Daniela Rathana

(6:25)

Slå på ljud

Vad är balsammetoden?

Utövare av balsammetoden använder sig av den för att de upplever att schampo torkar ut hårbotten – vilket gör att hårbotten, som kompensation, producerar mer fett. Och att det är sulfater, mineraloljor och silikoner som ska undvikas när man startar med balsammetoden – man måste med andra ord bli bra på att läsa innehållsförteckningar.

Sulfater används i stor utsträckning i alla traditionella schampon och är den ingrediens som ger det där rena, känslan. Den "strippar" håret på beläggningar, även det naturliga oljorna som kroppen producerar.

De som använder sig av balsammetoden menar att både hårbotten och håret mår och känns bättre utan schampo. Många svär vid att håret får extra mycket volym och att man inte längre behöver tvätta håret lika ofta. Att det går tillbaka till sitt "naturliga tillstånd" och blir mer hälsosamt.

Balsammetoden

Att bara använda balsam och undvika vissa ingredienser är balsammetoden.

Varför ska man använda sig av balsammetoden?

Anledningen till att fler och fler gått över till balsammetoden är många. Främsta skälet är att man inte vill använda SLS – sulfater, vars egenskaper ibland diskuteras som uttorkande och på sikt irriterande för hårbotten och ger håret den där rena känslan. Det kan också vara för att man vill ha en mer hållbar hårvårdsrutin med färre produkter på badrumshyllan.

Det här är hair cycling! ELLEs beautyredaktör har testat

Hur börjar jag göra balsammetoden?

Först och främst måste man göra en "sista tvätt" med schampo. Sista schampot tvättar ur de mineraloljor och silikoner som finns i många vanliga schampon och hårprodukter. Sista schampot ska enligt metoden innehålla sulfater men ska vara fritt från silikoner och mineraloljor. (se ingredienslista lite längre ned i artikeln).

Nästa gång du tvättar håret sköljer du bara med vatten och applicerar balsam från rot till topp. Det finns flera sätt att utöva metoden och i beautyforum och på nätet finns många olika tips och trix för olika hårtyper för själva utförandet.

Viktigt är att det balsam man väljer inte innehåller innehåller de ingredienser som finns med på listan här längre ner – silikoner, sulfater, mineralolja och alkohol. Många utövare tipsar om att använda två balsam – ett balsam som är uttryckligen mer vårdande i längderna, och ett mer lättvikt, inte lika tungt och vårdande närmast hårbotten. Man får prova sig fram utefter hårtyp och hur ens hårbotten reagerar.

lockigt hår

Ett texturerat hår verkar må bäst av balsammetoden.

Passar balsammetoden alla hårtyper?

Tillvänjningen om man börjar med metoden tycks vara längre för den som har ett tunnare, rakare hår, medan ett texturerat, lockig hårtyp vänjer sig snabbare. Man måste vara beredd på att det tar minst ett par veckor innan håret och hårbotten vant sig vid denna metod. Håret kommer initialt att kännas fett och flottigt, och hur länge det pågår är olika för olika hårtyper.

Alla hårtyper tycks dock, efter tillvänjningsperioden, må bra av balsammetoden. Men ett kraftigare lockigare hårtyp com är torra i sin struktur, tycks få ut mest ut av den.

Så enkelt gör du den perfekta hästsvansen – kändisfrisörens supertips

Ingredienser att hålla utkik efter för balsammetoden

Sulfater/SLS: på Inci-listan står dem oftast som sodium lauryl sulfate eller sodium coco sulfate.

Mineraloljor: på innehållsförteckningen kan det enkelt heta mineralolja men också petrolatum eller paraffinum.

Alkohol: kan generellt vara svåra att helt undvika i hårvård, men de mest uttorkande är exempelvis isopropyl alcohol eller alcohol denat bör finnas långt ner på inci om man ska vara sann mot balsammetoden.

Silikoner: när du tittar på innehållsförteckningen slutar ofta på ”cone” eller ”xane”, som till exempel diphenyl dimethicone eller cyclohexasiloxane.

Foto: Gregory Scaffidi/Matteo Valle/Matteo Scarpellini/Launchmetrics.com/spotlight

Årets hårtrend – se 7 snygga uppklippta frisyrer
1:05

Efter reklamen: Årets hårtrend – se 7 snygga uppklippta frisyrer

(1:05)

Slå på ljud