Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Allt du vill veta om Glossiers nya "snälla" retinolprodukt

03 sep, 2021 
Snart är det höst och alla cravar retinol! Och lagom till att höstmörkret börjar falla lanserar Glossier sin allra första "snälla" retinolprodukt. ELLEs beautyredaktör Carin Hellman har testat.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Allt du vill veta om: SPFBrand logo
Allt du vill veta om: SPF

Retinol – den hudvårdsingrediens som är lika älskad för sina fördelar (maxat glow, ny lyster, jämnare hudton, mindre torrhetslinjer, med mera) till svår på grund av sina nackdelar (flagande irritation, röd och varm, plitor och solkänslighet).

Jag går alltid in med en viss oro för hur min hy ska reagera när jag introducerar en ny retinolprodukt i min rutin. Jag börjar alltid försiktigt – en till två kvällar i veckan, för att se hur huden reagerar.

Retinol med både för- och nackdelar.

För retinolprodukter kan vara komplicerade och svåra att navigera sig kring – de finns i många olika former och kommer för det allra mesta med en del nackdelar som irritation, torrhet och hudflagning. Ingrediensen formuleras i många olika former – serum och essencer, oljor, mask och crème.

Annons

Samlingsnamnet för A-vitamin i hudvård och läkemedelsklassade preparat är retinoider. Styrkan med retinol är att dess molekyler är så pass små att de har möjlighet att penetrera längre ner i hudstrukturen.

Och här har jag nu såklart blivit sugen på att testa Glossiers nya nattcrème Universal Pro-retinol. Glossiers formulerare säger sig ha hittat en brygd där den irritativa biverkningen uteblir, bland annat tack vare fettsyror från återfuktande solrosolja. Detta i kombination av en lägre dos (0.5 %) retinol , stevia som ska jobba på linjer och fukten i oljan från roten i det så kallade mondogräset.

Glossiers Universal Pro-retinol är deras första retinolprodukt och används på natten.

Universal-Pro Retinol ska vara speciellt utformat så att i princip alla hudtyper ska kunna använda den – oavsett om du har en fet hy med stora porer, eller torr hy med fina linjer, oavsett om du aldrig tidigare använt retinol, eller om du är ett rutinerat proffs.

Annons

Jag tar mina första pump av nattcrèmen en kväll efter att ha rengjort och lagt ett snällt lager av återfuktande essence under. Vis av erfarenhet vet jag att det gärna får vara någon återfuktande "medspelare" som ligger på eller under en retinolprodukt - allt för att minimera risken för torr och stram känsla.

Nattcrème med krämig konsistens.

Nattcrèmen har en krämig konsistens och känns lite "plumping" – och som en glad överraskning uteblir både rödflagighet och den där torra, strama känslan som gärna kommer med retinol, morgonen efter.

En vecka senare har jag adderat ett fuktgivande serum under Universal Pro-retinol och på så sätt är det som om jag bara fått de allra bästa fördelarna med ingrediensen – superfin lyster och en allmänt jämnare hudton. Det känns överlag som en "vänlig" retinolprodukt där just den krämiga och återfuktande formulan hjälper till att minimera risken för att huden känns stram och röd.

Återfuktande nattcrème med retinolens fina fördelar.

Viktigt att komma ihåg när man använde retinol, även om det bara är på kvällen, är att stärka upp skyddet med en SPF med både UVA och UVB.

Annons

Man ska ta i beaktning att retinol är lite utav en rapp kickstart för huden – det boostar cellförnyelse och bidrar till en viss solkänslighet, så toppa alltid din hudvårdsrutin med en solskyddsfaktor dagtid, och det även om det är höst.

Invisible shield spf 30 är en bra "topping"

Glossier har sedan tidigare sin bästsäljare Invisible shield spf 30 som innehåller så kallat bredspektrum skydd som skyddar mot UVA och UVB. Perfekt att "toppa" med dagtid när du använder retinol nattetid.

Glossiers Universal Pro-retinol kostar 350 kronor och har nyligen lanserats, finns att köpa här.

LÄS MER:

Allt du vill veta om skönhetstrenden schampokakor och beauty bars

Skönhetsverktygen alla behöver i sin rutin – och dessa kan du vara utan

Höstens stora makeuptrender 2021

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons