Är sulfatfritt schampo bättre för håret? Allt om grön hårvård

Grön och naturlig hårdvård – vad är skillnaden?
Kategorin ”grön” hårvård växer – men vad skiljer ett schampo baserat på naturliga ingredienser från ett syntetiskt framställt? Och är det bättre för håret och miljön? ELLEs Carin Hellman reder ut begreppen.
Annons

Grönt, hållbart, ekologiskt och naturligt framställt – en grön våg rullar in över frisörbranschen och på hårvårdshyllorna. Fenomenet är inget nytt men en ny generation naturligt baserad hårvård med ett allt större hållbarhetstänk har vuxit fram.

Många stora aktörer satsar på grön hårvård

Nu är det inte längre bara mindre aktörer som lyfter blicken för att skapa hårvård med naturen som bas, helt eller till viss del ekologiskt framställd och vegansk, fri från animaliska tillsatser.

Annons
Annons

Även gröna salonger där man färgar med naturfärg ökar – förra året tog hårvårdsjätten L’Oréal Professionnel fram en naturlig salongsfärg, helt örtbaserad med henna, cassia och indigo, under namnet Botanea. Svenska Björn Axén har under många år arbetat med att miljösäkra sina salonger, bland annat genom att lämna in avfall från färg, samt återvinna aluminiumfolie från blekning.

Vad är skillnaden på naturlig hårvård och syntetiskt framställd?

Men det kan lätt kännas rörigt bland sulfatfria lovord, veganska märkningar och ekologiska stämplar. För vad är egentligen skillnaden på naturlig hårvård och den traditionella, syntetiskt framställda? Och blir man automatiskt en bättre miljövän när man väljer grönt? Det ska vi reda ut.

Allt om grön hårvård
Foto: Sascha Heintze
Annons

Vad är grön hårvård?

Det finns ingen organiserad märkning eller klassificering för vad som är ”grönt”, men generellt handlar det om hårvård med ingredienser som har sitt ursprung i naturen och som inte innehåller ingredienser som är syntetiska. Man håller då generellt produkterna fria från sulfater, silikoner och animaliska ingredienser.

Dock är det svårt att veta exakt hur bra varje enskild produkt är för miljön – så kallad ”green washing” förekommer, där företag försöker få produkten att verka mer grön och miljövänlig än den i själva verket är. Grönt betyder inte automatiskt miljövänligt, det är upp till var och en att göra research för att veta vad företaget gör för miljön, var och under vilka omständigheter ingredienserna odlas, hur förpackningar produceras och transporteras. Grönt behöver inte heller betyda ekologiskt – då ska ingredienserna komma från ekologiska odlingar. En produkt blir sällan 100 procent ekologisk då vatten aldrig kan vara eko – de produkter som är 100 procent ekologiska har oftast ersatt vattnet med aloe vera.

L’Oréal Professionnels salongshårfärg Botanea är helt baserad på örter.
Annons

Vad är sulfater?

Sulfater (även kallade SLS och SLES) är de vanligaste rengörande ingredienserna i syntetiskt schampo – det är även de som ger den löddrande effekten. De har en fantastisk förmåga att tvätta håret så att det blir fritt från fett och smuts. Men de kan också verka uttorkande och irriterande, speciellt för dem med känslig hårbotten. Om hårbotten torkas ut kan det leda till att den kompenserar genom att producera mer av dess naturliga oljor – så att håret snabbt känns flottigt och otvättat. Upplever man det problemet kan det vara en idé att prova ett naturligt baserat schampo en tid. Man ska dock komma ihåg att sulfater inte är farliga och de har inte någon stor miljöpåverkan när de sköljs ut i avloppen. I gröna schampon har sulfaterna ersatts med bland annat kokos, men man kan inte räkna med samma bubblande lödder som sulfater ger.

Björn Axén Organic-serie.
Björn Axén arbetar dedikerat för miljösäkrade salonger och har även en sulfatfri Organic-serie med naturligt och delvis ekologiskt innehåll.

Vad är silikon?

Silikoner finns traditionellt både i balsam och leave in-produkter, det är ingrediensen som ger oss den där silkesmjuka finishen och glansen. Dilemmat med silikoner är att de är svåra att tvätta ur håret och på sikt kan de göra det tungt och lite flottigt. Där har hårbranschen hittat en lucka och fyllt på med så kallade ”detox-schampon” –  förtvätt som avlägsnar silikonbeläggningar och gör håret ”squeaky clean”.  Vill du gå över till grön hårvård bör du lägga silikonerna åt sidan – de är svåra att tvätta ur med något annat än ett sulfatbaserat schampo. Silikoner orsakar en viss påfrestning på miljön och är svårare att bryta ned än sulfater.

Annons

Måste man ”vänja” håret vid naturliga produkter?

Ja, det får man räkna med. Detta av ovan nämnda orsaker – håret har ofta vant sig vid sulfater och silikoner och agerar efter deras egenskaper. Den kosmetiska känslan skiljer sig mellan naturliga och syntetiska produkter och man bör testa under minst ett par veckor för att ge håret en ärlig chans till omställning.

Vad är lanolin?

Lanolin är fett från fårull och används ofta som mjukgörande ingrediens i syntetiska balsam och inpackningar. Det ger fin glans och återfuktad finish. Den som vill välja veganskt ska undvika lanolin, men det har ingen negativ påverkan på miljö eller hår.

Annons

 

Maria Nila Schampo och balsam.
Alla Maria Nilas hårvårdsprodukter är veganska och fria från lanolin.

Kommer mitt hår kännas lika rent med naturlig hårvård?   

Förmodligen inte till en början. Det är som sagt en tillvänjningsprocess att gå över till grönt för håret, att återställa hårets balans efter sulfater och rengöra det från silikoner. Den kosmetiska effekten som sulfater och silikoner ger är svårslagen, men den nya generationens gröna hårvård har arbetat sig fram till produkter och ingredienser som ger ett slutresultat helt i linje med det syntetiska. Man ska inte underskatta naturliga oljor som argan och moringa för djup återfuktning och glans, och derivat från kokos för rengörande och löddrande effekt.

Annons
Rahua hårvård
Rahua ör en helt naturligt baserad hårvårdsserie utan syntetiska ingredienser som sulfater och sillikon.

Är naturlig hårvård bättre för miljön?

Det finns inget enkelt svar på det – det är helt beroende på vilket varumärke du väljer. Många aktörer gör stora ansträngningar för att skapa produkter som har minsta möjliga klimatpåverkan – både när det gäller innehåll, emballage och transport av produkterna. Så enda sättet att svara på frågan är att granska varje enskild aktör, transparensen blir allt större för hur och varifrån produkterna importeras och var ingredienserna kommer ifrån.

Foto: Unsplash

Läs mer här:

Dela på:

Annons
 

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE:

Laddar