Annons

Annons

5 vanliga myter om kvinnors hälsa – och hur det är egentligenDu har säkert hört att tranbärsjuice förebygger urinvägsinfektioner eller att mensen kan synkas med andra kvinnor i din närhet. Detta är två exempel på vanliga påståenden om kvinnors hälsa som inte stämmer till hundra procent.

Vi springer sällan till läkaren med frågor och funderingar såvida vi inte är riktigt sjuka. Däremot tar vi gärna emot hälsotips och information om sjukdomar från vänner, ofta utan att ifrågasätta om råden har vetenskapligt stöd.

Annons

Här är fem vanliga myter om kvinnors hälsa som experterna kunnat slå hål på – läs och lär!

LÄS OCKSÅ: 8 VANLIGA HÅRPROBLEM OCH VAD DE AVSLÖJAR OM DIN HÄLSA

 

MYT: Tranbärsjuice botar urinvägsinfektioner

Gilla ELLE på Facebook

SVAR: Falskt och sant

Vi är många som dricker tranbärsjuice för att få bukt på urinvägsinfektionen. De sura tranbären sägs sänka pH-värdet i urinen och göra det svårare för bakterier att fästa i urinvägarna.Men det finns också forskare som säger sig ha bevisat att tranbärsjuice inte förebygger urinvägsinfektioner. Amerikanska forskare har nyligen kritiserat de läkare som rekommenderar patienterna att hålla infektionerna på avstånd med hjälp av drycken. Enligt deras mätningar har personer som dricker tranbärsjuice lika, eller till och med något större, risk att drabbas av återfall inom sex månader efter en diagnostiserad urinvägsinfektion. Men att huskuren skulle vara nonsens håller inte finska forskare med om, där har man nyligen kommit fram till motsatsen. Bland deltagarna i en nyligen genomförd studie, samtliga barn som behandlats för urinvägsinfektion, fick de som drack juicen ett reducerat antal återfall. De finska forskarnas slutsats är därför att tranbärsjuice kan förhindra infektioner i urinvägarna, och är ett naturligt sätt att minska användandet av antibiotika.

Läs mer om urinvägsinfektioner och tranbärsjuice på MåBra.com –>

Allt om urinvägsinfektioner på Läkemedelsverkets hemsida > 

 

MYT: Bröstcancer är den dödligaste sjukdomen bland kvinnor

SVAR: Falskt

Varje år drabbas cirka 9 000 svenskar av bröstcancer. Men tvärt emot vad många tror så är sjukdomen faktiskt inte den dödligaste bland kvinnor. I själva verket är det hjärt- och kärlsjukdomar som årligen kräver flest liv i världen, både bland män och kvinnor. Och majoriteten av de drabbade är helt omedvetna om sina hälsoproblem, enligt läkaren Ryan Neinstein.

– Även om man inte upplever några symptom eller har sjukdomen i släkten så är det viktigt att leva en hälsosam, balanserad livsstil och regelbundet besöka sin läkare för kontroller, säger han till sajten Bustle.

 

MYT: Kvinnor kan synka sin mens

SVAR: Falskt. Eller?

Att mensen kan synkas med andra kvinnor har uppfattats som en universell sanning sedan påståendet för första gången dök upp i en studie av psykologen Martha McClintock 1971. Men den så kallade McClintock-effekten har länge ifrågasatts av forskare som inte lyckats hitta vetenskapliga bevis för en sådan synkronisering. Istället är det mer sannolikt att vi helt enkelt överlappar varandra då kvinnor har en lång menscykel på cirka 21-35 dagar, som ofta kan variera.

Dock upplever många att de absolut synkas i sin mens när man umgås intensivt eller till exempel arbetar tätt tillsammans. Så vi sätter ett ”eller?” på den här.

 

MYT: Svampinfektioner är sexuellt överförbara

SVAR: Falskt

I en studie av företaget Monistat trodde 81 procent av de tillfrågade kvinnorna att svampinfektioner smittar genom samlag. Det är helt falskt.

– Svampinfektioner är inte sexuellt överförbara. Däremot kan en manlig partner reagera på kvinnans svamp efter ett samlag och uppleva irritation, säger Elisabet Nylander, professor och överläkare vid Umeå Universitet.

Vaginala svampinfektioner uppstår när pH-värdet i underlivet rubbas, oftast på grund av stress, tajta kläder eller bruk av antibiotika och p-piller. Dock kan sex störa bakteriefloran i vaginan och öka risken för en svampinfektion.

LÄS OCKSÅ: HÄR ÄR APPEN SOM SKA MOTVERKA PSYKISK OHÄLSA

 

MYT: Celluliter är fett

SVAR: Falskt

Din fettprocent har inget som helst att göra med huruvida du drabbas av celluliter eller inte. Det är nämligen inte på grund av kroppens fett som de små groparna i huden dyker upp. Celluliter uppstår när bindvävnaden (fascian) mellan fettcellerna under huden stelnat. Därför har de flesta av oss celluliter, oavsett vikt.

Foto: Shutterstock

(29)
(0)

Känner du dig stressad? Lär dig hantera din stress med ny digital kurs!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder ELLE nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu endast 199 kronor – läs mer och börja direkt här!

 

 

Annons


Annons
Annons
För mode och beauty
i din inbox varje vecka
 

Annons

Laddar