Frida Lunds vintips - tips för nybörjaren

Frida Lunds vintips - tips för nybörjaren

Vinexperten Frida Lund kommer med bästa tipsen för att gå från nybörjare till proffs när det kommer till vin.

00:00

Hej, jag heter Frida Lund, jag bloggar på Elle, skriver böcker och är en vinälskare av rang.

00:12

Känner du att du inte kan någonting om vin så ska jag hjälpa dig lite på traven och vi ska dra igenom några basics.

00:18

Det första man kan tänka på är att det är bara vin. Det är ingen grej, det är inte farligt, det blir inte dåligt bara för att det blir fel, det gör ingenting.

00:34

Det handlar inte om stora livsfrågor, det är bara vin. Först och främst kan man ta ett djupt andetag och tänka skitsamma, allting löser sig.

00:42

Jag tycker att om man är nybörjare på vin så ska man fokusera på en sak i taget. Man börjar med en region, en druva, en vinmakare och lär känna den lite grann.

01:00

Nu häller jag upp ett glas bourgeois som är en region som ligger i Frankrike, det är en del av Bourgogne. Där gör man druvan gamay som är en väldigt lätt, spritsig, josig, klunkvänlig röd druva.

01:20

Jag skulle välja att börja med någonting lite lättare, lära känna det. Dofta, drick bourgeois när du är ute, köp hem bourgeois. Till slut känner man igen doftnoter och smaknoter och då har man klickat av den på sin lista.

01:40

Det tycker jag är det absolut bästa tipset. Dokumentera det du dricker, ladda ner en app, skriva upp var du befann dig när du drack det. Det smakade gott, det räcker. Sen kan du gå tillbaka och kolla på det senare.

01:59

Det finns några gillenregler som jag personligen skiter i. Jag tycker inte att det är så viktigt att matcha vin och mat. Man kan tänka att sött, gilla sött. Dessertviner går jättebra ihop med desserter just därför.

02:20

Hög syra, jag gillar hög syra i maten. En torr risling med hög syra. Den kan funka till asienspirerade toner. Lite hetta, lite syra. Ekfartslagrade, vita chardonnayviner, de kommer att funka bra till din smörsås.

02:40

Man kan alltid tänka att det som maten smakar ska också vinet smaka. Eller så kan man tänka så här, vartifrån kommer maten i en lager? Ska jag laga en burgundisk kycklingkryta? Ja, då bör jag kanske dricka ett bourgon till.

02:56

Svårare än så är det inte. Och blir det fel så är det också skitsamma.

Nästa video