Annons

Annons

Svenska forskarnas genombrott i IBS-gåtan: ”Viktigt fynd”IBS-patienters tarm släpper igenom bakterier på ett helt annat sätt än hos friska patienter. Det visar ny forskning från Linköpings universitet. "Detta är ett viktigt fynd", säger forskaren Åsa Keita.

Runt var tionde person i Sverige är drabbad av IBS – dubbelt så många kvinnor som män är drabbade.

IBS, som står för irritable bowel syndrome, innebär att den drabbade har en extra känslig tarm. Många upplever buksmärtor, förstoppning, diarré och gasbesvär.

Annons

Men diagnosen IBS är inte helt okomplicerad. Många patienter känner att de inte blir tagna på allvar och att IBS har blivit en diagnos de får när läkarna inte kan hitta något annat.

Läs också: Varför får vi mens, vad är PMS och hur botas mensvärk?

Men nu har forskare i Linköping gjort en helt unik studie med levande bakterier. Resultatet visar att människor med IBS faktiskt skiljer sig från friska personer när det kommer till hur tarmen reagerar på bakterier.

– Fynden visar på att IBS patienterna skiljer sig mot friska vad gäller tarmens förmåga att släppa igenom bakterier. Och att man faktiskt kan identifiera dem som en sjukdomsgrupp. Att de skiljer sig funktionellt från friska, på samma sätt som man kan se till exempel att patienter som lider av en inflammatoriska tarmsjukdom gör, säger Åsa Keita, forskare vid Institutionen för klinisk och experimentell medicin (IKE).

Forskarna undersökte små vävnadsprover från tjocktarmen från 37 kvinnor med IBS och jämförde dem med prover från kvinnor utan tarmproblem. Resultatet visade att IBS-patienter hade ett lager i tarmslemhinnan som är mer känsligt för bakterier och släpper igenom mer bakterier än de som inte lider av IBS.

Läs också: ”Glutenöverkänsliga” fick äta gluten – och mådde bättre

I nuläget vet forskarna inte varför vissa drabbas av IBS. Men utifrån de studier som finns på området tycks det handla om ett samspel mellan hjärnan och tarmen, bland annat vad gäller bakterieflora och tarmens egna nervsystem.

Enligt Åsa Keita behövs det mer forskning för att se varför tarmen hos IBS-patienter har en ökad passage av bakterier.

– Fynden går inte heller att översätta rakt av till verkligheten och behöver utforskas vidare. Det finns studier som visar att IBS-patienter kan ha en störd sammansättning av bakterier i sin tarm, till exempel för mycket av de ”onda” bakterierna och för lite av de ”goda”, säger hon.

Den nya upptäckten kan förhoppningsvis hjälpa IBS-patienter i framtiden eftersom Linköpingsforskarna har kunnat peka på fysiska skillnader.

– Detta är ett viktigt fynd då många tidigare studier med andra metoder haft svårt att hitta funktionella skillnader mellan friska och sjuka, säger Åsa Keita.

Läs också: Din magkänsla kan ha en helt annan betydelse än du tror

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

(0)
(0)

Känner du dig stressad? Lär dig hantera din stress med ny digital kurs!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder ELLE nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu endast 199 kronor – läs mer och börja direkt här!

 

 

Annons


Annons
Annons
För mode och beauty
i din inbox varje vecka
 

Annons

Laddar