Yasuragi minskar kraftigt serveringen av rött kött

Det japanska spahotellet Yasuragi strax utanför Stockholm vill bidra till att skapa en mer hållbar värld. Ett av deras fokusområden är matens påverkan på klimatet.
18 oktober, 2018
Vegansk mat från Saishoku på Yasuragi.

Vegansk mat från Saishoku på Yasuragi. Foto: Markus Crépin

En av vår tids stora klimatbovar är produktionen av rött kött. Enligt Naturskyddsföreningen påverkar kött- och mejeriprodukter klimatet lika mycket som världens alla bilar, bussar, båtar och flygplan tillsammans. Att minska på konsumtionen av rött kött är därmed inte enbart bra ur hälsosynpunkt utan även en viktig åtgärd för att skydda vår planet.

Yasuragi drar ner på köttet

Det japanska konferens- och badhotellet Yasuragi har tre restauranger varav en, Saishoku, är helt vegansk. I Teppanyaki Kiri, som erbjuder en fast meny med sex rätter, serveras rött kött endast på enstaka serveringar. I à la carte-restaurangen har rött kött minimerats från menyn och serveras nu endast på begäran till mötesgäster.

Hållbart för kropp, själ och planeten

Under 2018 fram till den 6 september serverade Yasuragi totalt 82 000 portioner mat till sina gäster. Av dessa bestod enbart 3,1 % av rött kött.

– Att minska serveringen av rött kött har för oss varit en självklarhet. Vi vill att ett besök till Yasuragi ska vara hållbart för både kropp, själ och vår planet, säger Jimmy Frischenfeldt Bååth, Food- and Beverage Manager på Yasuragi.

Digital mätning av matsvinn

Utöver att minska serveringen av rött kött har Yasuragi även infört digital mätning av allt matsvinn. All mat som slängs återvinns i ett slutet system, för att sedan bli till biogas. Dessutom har allt raffinerat socker tagits bort och man serverar endast certifierade och ekologiska viner.

– Vi jobbar med vår miljö och hälsa på många olika sätt. Att minska förbrukning av plast är en viktig faktor och vi serverar därför inte vatten på flaska utan kolsyrar vatten i egna anläggningar. Vi har också valt att sluta sälja läsk som endast har negativa hälsoeffekter, säger Jimmy.

Här kan du läsa mer om Yasuragis hållbarhetsarbete.

Läs också: Yasuragi lanserar exklusiv sake

Yasuragi har lanserat en egen sake.

Yasuragi har lanserat en egen sake.