Restaurang AG är årets köttkrog - igen!

05 februari, 2014
Årets köttkrog AG

Johan Jureskog och Klas Ljungquist tar emot priset Årets köttkrog

För tredje året i rad tar Restaurang AG i Stockholm hem priset Årets Köttkrog. På andra plats kommer Djuret följt av Svartengrens. I år delades det även ut ett pris för Årets Nose-to-Tail restaurang, vinnaren blev Djuret.

Johan Jureskog och Klas Ljungquist är männen bakom restaurang AG. Med följande motivering tog de hem priset:

”AG belönas med utmärkelsen Årets Köttkrog 2014 för att de fortsätter att leda utvecklingen av kött i Sverige. Med outtömlig energi letar AG i världens alla hörn efter det perfekta köttet. Det är ett sökande som ofta resulterar i att våra traditioner och konventioner utmanas i valet av raser, lagring och ålder på djuren. Tillagningen sker till perfektion på ett tidlöst sätt med eld, salt och peppar. Under det senaste året har även AGs vinlista lyfts i utbud och omfång till en av landets främsta köttvinlistor.”

Juryn 2014 består av styckmästaren Håkan Fällman, mat- och dryckesprofilen Michel Jamais samt Sveriges Mästerkock 2012 Sigrid Bárány. Efter ett omfattande arbete kan de nu presentera landets tio främsta köttkrogar. Förra årets placering står inom parantes.

1. AG Stockholm (1)

2. Djuret Stockholm (2)

3. Svartengrens Stockholm (4)

4. Rolfs Kök Stockholm (ny)

5. Meet Göteborg (5)

6. Vassa Eggen Stockholm (3)

7. Johannes Kök Linköping (ny)

8. Grill Stockholm (6)

9. Wallers Visby (8)

10. Zink Grill Stockholm (7)

Eftersom landets köttkrogar tar tillvara på allt fler styckdetaljer har ett nytt pris instiftat för att utmärka Sveriges bästa Nose-to-Tail restaurang. Den första restaurangen att motta priset är Djuret i Gamla Stan i Stockholm. Motiveringen lyder:

Djuret tilldelas årets specialpris för bästa Nose-to-Tail restaurang för sitt ambitiösa uppdrag med att servera ett djur i taget. Det är ett föredömligt förhållningssätt som sker i harmoni med naturen då Djurets meny följer årets skiftningar. Restaurangen låter matlagningen ta den tid som krävs då ett flertal av djurens styckdetaljer inte kan vändas hastigt på en grill. Med sitt hantverkskunnande tar Djuret fram det bästa hos hela djuret.

 Läs mer på www.aretskottkrog.se