Stor weekendguide till romantiska Rom

15 jan, 2024 
AvNora Adin Fares
Stor weekendguide till romantiska Rom
Kärleksweekend i Rom må låta som en kliché, men vi bad Nora Adin Fares – som bor i staden – guida oss till de mysigaste bakgatorna och gömda, romantiska, lokala favoriter.
Annons
Destinationen att åka till baserat på ditt stjärnteckenBrand logo
Destinationen att åka till baserat på ditt stjärntecken

Rom kan liknas vid ett stort museum med öppet tak. Men den eviga staden, omringad av sju kullar, känns snarare som flera städer i en. Här lever kejsarnas kungadöme kvar och längs Via Veneto lever eleganta kvinnor och män fortfarande som i en scen ur Fellinis klassiker Det ljuva livet. Men här finns också det moderna Rom, med romantik, mode och politisk konst som huserar platser för nya historier. Och bortom de ­upptrampade turiststråken finns en outforskad stad inom räckhåll, dit lokalborna flyr när gatorna blir för trånga. Alla vägar leder förvisso till Rom, men här finns några alternativa rutter för den som vill smyga längs bakgatorna.

Annons
Coloseum är ett måste när man besöker Rom.

Centro Storico

Roms historiska centrum ringlar runt monumenten Pantheon, Piazza Navona och Fontana di Trevi. Smala, pittoreska gator och torg omgärdade av grönskande murar och innerstadens godaste pizza från Forno Campo de’ Fiori eller Pizzeria Da Baffetto. Det är inte konstigt att turismen i romantikens huvudstad aldrig riktigt avstannar. Men när storstadspulsen blir för mycket finns också Villa Borghese, en av Roms lummiga parker med utsikt över den historiska kärnan. I ett av de storslagna museerna i parken från 1600-talet, Galleria Borghese, finns även flera verk av Leonardo da Vinci, ­Caravaggio och Bernini.

Annons

Chez Dédé

Via di Monserrato, 35

Chez Dédé.

Innanför väggarna på Chez Dédé öppnas en värld så välkurerad att man tappar andan. Här säljer designern Daria Reina och konstnären Andrea Ferolla sina egendesignade sidenscarfar, väskor och konstverk i begränsad upplaga. Butiken är även ett galleri och en ateljé som erbjuder ett urval av chica fynd från andra märken, som dofter av Astier de Villatte, kläder från Emporio Sirenuse och ringar från Rombaserade ­smyckesdesignern Iosselliani.

Via del Pellegrino

På en av parallellgatorna runt Campo de’ Fiori finns en av Roms lugnare, mer undangömda shoppinggator. Här ligger små konceptbutiker som Officine Red, med plagg från bland annat franska L’Autre Chose, och även Nous Atelier, en svensk-­italiensk verkstad med handgjorda smycken från Smögen.

Annons

Buccone Vini e Olii

Via di Ripetta, 19

Buccone Vini e Olii.

Tidigare en vinkällare, i dag en familjeägd vinbar med noggrant utvalda flaskor som staplas på hyllor som sträcker sig från tak till golv. På Buccone serveras maten i syfte att delas, glasen är generösa även när man behöver provsmaka och inkluderar några av Italiens bästa vinetiketter.

Bar Amore

Via dei Banchi Nuovi, 41

Bar Amore.

Här dricker man sin espresso på stående fot längs baren, precis som italienarna gör. Efter klockan 12 stängs dock fönstret för att beställa en cappuccino, om man ska följa de oskrivna reglerna i Italien.

Annons

Pierluigi

Piazza de’ Ricci, 144

Pierluigi i Centro Storico.

Pierluigi specialiserar sig på alla rätter som har med fisk och skaldjur att göra. Här serveras färska ostron, fantastisk crudo och pastarätter med säsongens havsfångst. Restaurangen räknas till en av Roms bästa och tar regelbundet emot besökare som Clooney-paret och Florence Pugh.

Pigneto & San Lorenzo

Roms östra sida kan vara den perfekta flykten bort från de turistiska delarna av staden. San Lorenzo och Pigneto samlar ett fantastiskt nattliv, mat och atmosfär som fångar det nutida Rom i ett nötskal. Under andra världskriget bombades San Lorenzo till oigenkännlighet – en mörk historia som fortfarande är synlig i gapen mellan de återuppbyggda husen. Här ligger den mytomspunna medlemsklubben Soho House, klädhörnan L’Anatra all’Arancia och nattklubben Spirito Pigneto.

Annons

Via Fanfulla da Lodi

San Lorenzo, för den som vill fly turiststråken.

Om Rom i sig är ett öppet museum, så klassas Via Fanfulla da Lodi som en konstant växlande utställning. De flesta av verken på husväggarna dedikeras filmregissören Pier Paolo Pasolini som även var en av 1900-talets mest inflytelserika poeter och författare i Italien. Men även bortom den välkända gatan, i nästan varje gränd kring Pigneto och San Lorenzo, finns gatukonsten närvarande.

Kif Kif

Via Macerata, 54/54a

Kif Kif är döpt efter det nordafrikanska uttrycket för ”allt är samma” och är ett hak för allt som korsar och rör sig i gränslandet mellan kulturer. Här spelas egyptisk oud och afro-latinsk musik. Besökarna kommer från Syrien, Senegal och England och på menyn finns alltid färsk hummus och vegetariska rätter.

Annons

Monti

Hipster- och vintagemeckat i Rom ligger en bit bakom Colosseum. Från Piazza Della Madonna dei Monti öppnar sig ett tidigare slumområde som på senare år omvandlats av konstnärer, hantverkare och lokala butiksägare. Här varvas vintage- och second hand-affärerna längs slingriga gator, med barer och restauranger. Inne på Charity Café hålls dagliga jazzkonserter, källaren under Kon’forme dedikeras till vernissage och på kvällarna förvandlas de romantiska gränderna till nattlivets bankande hjärta. Barstolar flyttas ut på torgen längs Via degli Zingari, ölen kan man ta med på en promenad och ibland sträcker sig en nonna ut genom fönstret och ber alla på torget att hålla tyst.

Annons
Monti.

Urbana 47

Via Urbana, 47

Urbana 47.

Cocktailbaren och restaurangen Urbana 47 serverar mat med fokus på noll-kilometer-principen, alla råvaror kommer från Lazio-regionen. Tomater från syd, kastanjer från öst och olivolja från Valle Santa i väst. Dagens rätter bestäms utifrån säsong och skrivs upp på griffeltavla, men den stående menyn innehåller alltid de fyra romerska pastarätterna – Amatriciana, Carbonara, Cacio e Pepe och Gricia.

Annons

King Size Vintage

Via Leonina, 78

King Size Vintage.

Inne på King Size Vintage finns chans att fynda allt från Adidas till klassisk Valentino. Här säljs även pumps, handväskor, slipsar och scarfar. Uppför gatan finns även kedjan Humana, som i slutet av varje månad rear ut alla plagg för så lite som tre euro styck.

The Sanctuary

Via delle Terme di Traiano, 4A

Eko-retreat, restaurang och nattklubb i ett. The Sanctuary förvandlas beroende på tid på dygnet. Hit vallfärdar Roms festsugna publik för eldshower eller dunkande technokvällar under bar himmel.

Annons

Trastevere

Kvarteret Trastevere, beläget på västra sidan av Tiberfloden, kan liknas vid ett egen kosmos. Från bron Ponte Sisto välkomnas besökare av gatumusiker och därefter sicksackar sig kullerstensgator fram, fyllda av trendiga barer och blomstrande bougainvillea som klättrar över husväggarna. Här finns måsten som kyrkan Santa Maria in Trastevere, det gamla kapellet Sant’Andrea De Scaphis som omvandlats till ett modernt konstgalleri och Romastore 63 Profumi, ett himmelrike för parfymälskare.

Trastevere är som ett eget kosmos.

Porta Portese

Piazza di Porta Portese

Annons
Porta Portese.

Söndagar i Rom dedikeras till marknader på morgonen och långa luncher på eftermiddagen. På Porta Portese trängs den fashionabla massan med antikhandlare för att fynda bland högar av läderkappor, skinnväskor, Levi’s från 90-talet, herrkavajer och silversmycken från Marocko. För att fynda bäst börjar man i fel ände av den långa marknadsgatan – från Piazza Ippolito Nievo. Den som längtar efter en lugnare atmosfär och mer exklusiva vintagefynd från Versace, YSL och Dior gör rätt i att välja Borghetto Flaminio Market i stället, på andra sidan stan.

Annons

Bar San Calisto

Piazza di San Calisto 3

Bar San Callisto.
Nora Adin Fares

San Calisto kan mest liknas vid ett välbevarat romerskt landmärke, delvis tack vare sin vägran att höja priserna. Hit kommer äldre damer och herrar för att dricka caffé corretto, espresso med likör, om dagarna, men efter mörkrets inbrott är det först till kvarn för att paxa plats på den eftertraktade uteserveringen, annars får man stå med sin drink på torget.

Varsi Art & Lab

Via di Affogalasino, 34

600 kvadratmeter modern konst på utkanten av Trastevere. Varsi är ett galleri, en ateljé och butik som regelbundet bjuder in till konstutställningar med fokus på lokala konstnärer och kritiska, politiska installationer.

Foto: Nora Adin Fares

Annons