Här är reseguiden för dig som drömmer om Apulien

24 aug, 2022 
AvCecilie Ingdal
Här är reseguiden för dig som drömmer om Apulien
Grönskande olivlundar, vita klippbyar och turkosblått hav. ELLE Danmarks chefredaktör Cecilie Ingdal reste till den plats i Italien som blivit världsberömd för sin mysiga atmosfär, keramik och gastronomi – här delar hon med sig av sina favoriter.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
7 annorlunda hotell i sverigeBrand logo
7 annorlunda hotell i sverige

Här är Cecilies favoriter

Arkitektur i Alberobello

Ett måste i regionen är att besöka ”the home of trulli” – de välkända, typiska husen med konformade tak som finns på UNESCOs lista för kulturarv.

Trullohusen med sina karaktäristiska konformade tak finns med på UNESCOs kulturarvslista.

Apuliens gastronomiska hjärta

Ceglie Messapica är ett av de bästa gastronomiska områdena i hela Italien. Satsa på restauranger med lokala specialiteter på menyn. Som Cibus, som serverar välsmakande rustika rätter. Eller den mer traditionella L’Osteria del Divingustare eller I Capatosta i den gamla stadsdelen, som lockar med underbar service, fantastiskt läge och god genuin mat till bra pris.

Annons

Quartiere delle ceramiche

Missa inte heller keramikparadiset Grottaglie. Området har optimala jordförhållanden och det har banat väg för byns höga status inom keramik. I de dedikerade keramikkvarteren hittar du massvis av butiker som säljer alltifrån traditionell keramik till mer modernt konsthantverk.

En keramiker skapar ett lerkrus i keramikens stad, Grottaglie.

Den vitkalkade byn

Ostuni är en vacker historisk by som lokalt kallas för La Città Bianca, en referens till stadens charmerande vitkalkade hus. Ät på Osteria Del Tempo Perso i hjärtat av den gamla staden, som serverar välsmakande lokala rätter, eller gå på underbara Osteria Piazzetta Cattedrale precis vid katedralen. Du kommer bli nöjd – oavsett vad du väljer på menyn.

Annons

Husmanskost

Ät en oförglömlig middag på ett av de enkla men charmigaoch idylliska ställen som serverar rustik lokal mat – husmanskost om du så vill – och där det på plats också produceras vin, olivolja, frukt och grönsaker. En favorit är Dono, Masseria Garrappa, i Monopoli där atmosfären är ljuvlig – oavsett om du sitter ute eller inne.

Annons
Polignano a Mare i Bari, Apulien.

Poeter och konstnärer

Polignano a Mare är ännu en av Apuliens charmiga kuststäder. Den är vackert byggd på klipporna, med en hisnande utsikt över havet som ska ha inspirerat både poeter och konstnärer. Stämningen, atmosfären och maten är underbar i den gamla stadsdelen och likaså på den utmärkta osterian Chichibio.

Klippan Lama Monachile i Polignano a Mare.

Grillat på menyn

Unna dig ett besök i den lilla historiska byn Cisternino, inte minst för att uppleva de lokala ”grillbutikerna” där du själv väljer ditt kött. Prova gärna bombette – de berömda små köttrullarna fyllda med skinka och ost – som grillas efter ditt tycke och smak och sedan kan avnjutas på en bänk i solskenet. Favoriterna är Rosticceria Zio Pietro eller Bère Vecchie.

Annons

Privat villa

ELLE reste till Apulien i samarbete med The Thinking Traveller som förmedlar lyxvillor i stora delar av södra Europa. Det finns flera olika arrangörer som ordnar liknande upplägg. Vi bodde på Trulli Andrea i Ceglie Messapica, omgiven av olivlundar så långt ögat når. I stort sett allt är tillgängligt via den privata conciergeservicen: Eget kök i villan, vinprovning, yogaklasser, massage, biluthyrning, chaufför – you name it! Det finns även möjlighet att ordna privat middag i villan med kock som fixar maten. De flesta husförmedlare kan hjälpa till med liknande upplägg. Pris från 5 180 euro i veckan för sex personer eller 6 930 euro för 12 personer. Mer info på Thethinkingtraveller.com.

Annons
Poolhäng med utsikt i privat villa.

Lokala specialiteter

En av Apuliens specialiteter är keramiken i Grottaglie, men även olivolja och vin. Det finns många olika guidade turer med vin- och oljeprovning, där du också får möjlighet att se de traditionella framställningsmetoderna. Du hittar ett stort utbud online och hos researrangörer som kan hjälpa till att boka.

En av Apuliens alla vinbutiker.

Foto: TT

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons