Artikeln innehåller reklamlänkar

Lyxvandra – 18 tips med guldkant på mat och övernattning

27 maj, 2019 
AvNina Nyström
vandra i Sverige, tips
Är du sugen på att vandra några dagar i sommar, men vill slippa släpa på tung packning och istället mötas av en skön säng, god mat och lite extra lyx när du kommer fram? Här är arton tips på fina vandringsleder och boende med stil i med närheten.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så varvar du ner på semestern- Experten tipsarBrand logo
Så varvar du ner på semestern- Experten tipsar
Psykologen och författaren Maria Farm ger sina bästa råd hur du varvar ner under semestern- på riktigt.

Friluftstrenden sprider sig och allt fler blir peppade på att prova på naturens äventyr. Men vandring får många att tänka på ryggsäck, tält, Kungsleden eller Jämtlandstriangeln. Är du inte någon van vandrare har du kanske dock varken utrustning eller lust att ge dig ut på längre strapatser. Men Sverige kryllar av vackra närbelagna vandringsleder, många av oss har nog lite dålig koll på dem bara.

Ett par dagar i naturen är fantastiskt bra nedvarvning och kombination friluftsliv och hotellyx är nog en av de bästa sätten att ladda batterierna på. Många av de här övernattningarna har leden rakt utanför dörren, andra arrangerar paketlösningar med skjuts till och från lämpliga ställen att hoppa på leden. Några tar du dig enkelt till med kollektivtrafik eller med en kort bilresa.

Här har vi baserat vårt utval på dig som verkligen söker hög klass på ditt boende. Standarden på många övriga boenden i anslutning till våra vandringsleder har dock höjts rejält de senaste åren och bjuder på mysiga övernattningar med brasa, bastu och vällagad, närproducerad mat. Massvis av fler tips på vandringsleder och boenden hittar du på SFT.

Annons

Glöm inte att klä dig i rejäla skor och smarta funktionskläder även om du bara ska vandra över dagen. Du ska ju njuta av turen, inte få skoskav, ömma fötter eller gå runt med svettblöta kläder.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Vackra vandringsleder med boende i hög klass längs vägen

Södra Sverige

skåneleden
Skåneledens vackra natur. Fotograf: Apelöga

Vandringsled: Skåneleden

Skåneleden är 1 250 km lång och sträcker sig över stora delar sv Skåne. Välj bland över 100 olika etapper och passera höjdpunkter som Sofiero slott, Brösarps backar, Ales stenar  – eller varför inte vandra runt den lilla vackra ön Ven?

Annons
Lyxiga hotell i Skåne
The Lodge, Ystad Saltsjöbad och Talldungens gårdshotell – några av Skånes hotellpärlor.

Boendeförslag:

  • Mysiga ANNONS Torekovs hotell erbjuder vandringspaket där du kan unna dig en spabehandling som belöning efter en dags vandring.
  • Till klassiska ANNONS Hotell Skansen kan du vandra hela vägen fram till dörren. Njut av kallbadhus med bastu samt värmande pooler.
  • ANNONS The Lodge, romantiskt spahotell i kolonialstil på Romeleåsen mitt i Skåne.
  • ANNONS Ystad Saltsjöbad – anrikt badhotell med uppvärmda utomhuskällor, spabehandlingar och god mat. 
  • Talldungens gårdshotell, mysigt hotell som utsetts till både årets skånska krog och årets resmål av DI förra året.
  • ANNONS Örenäs slott, bjuder på både spabad, gott om övriga motionsmöjligheter – och så klart god mat och sköna sängar i vacker slottsmiljö. 
Skåneleden
De flesta vandringsleder bjuder på varierad terräng. Bild: Apelöga
Annons

Mellansverige

Vandringsled: Upplandsleden

Upplandsleden är 450 km lång, uppdelad på 31 etapper. Passera genom skogar, öppna landskap, gamla bruksorter och vackra rastplatser.

Boendeförslag:

  • Leden går förbi ANNONS Gimo Herrgård, unna dig boende i slottsmiljö, ett dopp i sjön eller badtunnan och koppla av i bastun.

Vandringsled: Sörmlandsleden

Sörmlandsleden börjar redan i Stockholms förorter och sträcker sig hela  1 000 km genom varierande natur och förbi pärlor som till exempel Trosa.

Boendeförslag:

Vandringsled: Siljansleden

Siljansleden bjuder på 340 kilometer vandring genom Dalarnas vackra natur. Du promenerar förbi bland annat Mora, Orsa, Rättvik och Leksand, så det finns gott om möjligheter att kombinera vandringen med sevärdheter och andra äventyr. Varför inte göra en avstickare och vandra en bit längs Vasaloppsspåret?

Boendeförslag: Bäst boende i närheten hittar du i Tällberg: där du hittar de tre här tre pärlorna som alla erbjuder mysigt boende, spa och god mat.

Norra Sverige

vemdalen
Bild: Vemdalen.se

Vandringsled: Åre

Åre bjuder på 10 mil sammanhängande vandringsleder, perfekta för dagsturer. Tillbaka i byn har du ett stort utbud av nöjen att välja på.

Annons

Boendeförslag:

copperhill och storhogna pool
Copperhill i Åre och Storhogna i Vemdalen bjuder på spektakulära spaavdelningar.

Vandringsled: Vemdalen

Vemdalen bjuder på såväl tuffa toppturer som barnvänliga rundor med sikte på vattenfall.

Boendeförslag:

  • ANNONS Storhogna. Lyxigt fjällhotell med högklassiga träningsmöjligheter, flera pooler, bastu och mysig restaurang och vinterträdgård.

Vandringsled: Funäsfjällen

Funäsfjällen bjuder på fjällnatur när den är som bäst. Välj mellan markerade leder eller skapa ditt eget äventyr.

Boendeförslag:

  • Fjällnäs, Sveriges äldsta fjällhotell är nu topprenoverat och bjuder på bland annat ett unikt spa.
funasfjallen
Bild: Funäsfjällen.se

Läs mer:

Svenska platser du måste se innan du dör – 13 tips

Skippa flyget i sommar – 12 närliggande badplatser du måste besöka

 

Annons