Barfotalyx, vajande palmer och ekoturism på magiska Maldiverna

  • AvCecilia von Mentzer
Barfotalyx, vajande palmer och ekoturism på magiska Maldiverna
När Eva Malmström Shivdasani och hennes man Sonu steg i land på Maldiverna på 90-talet föddes en idé som skulle förändra lyxturismen för alltid. I dag lever deras filosofi vidare bland vajande palmer, ­korallrev och sand mellan tårna.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

5 saker du aldrig bör bära på ett flyg

Brand logo
5 saker du aldrig bör bära på ett flyg

Barfotalyx. Bakom det begreppet, som lockat mängder med resenärer som söker avskildhet och stillsam lyx till Maldiverna, står Eva Malmström Shivdasani och hennes man Sonu Shivdasani. De är pionjärerna bakom den internationellt kända hotellkedjan Soneva, som satte ekoturism på världskartan. När paret på 1990-talet besökte Maldiverna insåg de att de ville skapa en ny form av lyxresort – en som inte tärde på naturen, utan i stället levde i samklang med den. Resultatet blev Soneva Fushi, som slog upp portarna 1995 och snart blev stilbildande för hela branschen. Men det var en lång resa innan det första hotellet såg dagens ljus.

– Ingen trodde på oss i början. Men vi bet ihop. Vi visste att vi hade hittat en unik nisch, säger Eva.

Eva, uppvuxen i Sollentuna och med en bakgrund som modell och designer, tog rollen som kreativ ledare. Hon ansvarade för inredning, design och materialval, med hållbarhet som ledstjärna. Sonu, utbildad vid Oxford, utvecklade den långsiktiga visionen för företaget. Tillsammans skapade de begreppet ”barfotalyx” – en lyxupplevelse där gästernas komfort förenades med ekologiskt ansvar och respekt för lokal kultur. Resorterna fick egna odlingar, plastsugrör och flaskvatten ersattes tidigt med hållbara alternativ och man drev initiativ för att skydda havssköldpaddor och stoppa hajfiske.

Barfotalyx på paradisön.
Barfotalyx på paradisön.Photo Dan Kullberg
Soneva Jani med sina legendariska villor och den ikoniska bryggan.
Soneva Jani med sina legendariska villor och den ikoniska bryggan.PHOTO DAN KULLBERG
Den smått magiska bryggan Out of the blue, där du både snorklar bland tusentals små fiskar och äter fantastiskt precis ovanför det kristallklara vattnet.
Den smått magiska bryggan Out of the blue, där du både snorklar bland tusentals små fiskar och äter fantastiskt precis ovanför det kristallklara vattnet.Photo Dan Kullberg

– Det skulle naturligtvis vara lyxigt, men en annan sorts lyx, säger Eva. God mat, sand mellan tårna och mycket privacy.

– Materialen vi valde skulle i största möjliga mån vara ekologiska eller återbruk, kokosnöt och bambu till exempel. Vi köpte också mängder av telefonstolpar från England med barken kvar. De använde vi som byggmaterial på vårt första hotell. Jag designade det mesta. Det enda som jag inte kunde lösa själv var besticken, dem köpte vi från Thailand.

Eva är en Oppfinnar-Jocke som ständigt ser möjligheter och som vill att allt ska vara naturligt. Till exempel aldrig buketter med färska blommor på borden.

– Vi kapar inte av saker i naturen, vi använder i stället bara blommor som fallit till marken, torkade plantor och vackra grenar.

Eva Shivdasani Malmström har tillsammans med sin man Sonu Shivdasani grundat Soneva-­kedjan på Maldiverna.
Eva Shivdasani Malmström har tillsammans med sin man Sonu Shivdasani grundat Soneva-­kedjan på Maldiverna.PHOTO DAN KULLBERG
Eva Shivdasani Malmström har tillsammans med sin man Sonu Shivdasani grundat Soneva-­kedjan på Maldiverna.
Sonu Shivdasani.Photo Dan Kullberg
Ett klassiskt sovrum på Soneva.
Ett klassiskt sovrum på Soneva.Photo Dan Kullberg

ELLE City Guide: Paris med Engla Löf

Brand logo
ELLE City Guide: Paris med Engla Löf

Miljön och upplevelsen lockar människor från hela världen. Här smälter himmel och hav samman. Naturen är överväldigande: mjuka vita sandstränder, skyddade laguner med kristallklart vatten, korallrev som pulserar av liv, snorkel- och dykvatten där man ofta får syn på mantor, delfiner och ibland till och med valhajar.

– Dina skor tas om hand så fort du stiger i land. Som Eva och Sonu säger: barfota får oss att återknyta kontakten med det vi kanske har förlorat i storstadens brus – naturen, stillheten och vårt sjätte sinne. Och visst märker man det. Efter bara några dagar känns kroppen lättare, sinnena skarpare, och maten – så ren, så organisk – gör något med en som man inte upplever hemma, berättar fotografen Dan Kullberg.

– Öarna upptäcks bäst på din egen cykel. Man cyklar lätt vilse bland djungelstigar, men på något sätt leder varje väg alltid till en turkos lagun, glittrande under solen. Snorklingen är ett sagolikt skådespel: vid bryggan Out of the sea är korallerna bara ett steg bort och fiskar i alla regnbågens färger simmar omkring som om de vore koreograferade. Jag har till och med gråtit av lycka här – och det är inte överdrivet, fortsätter han.

Med din egen cykel tar du dig genom Soneva Fushis vackra djungel.
Med din egen cykel tar du dig genom Soneva Fushis vackra djungel.Photo Dan Kullberg
Det är lätt att cykla vilse i paradiset men skyltarna visar vägen.
Det är lätt att cykla vilse i paradiset men skyltarna visar vägen.Photo Dan Kullberg
Morgonpromenaden till frukost görs bäst på stranden.
Morgonpromenaden till frukost görs bäst på stranden.Photo Dan Kullberg
Soneva-hotellen är kända för sina fantastiskt fina och stora utomhusbadrum inredda med organiskt formspråk.
Soneva-hotellen är kända för sina fantastiskt fina och stora utomhusbadrum inredda med organiskt formspråk.Photo Dan Kullberg

Under åren expanderade kedjan med bland annat Soneva Kiri i Thailand och Soneva Jani på Maldiverna. Och Soneva Secret som blev det sista hotellet i kedjan. Satsningen växte till en av världens mest inflytelserika inom ekoturism och inspirerade otaliga efterföljare. För Eva och Sonu var dock Soneva alltid mer än en affärsidé – det var ett livsprojekt byggt på deras egen övertygelse om att lyx inte behöver ske på naturens bekostnad.

Eva och Sonu grundade också Six Senses, en hotellkedja som är känd för sitt fokus på välbefinnande, hållbarhet och spa i världsklass.

– Men det sålde vi för många år sedan, det blev alltför många hotell och spa för oss, säger Eva med ett skratt.

Efter flera decennier av utveckling och förvaltning har de klivit ner och äger numera en mindre andel av Soneva-resorterna. Deras arv lever vidare i varje hotell som fortsätter bära namnet – som en påminnelse om att det går att förena exklusiv resandeupplevelse med omsorg om både människor och miljö.

– Som de entreprenörer vi är kan vi naturligtvis inte sluta. Nu väntar nästa projekt, ett mer filosofiskt sådant, Sosei, som ska ha sin bas i Japan. Så stay tuned, säger Eva.

I hammocken ovanför korallrevet vid Out of the blue torkar du gärna i solen.
I hammocken ovanför korallrevet vid Out of the blue torkar du gärna i solen.Photo Dan Kullberg
Baren och restaurangen Out of the blue i solnedgången i väntan på sina gäster. Allt från bord till stolar till tak är byggt av trästumpar och restbitar från andra byggen. Allt används, inget går till spillo på Soneva.
Baren och restaurangen Out of the blue i solnedgången i väntan på sina gäster. Allt från bord till stolar till tak är byggt av trästumpar och restbitar från andra byggen. Allt används, inget går till spillo på Soneva.Photo Dan Kullberg

Foto: Dan Kullberg