Pärlorna du inte får missa i magiska Marrakech

Pärlorna du inte får missa i magiska Marrakech

Varma nyanser av rostigt rött och gyllenbrunt solljus studsar mot de vackra fasaderna i Marrakech. En stad som tagen ur sagornas värld. Här är pärlorna du inte får missa.
22 september, 2022
6 mysiga spa i närheten av Göteborg
1:38

Efter reklamen: 6 mysiga spa i närheten av Göteborg

(1:38)

Slå på ljud

Trädgård

Majorelle

Vill du dra dig undan en stund är Majorelle stället dit du ska gå. Det är en stor botanisk trädgård som skapades av den franske, orientalistiske konstnären Jacques Majorelle under nästan fyrtio års tid, med start 1923. Här kan du njuta av inhemska växter men missa för all del inte den blå och gula villan med moriska designelement, så igenkännlig att termen Majorelleblå nu används för att beskriva den intensiva färgen på fasaden.

Läs mer: jardinmajorelle.com

Riad

Be Riad

Marrakech gamla familjepalats, de så kallade riaderna, är numera i stor utsträckning lyxiga och intima hotell mitt i medinan. Dars är en mindre version och har en innergård medan riaderna (ordet betyder trädgård) är de större byggnaderna med en frodig, inre trädgård – bägge typerna har fönster som vetter mot innergårdarna. På Be Riad möts två byggnader för hotellgäster, där den ena sidan är mer färgstarkt inredd med originalmosaik med över 100 år på nacken. Den andra delen av hotellet har en mer dämpad, gul palett med små, intima pooler.

Läs mer: be-marrakech.com

Rhodos, Rom och Cotswolds – här kan du checka in på designelitens hem

Hotell

Riad 42

För cirka 20 år sedan började utlänningar köpa de gamla villorna och förvandlade dem till de boenden de är i dag, många så framgångsrika att de har expanderat till närliggande fastigheter. Riad 42, är en dar, ett mindre hotell, med bara fem rum, som drivs av ett belgiskt par. Det är skyhögt i tak, inredningen bjuder på en neutral palett och en mer minimalistisk estetik. På taket kan du njuta av ett dopp i poolen eller sitta under en egen cabana (tältliknande hytt), som är inspirerad av nomadtälten i Sahara.

Läs mer: theperfecthideaway.com/riad42

Hotell

Berber Lodge

Även lokalbefolkningen är mäkta imponerade av hur väl arkitekterna fångat den berbiska byggnadsstilen på Berber Lodge.
Simon Bajada

Vill man söka sig bort från staden liv och rörelse finns Berber Lodge en halvtimmes bilresa från Marrakech, närmare Atlasbergen. Arkitekturen är helt i den berbiska andan tillverkad av lera, och till rummen hör trädgårdar. I huvudbyggnaden finns ett gemensamt vardagsrum med högt i tak samt matsal, bar och lounge. Eftersom det finns en pool är det den perfekta platsen att varva ner på.

Läs mer: berberlodge.net

Museum

Yves Saint Laurent

Kanske var det värmen som lockade Yves Saint Laurent och hans entourage till Marrakech på 1960-talet? Tillsammans med sin partner Pierre Bergé tillbringade han långa perioder i det hus han förvärvade här. Numera finns ett museum i staden tillägnat hans arbete. Man får lära sig mer om hans tid i landet, se underbart detaljerade skisser av hans verk och förbluffad beundra några av hans mest ikoniska klänningar. Museets kafé är inhyst på den lugna innergården, där erbjuds lunch och tillfälla att studera museets vackra arkitektur.

Läs mer här: museeyslmarrakech.com

Riad

Tarabel

Omgivningarna, miljöerna, solens spel mot fasaderna, värmen och maten, allt sammantaget gör en resa hit så attraktiv. Det är som i sagoverket Tusen och en natt, utan att vara musealt eller det minsta konstlat. Riad Tarabel är inget undantag, flera byggnader intill varandra ger inte mindre än tre innergårdar. Intrikat träarbete och bedårande träluckor syns vart du än tittar. Och bakom en hemlig dörr hittar man Tarabels eget spa. Verkligen en dröm!

Läs mer: tarabelmarrakech.com

Den ultimata reseguiden till härliga Helsingfors

Foto: Simon Bajada