Hjärtformade kuvertbröd med vallmofrön

Hjärtformade kuvertbröd med vallmofrön.

Enkelt recept på gott kuvertbröd där kärleken sitter i formen. Perfekt tillbehör till en romantisk middag! Servera gärna med ett smaksatt smör.
10 februari, 2019

12 bröd

Tid: 40 minuter + jäsning i 1 1/2 timme

Du behöver:

50 g jäst

6 dl ljummet vatten (37°)

12 1/2 dl vetemjöl

2 tsk salt

1 ägg (till pensling)

1 msk vallmofrön

Gör så här:

  1. Blanda jästen med lite av vattnet. Använd en termometer så att du vet att vattnet är 37°. Tillsätt resten av vattnet.
  2. Tillsätt mjölet och saltet och blanda den lösa degen en kort stund i en degblandare eller för hand.
  3. Jäs degen i bunken under en handduk i cirka 1 timme.
  4. Sätt ugnen på 250°.
  5. Stjälp upp degen på mjölat bord. Med mjölade händer formar du en långsmal deg och skär den i lagom stora brödbitar. Rulla avlånga bollar och forma båda ändarna spetsiga. Gör ett litet hål i mitten av brödet och vänd ner den enda änden genom hålet och dra igenom – vips har du format hjärtats två toppar. Den andra änden blir hjärtats botten.
  6. Lägg bröden på smord plåt, låt jäsa på nytt under bakduk i 30 minuter. Pensla därefter bröden och strö över vallmofrön.
  7. Ställ in plåtarna i ugnen, spraya in lite vatten. Grädda bröden i 8–10 minuter på 250°, beroende på ugn. De är klara när de fått gyllene yta och låter ihåliga när du knackar på dem.
Hjärtformade kuvertbröd med vallmofrön.

Hjärtformade kuvertbröd med vallmofrön.

Av: Isabelle Olander
Recept: Filippa Ersson-Löf
Foto: Lina Granfelt
Assistent: Emma Nilsson