Annons

Annons

Osynlig depression blir allt vanligare – så vet du om du är drabbadUtifrån ser det ut som att du är lycklig – och lyckad. Därför kan ingen ana hur du egentligen mår på insidan.

På engelska kallas det ”smiling depression”. Du har ofta ett leende på läpparna, du har ett rikt socialt liv, är omgiven av nära och kära och har en aktiv fritid med många intressen. Kort sagt verkar det som att du har allt – men ändå mår du inte bra inombords.

Annons

Människorna omkring dig har dock ingen aning om hur dåligt du mår, kanske inte ens dina allra närmaste – eftersom du är så skicklig på att dölja det. Du sköter ju ditt jobb eller dina studier, lever kanske i en relation och har familj. Men depressioner diskriminerar inte – vem som helst kan drabbas. Även den som har ett liv andra avundas.

Läs också: 14 kändisars egna ord om sin depression

Fenomenet med den osynliga depressionen – på svenska ibland kallad en ”maskerad depression” eftersom du döljer den bakom en glättig mask – blir allt vanligare. De flesta av oss har det nämligen i dag väldigt bra. Och för att vi inte tycker oss ha något rimligt skäl att känna oss nedstämda får vi dåligt samvete när vi inte mår bra psykiskt.

Har man verkligen rätt att må dåligt när man har det så bra – och snarare borde vara tacksam över hur lyckligt lottad man är? När man har allt någon kan önska sig, men inte förmår att njuta av det? Skuldkänslorna leder till att vi försöker dölja depressionen – med ett leende utåt trots att allt känns tungt och grått inombords.

Läs också: Ny studie ska kartlägga orsaken bakom depression

En ny undersökning med 2 000 kvinnliga deltagare, utförd av den amerikanska organisationen National Alliance on Mental Illness, visade att hela 89 procent av de kvinnor som led av depression uppgav att de dolde sjukdomen från vänner, familj och kollegor.

Här är 6 tecken på att du lider av en maskerad depression

1. Du har ständigt en vag känsla av att något är fel – men kan inte sätta fingret på vad
Den osynliga depressionen kännetecknas av en ledsenhet som inte har någon tydlig orsak. Många som lider av tillståndet har inte ens förstått att det har en depression.

2. Du har sällan riktigt roligt
Även när du gör saker som du egentligen tycker om har du svårt att njuta av det.

3. Du har svårt att sova på nätterna
Många som har en maskerad depression lider även av sömnstörningar såsom insomningssvårigheter eller många uppvak under natten.

4. Du känner skuldkänslor
Personer som döljer sin depression bakom en leende mask känner ofta dåligt samvete över att de inte förmår att ”rycka upp sig” och ta sig ur nedstämdheten. Du kanske inte vågar berätta för någon hur du mår, eftersom du inte vill tynga ner dem med dina problem.

5. Du har höga krav på dig själv – men tycker aldrig att du duger
Endast högpresterande personer orkar hålla masken och visa upp en perfekt fasad trots att de känner sig olyckliga.

6. Du försöker trycka bort dina negativa känslor
Istället för att fundera över varför du mår som du gör försöker du att ignorera problemet. Detta lär dock endast göra symtomen värre.

Läs också: 5 udda saker som kan trigga en depression

5 saker du kan göra för att börja må bättre

1. Erkänn för dig själv att du är deprimerad
Inse att vem som helst kan drabbas av en depression, det behöver inte finnas en konkret anledning och ditt välmående är lika viktigt som alla andras.

2. Prata med någon du litar på
Våga öppna dig för din partner, en förälder, din bästa vän. En depression är inget att skämmas över.

3. Jobba på att våga uttrycka dina behov
Inse att även du har rätt att sätta gränser, säga nej och berätta vad du behöver för att må bra.

4. Behandla dig själv som du skulle behandla en vän
Istället för att ha dåligt samvete och hacka på dig själv, fundera över vad du skulle säga till din bästa vän om hen befann sig i din situation. Skriv gärna ett brev till dig själv där du på ett förstående, omtänksamt och kärleksfullt sätt ger dig själv råd.

5. Sök hjälp

Ofta behövs professionell behandling för att ta sig ur en depression. Var inte rädd för att söka hjälp, även om du tycker att dina problem inte är ”tillräckligt allvarliga”. Livet är för kort för att gå runt och må dåligt.

Källa: Psychology Today
Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Femina.

 

(62)
(0)

Känner du dig stressad? Lär dig hantera din stress med ny digital kurs!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder ELLE nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu endast 199 kronor – läs mer och börja direkt här!

 

 

Annons


Annons
Annons
För mode och beauty
i din inbox varje vecka
 

Annons

Laddar