Zendaya berättar om sin ångest: ”Jag vill aldrig göra fel”

Zendaya berättar om sin ångest

Zendaya kallar sig själv för en introvert person. I en ny intervju med amerikanska ELLE öppnar hon upp sig om jobbet med säsong två av Euphoria och det faktum att hon samtidigt som hon vill utmana sig själv lider av ångest och sönderanalyserar saker, precis som många av oss andra.
10 oktober, 2019

Zendaya har haft ett minst sagt hektiskt år. Samtidigt som hon varit aktuell med en roll i filmen Spider-Man: Far from home, har hon gjort succé som Rue i tv-serien Euphoria på HBO. Hon släppte en kollektion med Tommy Hilfiger och är ansiktet utåt för Lancômes nya doft Idôle.

HBO har redan gått ut med att det blir en andra säsong av Euphoria och i en ny intervju med amerikanska ELLE berättar Zendaya om arbetet. Hon och seriens skapare, Sam Levinson, är i full gång och bollar idéer.

– Jag trakasserar honom dagligen, säger hon och skojar.

Rue och Jules

För dig som ännu inte sett Euphoria, kommer här en spoilervarning.

I intervjun avslöjar Zendaya att hon inte vet vad som kommer hända härnäst i serien men att hon skulle älska om det blev så att hon och Jules (Hunter Schafer) skulle hitta tillbaka till varandra igen.

Den hjärtslitande scenen då Jules kliver på ett tåg och Rue stannar kvar på perrongen glömmer man inte i första taget.

Jules och Rue Euphoria HBO

Jules och Rue i Euphoria. Foto: HBO

Berättar om sin ångest

Intervjun handlar mycket om Zendayas ångest och viljan att utmana sig själv, men på ett hälsosamt sätt. Hon tycker till exempel inte om när andra ser henne gråta. Men hennes karaktär Rue gråter i princip av och till hela serien. Det är dessutom läskigt att veta att hela världen kan titta på ett projekt som Euphoria, som upptog åtta månader av hennes liv men nu är klart, tycker hon.

– Även om det var otroligt och spännande att Euphoria kom ut så var det också extremt stressande. Det gav mig mycket ångest varje vecka. Det är någon jag måste hantera. Jag har ångest. Jag vet att efter den här intervjun är över kommer jag fundera över den i flera veckor.

Zendaya parfym Idole

Zendaya under en presentation I New York för parfymen Idôle. Foto: TT

”Vill aldrig göra fel”

Zendaya beskriver själv hur hon som 20-åring bestämde sig för att lyssna på sig själv mer när det gällde karriären. Hon upplevde att det var för många som ville diskutera saker och ting vilket gjorde det svårare för henne att lyssna på magkänslan. Hon lärde sig att lita mer på sig själv. Men det skapar hjärnspöken ibland.

– Jag vill aldrig göra fel. Jag försöker vara den bästa versionen av mig själv utan att lägga för mycket press på mig själv samtidigt. Sen börjar jag snurra iväg.

Lärde sig mycket om sig själv

Under inspelningen av Euphoria lärde hon sig mycket om sig själv.

– Den gjorde mig mer självsäker kring mina egna förmågor, för jag tvivlade mycket på mig själv.

Hon ville hitta något där hon kunde känna sig kreativ och fick en utmaning.

Zendaya Emmygalan 2019

Zendaya strålade under årets Emmy-gala. Nästa år kan hon bli nominerad för Euphoria. Foto: TT

– Jag letade efter något som skulle bevisa att jag kunde göra det. Euphoria blev det, på ett hälsosamt sätt. Jag vill aldrig stanna på en platå som skådespelerska, jag vill alltid utforska och utveckla mig själv. Det här jobbet tar mig till platser och får mig att göra saker jag kanske aldrig gjort eftersom att jag är en sån introvert person.

Zendaya är medveten om att hon är hård mot sig själv och säger samtidigt att hon blir glad när folk tycker om det hon gjort när hon jobbat hårt för det.

Inspelningsstart i januari

Zendaya har i tidigare intervjuer kallat sig själv för en mormor och förklarat att hon älskar att vara hemma och titta på serier. Helst tillsammans med sin älskade hund Noon.

Som tur är hinner hon vila upp sig lite innan det är dags för inspelningsstart av säsong två av Euphoria. Hon har bland annat gått en kurs i att dreja, jobbat i sin egen trädgård och även gjort en roadtrip med sin mamma.

Just nu inväntar hon ivrigt ett startdatum för att börja filma igen. Enligt amerikanska ELLE kan det ske redan i januari.

LÄS MER:

Zendaya i stor intervju med ELLE: ”Jag vill inte leva i ett fack”

6 filmer och tv-serier från 2019 som är värda din tid

8 saker du behöver veta om tv-serien Euphoria på HBO