Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktips

Zara Larsson i stor intervju: ”Jag ska bli nummer ett”

06 maj, 2021 
AvLouise Berglund
Zara Larsson intervju ELLE
Hon tar snabba beslut, men älskar att skjuta upp saker. Är en internationell stilikon, men säger att hon inte har någon stil. Pallar inte ta debatten, men har svårt att hålla tyst. ELLEs Louise Åström möter Zara Larsson för ett personligt samtal om prestationsångest, fatshaming och att bli kär i sin kompis.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLE möter Zara Larsson i en exklusiv intervjuBrand logo
ELLE möter Zara Larsson i en exklusiv intervju

Taxin vi sitter i kör över den omtalade Guldbron vid Slussen i Stockholm. Det är tydligen premiär för oss båda. Ändå ikoniskt att få dela det, om än korta, ögonblicket med Sveriges just nu största popstjärna. Zara tar upp sin lur, pratar rakt in i den och berättar om premiäråket innan hon trycker på skicka. Hon har uppenbarligen aktiverat diktering. Jag känner mig imponerad och plötsligt lite gammal.

Hon har ingen handväska. Bara telefonen direkt i handen. I väntan på taxin stegade hon in på en frisörsalong för att köpa ögonbrynsfärg. Hon kom ut med en tub i handen och en liten burk väteperoxid med enbart tejp som lock. Den sitter på sätet bredvid henne som en egen liten passagerare.

Vi kommer direkt från en heldag i fotostudion. Dagen inleddes med coronaprov, fortsatte med Versace, grodskor av Beate Karlsson, en tårta från 70-talsprogrammet med samma namn och ska nu avslutas med middag på Misshumasshu. Jag har fått tips om att Zara älskar asiatisk mat och har, oväntat lätt, bokat ett bord i en helt egen del av restaurangen. ”Har du nu väteperoxiden med dig?”, säger jag som en morsa när vi kliver ur bilen. Jag vet inte om det är för att hon påminner mig om mina två egna småsystrar eller om jag inte vill att hon ska sumpa ögonbrynsfärgen nu när frisörerna var så serviceinriktade. Kanske båda två. Färgen är i alla fall med. Vi går in.

Zara Larsson omslagsintervju ELLE
Väska i handen på plåtningen. Däremot ingen handväska med sig under dagen, endast telefon i högsta hugg.

Zaras hår och makeup är full glam. Hög hästsvans med löshår. Men hennes outfit består av träningstights, kofta och tofflor med öppen tå. Det har hunnit bli kväll och typ 7 grader ute, mulet och blåsigt. Hon har redan tackat nej till att låna sin agents jacka, garvat åt sin outfit och konstaterat att hon inte bryr sig om kvällens look.

Annons

Zara Larsson släppte albumet Poster Girl i mars 2021

Hennes album Poster girl släpptes nyligen och det känns som att det ligger en lättnad i luften med tanke på att det var fyra år sedan det senaste albumet So good.

– Jag har känt ganska stor press över andra albumet. Nu när jag ser tillbaka känns det nästan som att jag egentligen hade kunnat släppa tre album under den tiden. Men då kändes det inte rätt. Ju längre man väntar desto mer press blir det. Liksom ”det här måste typ cure cancer”, säger hon medan vi väntar på att få in vår beställning av en mängd smårätter att dela på.

Vi sitter vid ett litet bord på höga stolar nära köket. Neonlamporna från baren bakom henne gör lokalen allt rödare i takt med att mörkret lägger sig utanför fönstret. Antingen är hon världens snabbaste att ta sig igenom en meny eller så är hon stammis här. Hon vill ha wagyu chark, vit sparris och pulpo-sallad. Det betyder bläckfisk, lär hon mig.

Annons

Men när det gäller musiken har Zara en tendens att skjuta upp saker, konstaterar hon.

– Jag har prestationsångest för det mesta skulle jag säga. Jag är perfektionist. Det har jag insett nu. Men det har inte gått ihop med mig eller den jag är. Jag har inte fattat att jag är perfektionist eftersom jag är ganska virrig av mig. Jag gör en svinstia vart jag än går.

Zara Larsson i stor intervju med ELLE
Dagen spenderades i fotostudion på Södermalm medan intervjun gjordes under kvällen på Misshumasshu.

Merparten av låtarna på Poster girl blev klara sista veckan. Som en person som valt ett jobb med skarpa deadlines för att övervinna min egen prestationsångest känner jag igen mig.

– Haha, det finns alltid en miljon anledningar till att pusha saker. Ibland när min manager ringer tittar jag bara på mobilen. Jag vet att hon vill prata med mig om något. Jag vet inte vad, men jag tänker att det kommer bli jobbigt. 99 procent av gångerna är det inte jobbigt. Men ändå tänker jag att ”vi tar det sen”. Så ringer hon igen och säger att ”du har ju undvikit mig”. Och ja, det har jag, haha.

Annons

Zara Larsson berättar om prestationsångesten

Jag fyller i Zaras svar med ett fejksnyftande och lätt stammande ”för jag har prestationsångestttt”. Jag antar att det är mitt sätt att säga att jag vet hur det är att vara hård mot sig själv. Vi skrattar och det känns som att hon fattar.

– Jag har alltid haft ett stort fokus på att det ska vara roligt. Men jag tycker att jag tappade det lite i att allt skulle vara så bra hela tiden. För innan So good var det långt ifrån allt som blev en hit här i Sverige. Men folk tänker inte på det. De lägger inte märke till grejerna som inte flyger.

Zara Larsson plåtning ELLE
Zaras favoritlook från plåtningen var den med de lila byxorna.

Jag har en teori om att vi har olika uppfattningar om hur framgångsrik Zara är. Jag presenterar den. Från min synvinkel har hon åstadkommit extremt mycket väldigt tidigt i sin karriär. Hon vann Talang som tioåring, släppte sin debut-EP 2013 och blev samma år den yngsta artisten någonsin att vinna två Rockbjörnar samma kväll. Låten Lush life från 2015 har sålt fyra gånger platina i Sverige. Första albumet So good släpptes 2017 och är det mest streamade debutalbumet av en kvinnlig artist – globalt. Nyligen spelade hon in en konsert ihop med Sveriges Radios symfoniorkester i Berwaldhallen. Dessutom har hon gästat alla från Jimmy Fallon till Ellen DeGeneres och nu är andra albumet här. Och då har jag inte ens nämnt hennes ”social media presence”, för att använda ett branschord.

Annons

När jag då nyligen såg Zara svara nej på frågan om hon är nöjd med vad hon åstadkommit i sitt 23-åriga liv blev jag lite förvånad. Eller ”Ja ba wtf”, för att citera mig själv vid middagsbordet.

– Hahaha. Ja, men jag har sedan jag var pytteliten haft ett mål att jag ska bli störst. Att jag ska bli nummer ett.

Zara Larsson i lila byxor
Zara Larsson har sedan hon varit liten haft målet att hon ska bli nummer ett.

Då är min fråga vad det innebär att vara störst?

– Egentligen har jag ju set myself up for failure. För jag tror aldrig man kommer att komma dit. Vad är nummer ett? Är det nummer ett på Billboard? Är det nummer ett i världen? Att ha en utsåld stadiumturné? Att tjäna mest pengar? Jag tror att så fort jag når något går jag vidare till nästa grej utan att njuta av där jag är.

Annons

Så påverkade corona Zara Larsson

Pandemiåret har inneburit ett plötsligt tvärstopp för i princip alla Zaras planer. Hon hade corona vid nyårsafton och har under året som gått varit hemma mer än någonsin. På Instagram berättade hon i december att hon hade det tufft psykiskt.

– Det var inte på grund av corona, förklarar hon och fortsätter:

– Jag var deppig, hade ingenting att göra och kände att jag tappat mig själv lite. Jag kände att jag inte hade något syfte. Jag mår inte alls bra av att inte ha rutiner. Dessutom är jag en nattuggla och gick och la mig fem på morgonen och vaknade runt 15. Då hade solen gått ner och jag levde i konstant mörker. Jag ville inte göra någonting. Jag tror jag blev lite apatisk och gled in i en väldigt mild depression. Jag ville bara ligga i sängen och sova. Sen räddade … Eller, räddade, haha, gud vad dramatiskt! Men albumet gjorde att jag fick saker att göra.

Jag har sedan jag var pytteliten haft ett mål att jag ska bli störst. Att jag ska bli nummer ett.

Samtidigt har hon hunnit fundera över vad framgång egentligen är och vad hon vill.

Annons

– Jag har frågat mig själv: Älskar jag musiken eller älskar jag uppmärksamheten och bekräftelsen jag får av musiken?

Första omgången smårätter kommer in. Guacamasshu. Avokado, nori, silverlök och chiliflakes ska mosas till en dip som äts med rispapper. Zara hugger tag i morteln. I min ljudinspelning låter det lite som att vi åker Jeep. Allt på bordet rör sig. Klirr, klirr, dunk, dunk. Men hon tappar inte tråden utan utbrister:

– Sen insåg jag att jag älskar att sjunga! Jag får sån jävla lycka i kroppen när jag gör det. Uppmärksamheten är en bonus.

Zara Larsson lila byxor i ELLE
Zara Larsson har sjungit hela dagen. Mellan klädbytena, på väg till lunchpaus och under middagen.

Sången bor i Zara. Under dagens plåtning har hon tagit ton till diverse textrader i låtar som ljudit ur högtalaren. Hon verkar knappt märka att hon gör det. Vid middagsbordet nynnar hon med i Boogie wonderland. Det är som att jag fått backstagepass till flera mikrokonserter som varar tre sekunder i taget.

Annons

Zara Larsson om relationen till Lamin Holmén

En av låtarna på Poster girl heter FFF. Efter att ha hört refrängen fattar man att det är en förkortning för ”falling for a friend”.

Handlar den om Lamin?

– Absolut, haha. Jag var väldigt nära på att inte ha med den på plattan. Den kändes personlig. Den låter väldigt annorlunda och sticker ut lite. Nu är den en av mina favoriter.

Lamin Holmén och Zara har varit ett par i ungefär ett år. Han är professionell dansare och de är vänner sedan länge.

Sedan blev ni kära, hur hände det?

– Jag kan inte säga det i en ELLE-intervju, hahaha …

För att?

– Vi var på ett rave.

Du kan ju berätta det lite ... ELLEigt?

– Vi var på en fest. Jag har alltid känt att det funnits en liten vibe, men samtidigt känt ”övertänker jag?”. Under sommaren jag var singel hade vi börjat hänga mer och mer. Efter en natt drog några kompisar hem och sov hos mig. Vi satt uppe ganska länge och pratade och sedan fanns det bara en säng kvar. Oops, haha! Vi låg bara och höll handen och pratade. Jag tror vi båda ville mer, men vi vågade inte.

Annons

När visste du då?

– Jag tror typ efter den natten. Han sov över kanske fem nätter till. För varje natt somnade vi närmare och närmare varandra. Till slut ba …

… nu är det dags?

– Ja! Hahaha! Alltså stämningen var … otrolig. Sedan dess har han aldrig gått hem.

”Chefs kiss”. Så beskrev Zara sin och Lamins relation tidigare under dagen. Samtidigt gjorde hon den italienska handen-emojin och ett pussljud. Som den seriefanatiker hon är liknar hon förhållandet vid matchningarna i Netflixserien The one. Där lyckas ett företag DNA-matcha människor i kärlek baserat på teorin om att vi alla har en sann själsfrände.

Zara Larsson i ELLE
”Man får inte ta sig själv för seriöst. Det är så osexigt!”, säger Zara Larsson om dejting.

– Jag tror absolut att kärlek handlar lite om biologisk kemi. Jag slutade dejta en kille en gång för att jag inte tyckte om hur han luktade. Han luktade inte äckligt, han var superfräsch, men det var något bara. Men Lamin luktar så gott! Vad är det egentligen som gör att man dras till en person? Jag har baserat alla mina relationer mycket på humor. Jag måste kunna skratta med personen. Man får inte ta sig själv för seriöst. Det är så osexigt!

Annons

Zara Larsson sparkade sin creative director

När vi träffas har Zara nyligen sparkat sin creative director efter att det framkommit att han fatshameat henne och i meddelanden som publicerats online kallat henne för Zara Armson. På sin instastory lyfte Zara i samma veva det sjuka i att så många tar sig friheten att kommentera hennes – och andras – kroppar.

– Det är bara en så konstig grej. När jag får många kommentarer blir jag lite fuckad i mitt huvud. Jag tycker att jag ser jättebra ut. Jag tycker att jag ser hälsosam ut. Ser ni något jag inte ser? På Youtube finns till exempel massor av positiva kommentarer som säger att jag verkar så mysig. Men sen är det en stabil 15 till 20 procent som tycker ”damn she’s fat”. Jag är ju bara en tjej som försöker överleva i samhället och passa in och vara älskad. Och vara snygg och fin och allt det där som man vill. Kan en kvinna få leva? Kan man bara få va?

Annons

Jag är ju bara en tjej som försöker överleva i samhället och passa in och vara älskad.

Hur gör du för att inte ta åt dig?

– Jag följer mina vänner och bra förebilder. Som Lizzo. Hon är en härlig tjej som skiter i vad folk tycker. Jag tror att det är jätteviktigt. Speciellt under det här året då jag tillbringat den största delen av min tid på min mobil. Min skärmtid har ju varit förskräcklig!

Du, jag undrar över din skärmtid på Clubhouse?

– Hahaha! Jag var där i starka tre dagar! Sedan skaffade jag ny mobil och laddade inte ner appen igen för jag saknar den inte när jag inte har den.

Jag var också där i starka tre dagar och det var väldigt mycket Zara då … Ofta sa du att du skulle sluta prata. Sedan gick det en kvart och så var du tillbaka …

– Ja, jag kan inte hålla käften. Det är upp med handen, upp i panelen och jag ska säga saker. Jag är verkligen en pratkvarn och jag ska säga mitt.

Zara Larsson på omslaget av ELLE 2021
Zara Larsson hängde på Clubhouse i tre dagar (som resten av oss...?) men hon valde att inte ladda ner appen när hon skaffade ny telefon.

Zara Larsson om sitt twittrande

Den som varit aktiv på Twitter de senaste åren vet att Zara Larsson brukade gå loss i flödet. Hon gjorde ofta politiska statements och debatterade i trådar.

Annons

Det känns som att du hade mer rage förr?

– Skojar du? Jag hade så mycket att säga. Jag hade så mycket aggressioner inom mig.

Vad tror du det är som har gjort att du är så chill nu?

– Jag är en person som är väldigt reaktiv. Mina åsikter har inte ändrats en sekund, men jag har blivit äldre och orkar inte ge folk som uppenbart inte vill lära sig min energi. Jag har mognat. Många av de sakerna jag skrivit blev till debatter och folk började diskutera. Sedan undrar man ju hur mycket det hjälpte the actual cause, feminismen.

Låt oss hoppas att någon tänkte till!

– Ja. Om så bara en enda person gjorde det är jag jätteglad. Men jag gillar hur jag var när jag var yngre för jag sket i vad folk sa. ”Aja, jag hatar alla män vad ska du göra?”. I dag pallar jag inte. Jag är mer känslig nu.

Du är ju ”queen of captions” på Instagram. Jag misstänker att du har en hemlighet, typ att du googlar?

– Haha. Nej! Jag borde kanske ha en turné, en standup, en powerpoint med bilder där jag bara säger captions.

Annons

Jag gillar hur jag var när jag var yngre för jag sket i vad folk sa.”Aja, jag hatar alla män vad ska du göra?”

Panerad och friterad skreitorsk med spetskålssallad kommer in. Och sparris med Yuzo. Zara börjar vant stapla undan tallrikarna för att göra plats på det överfulla bordet medan hon svarar på mina frågor. Då och då pausar hon mitt i en mening för att kolla så att jag smakat på alla rätterna. När jag såg att menyn innehöll trendingrediensen yuzu berättade jag för Zara om den gången jag intervjuade Rebecca & Fiona och tyckte de kollade konstigt på mig. Då jag senare samma kväll såg mitt ansikte speglas i ett skyltfönster förstod jag varför. Det var illrött och jag måste fått en allergisk reaktion efter att ha käkat den hypade citrusen för första gången.

– Jag tror inte att du är allergisk mot yuzu, säger Zara.

– Du vill inte se mitt tomatface, svarar jag.

– Jag vill det! utbrister hon bestämt.

– Jag gör mycket för dig, men inte det, Zara, svarar jag.

Hon får äta sparrisen själv.

Du servar looks på insta dagligen. Hur mycket bryr du dig om din stil?

Annons

– Jag har ingen stil. Det är det jag mår skit över. Snälla, det är så här jag ser ut varje dag!

Du har ju visst en stil! Du är ju jättesnygg på insta hela tiden!

– Okej. Jag gillar att vara lite excentrisk i min stil. Färger, glitter och fluff.

På senaste tiden känns det som att du blivit en Juicy Couture-tjej?

– Jag tror att det är ganska vanligt att romantisera den era man precis missade. Jag är född -97 och känner att det är synd att jag missade Paris Hilton-peaken. Det är något ultrafeminint i det. Lite ”peak of the bimbo” som jag tycker är nice.

Lite The simple life?

– Exakt! Hela grejen med att ha något slags humor i vad femininitet är. Låt mig berätta om min största dröm när jag var tio. Mamma sa att om du vinner Talang får du köpa vad du vill.

Vad köpte du?

– En Juicy Couture-väska, hahaha!

Zara Larsson älskar tv-serier

Sedan tre år tillbaka bor Zara i Vasastan i Stockholm. Ingen har väl missat hennes lägenhetsuppvisning på Youtube där hon även bjöd på ett vinterbad och hade tacokväll framför datorn med sina vänner. I lägenheten bor även Lamin och hennes lillasyster Hanna. Zara älskar tv-serier och tillhör även den skara människor som frivilligt ser på klipp där finnar kläms.

Zara Larsson berättar om tv-serier i ELLE
Zara Larsson älskar tv-serier och kan plöja en säsong om dagen om hon känner för det.

Vad är viktigast i ditt hem? Jag gissar på tv:n eftersom jag vet att du är expert på tv-serier?

– Ja, det är ju där man samlas. Vi är professionella serietittare i min lägenhet. Det blir en säsong om dagen!

Annons

Wow, jag har mött min överman. Jag har följdfrågor. Pausar du för att gå på toa?

– Nej.

Men går du baklänges in på toa?

– Ja. Sedan kissar jag snabbt och kommer tillbaka.

Brukar du också be folk skrika alla repliker till dig?

– Nej, jag är inte så noga där. Men min syrra är det. Hon måste pausa om hon bara ska hämta ett glas. Jag brukar fråga vad jag missat. Men jag går ju när jag märker att det är en scen jag kan missa.

Du avslöjade tidigare i dag att du inte sjunger i duschen utan i stället kollar tv-serier även där och att du lyckades vattenskada din mobil … Vad hände?

– Haha, jag ställer upp min mobil i det lilla facket där schampot står. Det kommer ju vattendroppar på den och jag tänkte att det nog är lugnt. Sen ba nej … fan …

Du har utnämnt 2021 till ditt partyår. Har du en speciell plan för det?

– Jag vill bara festa! Jag har varit instängd och varit liten och svag förra året. Men det är svårt att festa det här året med. Så nästa år, 2022, då siktar vi in oss. Det är då vi börjar på riktigt. Då blir det fjäderboa ut, klackarna på, peruken på och glitter!

Zara Larsson i Miu miu för ELLE
Nästa år ska bli ett partåyr har Zara Larsson bestämt.

Du har berättat att du har rökt gräs under din tid i LA, men inte vill göra det mer. Berätta om beslutet!

Annons

– För ångesten. Och för att jag inte vill ha det som ett personlighetsdrag eller känna att det ska vara en rutin. Men jag är fortfarande ung. Jag får göra bort mig i några år till innan det blir tragiskt!

När får du inte göra det längre?

– Men typ 35, säger hon och flinar.

La du på några extra år för att du vet att jag fyllde 30 nyss?

– Nej. Jag tycker 30 är så sexigt. Jag längtar efter att fylla 30!

Vad tror du att du gör när du är 30?

– Jag bor någonstans, kanske LA. Jag vill också ha ett produktionsbolag och kanske ett skivbolag. Jag kanske är förlovad och kanske har barn.

Kvällen är slut och restaurangen måste stänga på grund av de rådande restriktionerna. Innan vi lämnar neonljuset hinner Zara fastna för en tavla som sitter på väggen. Det blir eventuellt ett köp, konstaterar hon. Sen delar vi taxi hem eftersom vi tydligen bor typ grannar. Lika artigt som hon staplade tallrikar under middagen frågar hon två gånger om jag verkligen är okej med att gå sista biten hem. Jag lovar, svarar jag.

Läs mer:

Zara Larssons topplista: Här är mina bästa tv-serier

Zara Larsson visar upp sin lägenhet i Stockholm

Zara Larsson visar upp sin nya frisyr – har långt hår igen

Annons