Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsRöda mattan

Verkliga händelserna i Netflix-serien Clark

20 maj, 2022 
AvLinda Strömbäck
Netflix Clark
”Baserad på sanningar och lögner” – så lyder inledningen i Jonas Åkerlunds succéserie om Clark Olofssons liv. Här är händelserna i Netflix-serien Clark som faktiskt hänt på riktigt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Här är detaljerna du inte visste om Netflix-serien ClarkBrand logo
Här är detaljerna du inte visste om Netflix-serien Clark

I Netflix-serien Clark får vi följa Bill Skarsgård i rollen som den ökände och karismatiske brottslingen Clark Olofsson. Serien som är löst baserad på Clark Olofssons självbiografi har beskrivits av regissören Jonas Åkerlund som ”Clarks liv och Sverige under den tiden på steroider”. Här är sanningarna om Clark Olofssons liv som Netflix-serien Clark (delvis) baserats på.

INBROTTET PÅ HARPSUND

I början av serien får vi se en ung Clark Olofsson som tillsammans med ett par kompisar bryter sig in i statsministerns tjänstebostad på Harpsund. Händelsen är baserad på när Clark Olofsson och två kumpaner bröt sig in på Harpsund 1965 och blev påkomna av trädgårdsmästaren när de plockade åt sig av vindruvor, gurkor och tomater i växthuset.

Annons
Claes Malmberg som dåvarande statsministern Tage Erlander
Claes Malmberg som dåvarande statsministern Tage Erlander

Norrmalmstorgsdramat

1973 satt Clark Olofsson på anstalten i Norrköping när bankrånaren Jan-Erik "Janne" Olsson tog gisslan på Kreditbanken vid Norrmalmstorg. Olsson, som träffat Clark Olofsson under sin tid i fängelset, krävde att Olofsson skulle föras till platsen. Clark Olofsson spenderade sedan sex dygn inne på Kreditbanken tillsammans med Janne Olsson och de fyra gisslan.

Det var också här begreppet Stockholmssyndrom fick sin start i och med att gisslan började sympatisera med sina gisslantagare. En av gisslan inledde även en senare relation med Clark Olofsson efter Norrmalmstorgsdramat.

Annons
Norrmalmstorgsdramat i Netflix-serien Clark
Norrmalmstorgsdramat i Netflix-serien Clark
Norrmalmstorgsdramat 1973
Norrmalmstorgsdramat 1973

Knivskärningen på midsommar

Under ett midsommarfirande i serien knivhugger Clark Olofsson en bonde spelad av Per Morberg. Sanningen är att Clark under en permission på midsommarafton 1980 knivhögg den 28-årige fiskaren Leif Sundin i samband med ett bråk på Möja. Clark Olofsson blev dömd till två och ett halvt års fängelse för misshandeln.

Annons
Per Morberg i Netflix-serien Clark
Per Morberg i Netflix-serien Clark

Tog Journalist-examen

Precis som i serien påbörjade Clark Olofsson journaliststudier 1979. Han studerade som intern vid journalisthögskolan och gjorde praktik på tidningen Arbetaren. Han tog sedan examen 1983.

Bill Skarsgård som Clark Olofsson
Bill Skarsgård som Clark Olofsson

Brotten och Rymningarna

I serien gestaltas Clark Olofssons kriminella liv och flera av brotten han begick i verkligheten. Clark Olofsson har bland annat dömts för medhjälp till ett polismord, två olika fall av misshandel, två fall av grovt narkotikabrott och tre bankrån. Han har även rymt från fängelset hela fem gånger.

Annons
Bill Skarsgård som Clark Olofsson
Bill Skarsgård som Clark Olofsson
Clark Olofsson
Clark Olofsson

Seglingen på Medelhavet

I serien får vi följa Clark och hans vän Kurre Räven under en minst sagt händelserik resa ute till havs. Efter en rymning 1975 köpte faktiskt Clark Olofsson och en bankrånarkumpan segelbåten Saga för 50 000 franc och seglade runt Medelhavet i tre månader.

Annons
Adam Lundberg som Kurre Räven i Netflix-serien Clark
Adam Lundberg som Kurre Räven i Netflix-serien Clark

De verkliga personerna

Kaj-Robert, Maria och Madou är bara några av alla karaktärer som baserats på verkliga personer i Netflix-serien Clark.

Här kan du läsa om alla karaktärer som baserats på verkliga personer!

Netflix-serien Clark
Netflix-serien Clark

Foto: TT, Netflix

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons