Detaljerna du inte visste om Netflix-serien Clark

Netflix-serien Clark

Netflix
Visste du att det är två Skarsgårds med i Jonas Åkerlunds serie Clark? Och att de flesta karaktärerna är baserade på verkliga personer? Här har vi samlat alla detaljerna du vill veta om Netflix-serien Clark.
18 maj, 2022
1:21

Efter reklamen: Här är detaljerna du inte visste om Netflix-serien Clark

(1:21)

Netflix-serien Clark har minst sagt skapat rubriker sedan sin premiär i maj. Serien som handlar om den ökände brottslingen Clark Olofsson är skapad av stjärnregissören Jonas Åkerlund och har baserats på "popgangsterns" kaotiska liv. I huvudrollen hittar vi Bill Skarsgård som hyllats för sin insats som Clark – visste du att han även gör berättarrösten i serien? Här är allt detaljer du vill veta om Netflix-serien Clark.

Från It till Clark – läs allt om Bill Skarsgårds succékarriär

Kolbjörn Skarsgård spelar Clark som barn

Bill är inte den enda med namnet Skarsgård i serien Clarks rollista – eller som karaktären Clark Olofsson. Yngsta medlemmen i familjen Skarsgård, 9-åriga Kolbjörn, gjorde nämligen skådespelardebut i Netflix-serien. Där spelar han den unga Clark Olofsson i flera scener om Clarks svåra barndom.

Kolbjörn Skarsgård som unga Clark Olofsson

Kolbjörn Skarsgård som unga Clark Olofsson

Audrius Solominas

Bill Skarsgård gör berättarrösten i Clark

Tidigt i Clark introduceras publiken för en raspig berättarröst. Till mångas förvåning är det Bill Skarsgård som gör berättarrösten. I en intervju med Café har Bill berättat om dialekten han fick uppfinna för att imitera Clark Olofsson och att den kallas för Clark Olofssonska. Bill fick även hjälp av språkvetaren Fredrik Lindström för att få till rätt språk och raspighet för att på bästa sätt kunna efterlikna Clark.

Bill Skarsgård som Clark

Bill Skarsgård som Clark

Nikola Predovic

Regissören Jonas Åkerlund

Regissören Jonas Åkerlund är inte bara känd för sin succé med Netflix-serien Clark. Han har gjort sig ett välkänt namn i Sverige såväl som internationellt och bland annat arbetat med världsartister som Lady Gaga, Madonna och Britney Spears.

Jonas Åkerlund och Bill Skarsgård

Jonas Åkerlund och Bill Skarsgård

Bill Skarsgårds familj medverkar i serien

Utöver lillebror Kolbjörn är dessutom Bill Skarsgårds flickvän Alida Morberg med i serien. Där spelar hon journalisten Sussi Korsner som skriver Clark Olofssons självbiografi och återkommande besöker Clark i fängelset. Även Alidas pappa och Bill Skarsgårds svärfar Per Morberg medverkar i serien som bonde.

Alida Morberg i Clark

Alida Morberg i Clark

Kändistät inspelning

Rollistan i Netflix-serien Clark består av en imponerande rad välkända namn. Utöver de större rollerna hittar vi bland annat popduon Rebecca och Fiona som stökiga midsommarfirare och många andra kändisar som medverkar i mindre roller. Bland annat ser vi Tommy Körberg, Claes Malmberg, Linus Wahlgen, Måns Möller, Babben Larsson, Kristian Luuk, Henrik Hjelt, Alexander Karim, Kajsa Ernst och David Batra genom seriens gång.

Rebecca och Fiona i Netflix-serien Clark

Rebecca och Fiona i Netflix-serien Clark

Johan Bergmark

Baserad på Clark Olofssons självbiografi

Serien är löst baserad på Clark Olofssons självbiografi Vafan var det som hände. Jonas Åkerlund har själv sagt att serien är Clark Olofssons liv och Sverige den tiden på sterioder.

Bill Skarsgård som Clark Olofsson

Bill Skarsgård som Clark Olofsson

Reste guldstaty på Norrmalmstorg

Inför premiären av Clark sattes det upp en guldstaty av Clark Olofsson på Norrmalmstorg i Stockholm med inskriptionen: "Tillägnad mig själv C O för heroiska insatser på Kreditbanken i augusti 1973". Statyn sattes upp utan tillåtelse av en PR-byrå och har kritiserats för att glorifiera polismördare och brottslingar. Statyn stod på Norrmalmstorg endast tre dagar innan den togs ner.

Nytt på Netflix i maj & juni

Se klippet här!

Vart Clark är inspelad

Under seriens gång får tittarna besöka flera ställen runt om i världen – bland annat Tyskland, Spanien, Holland, Danmark och Medelhavet. Däremot är serien bara inspelad i Sverige, Kroatien och Litauen.

Netflix-serien Clark

Netflix-serien Clark

Nikola Predovic

Seglade i Medelhavet

Trots att serien är baserad på både sanningar och lögner om Clark Olofssons liv så stämmer faktiskt delen att han seglade på Medelhavet över en längre tid. Tillsammans med sin bankrånarkumpan köpte han segelbåten Saga för 50 000 franc och spenderade tre månader till havs.

Adam Lundberg som Kurre Räven

Adam Lundberg som Kurre Räven

Clark Baserad på verkliga personer

Utöver huvudkaraktären Clark Olofsson är det en rad andra karaktärer som baserats på verkliga personer. Bland annat frun Marijke, flickvännerna Madou och Maria samt vännen Kaj-Robert.

Här kan du läsa mer om alla verkliga personerna karaktärerna baserats på!

Madou, Clark och Liz i serien

Madou, Clark och Liz i serien Clark

Foto: TT, Netflix