Från It till Clark – läs allt om Bill Skarsgårds succékarriär

Bill Skarsgård

Redan vid 31-års ålder har Bill Skarsgård hunnit göra kometkarriär i Hollywood. Nu hyllas han också för sin insats som huvudrollsinnehavaren Clark Olofsson i aktuella Netflix-serien Clark. Här är allt du vill veta om Bill Skarsgårds framgångsrika karriär (och framtida filmroller)!
13 maj, 2022
1:21

Efter reklamen: Här är Bill Skarsgårds skådespelarkarriär – 2000-2022

(1:21)

Med en pappa som blivit prisbelönt för sina skådespelarinsatser i Hollywood och två storebröder som också tagit sig över Atlanten för sina skådespelarkarriärer, är det kanske ingen chock att Bill Skarsgård blivit framgångsrik i deras fotspår. Vid 31-års ålder har Bill Skarsgård hunnit göra succékarriär både i Sverige såväl som internationellt. Bland annat har han hyllats för sin insats som skräckclownen Pennywise i filmen It och medverkat i kioskvältare som Deadpool 2 och Marvels Eternals.

Här är tidslinjen över Bill Skarsgårds framgångsrika skådespelarkarriär.

Bill Skarsgård på premiären av Netflix-serien Clark

Bill Skarsgård på premiären av Netflix-serien Clark

Bill Skarsgårds skådespelardebut 2000

Redan som 10-åring gör Bill Skarsgård skådespelardebut. Han spelar då en mindre roll i svenska thrillern Järngänget där även storebror Alexander spelar en av huvudrollerna. Senare fortsätter han medverka i filmer som Kenny Begins och Arn – Riket vid vägens slut. Men det är först 10 år efter debuten som Bills genombrott sker i Sverige. Han spelar då Simon i filmen I rymden finns inga känslor och rollen ger honom en Guldbagge-nominering i kategorin Bästa manliga huvudroll. Åren därpå spelar han huvudroller i filmer som Himlen är oskyldigt blå och Simon och ekarna – och framgångssagan blir ett faktum.

Bill Skarsgård i Simon och ekarna 2011

Bill Skarsgård i Simon och ekarna 2011

Bills genombrott i Hollywood

Bills internationella karriär får sedan sin start 2012 då han får en mindre roll i storproduktionen Anna Karenina. Han blir samma år utsedd till årets Shooting star av European Film Promotion och året därpå får han huvudrollen som Roman Godfrey i amerikanska TV-serien Hemlock Grove.

Bill Skarsgård & Alida Morberg – här är deras kärlekssaga

Se klippet här!

Den amerikanska publiken blir mer och mer introducerad för stjärnskottet Skarsgård, bland annat som Matthew i den tredje Divergent-filmen Allegiant 2016. Men det som gör Bills internationella karriär till ett faktum är när han hyllas för sin insats som den skräckinjagande clownen Pennywise i filmatiseringen av Stephen Kings It 2017.

Bill Skarsgård som Pennywise

Bill Skarsgård som Pennywise

Han medverkar sedan i blockbusters som Deadpool 2 och Marvels Eternals där han gestaltar karaktärerna Zeitgeist och Kro. Även uppföljaren till första It-filmen It: Chapter 2 blir varmt hyllad i amerikanska medier med den svenska skådespelaren i fokus.

Alida Morbergs hyllning till Bill Skarsgård

Bill Skarsgård i Netflix-serien Clark

Efter ett helt decennium med internationella filmproduktioner är Bill Skarsgård återigen aktuell i Sverige med Netflix-serien Clark. Den omtalade serien, regisserad av Jonas Åkerlund, hyllar Bill Skarsgård för hans gestaltning av den ökända och karismatiske brottslingen Clark Olofsson.

– Karaktären Clark är en person som jag tror många kanske har träffat eller känner. Det kan vara din galna farbror, ditt ex eller bästa kompis. Man känner de här människorna som gör fel hela tiden, men man går på det och förlåter dem om och om igen. Man kunde nog ha hur roligt som helst med en sådan människa, tills det inte alls är kul längre, säger Bill Skarsgård om rollen till SVT.

Kommande filmer med Bill Skarsgård

Trots ett intensivt schema för att hinna landa nästan 20 internationella roller på 10 år så har Skarsgård fortsatt prestigefyllda filmroller i sikte. De närmsta åren väntas Bill Skarsgård medverka i flera storproduktioner som John Wick: Chapter 4, The Crow, Emperor, The Gilded Rage, Boy Kills World, och skräckfilmen Barbarian.

Men först ut är den svenska storfilmen Bränn alla mina brev, baserad på Alex Schulmans succéroman med samma namn, där Skarsgård spelar författaren Sven Stolpe som blir indragen i ett passionerat triangeldrama.

Bill Skarsgård i Bränn alla mina brev tillsammans med Gustav Lindh och Asta Kamma August

Bill Skarsgård i Bränn alla mina brev tillsammans med Gustav Lindh och Asta Kamma August

Se också: Här är detaljerna du inte visste om Netflix-serien Clark
1:21

Efter reklamen: Se också: Här är detaljerna du inte visste om Netflix-serien Clark

(1:21)

Bränn alla mina brev har biopremiär 23 september 2022.

Foto: TT, Instagram