Tove Lo om bröllopet i Vegas: ”Sjukt romantiskt”

Tove Lo släpper ny version av Mateo

Foto: Universal Music
Tove Lo är aktuell med en ny version av sin hitlåt Mateo. Trots coronapandemin har hon dessutom hunnit göra skådespelardebut, adoptera en hund och gifta sig.
– Det var sjukt romantiskt alltså, säger hon om bröllopet.
02 december, 2020
Slå på ljud

Klockan är 18 svensk tid och det är novembermörkt utomhus. Med andra ord kolsvart. Lika svart är det på min skärm medan jag väntar på att Tove Lo ska ansluta till vårt videomöte med endast ljud. ”Hej”, säger en glad röst plötsligt.

Det är Tove Lo som kopplat upp sig från Los Angeles. På sin profilbild sitter hon bredvid ett gult gosedjur. Hon låter glad och orden rinner ur henne som ett vattenfall.

Tove Lo är en av nio kvinnliga artister som, i ett samarbete med Google, spelat in exklusiva låtar från sina hem under parollen Nest audio sessions. Anledningen är med andra ord lanseringen av den nya smarta högtalaren Nest audio.

Tove Lo släpper akustisk version av låten Mateo

Själv har hon valt att släppa en akustisk version av sin hitlåt Mateo från albumet Sunshine Kitty från 2019. Nyversionen är inspelad i vardagsrummet i hennes lägenhet i Stockholm.

– Låten Mateo är rätt producerad, sexig och tung. Men när du tar den till pianot blir den mer sårbar, fin och utlämnande. Jag och min keyboardist som turnerat med mig i massa år började med att repa på avstånd. Sen kom han förbi, vi drog igenom låten och sen tryckte vi på kameran och körde, säger hon.

Tove Lo turne 2020

Tove Lo under ett av sina sista framträdanden innan coronapandemin satte stopp för turnerandet. Här på The Riviera Theatre i Chicago den 19 februari.

Foto: TT/Rob Grabowski

Hade du hållit på och valt outfit innan eller körde du bara?

– Jag hade valt outfit, haha. Jag ville ändå se lite lite snygg ut. Men jag var ju hemma så jag ville vara barfota. Jag hade på mig ett velourset. Så det är väl typ som att ha på sig pyjamas.

Varför valde du just Mateo?

– För att det är en fanfavorit. Jag har ju knappt hunnit spela den live men under tiden jag hann det fick den mycket kärlek. Enda sättet att kommunicera med fansen nu är ju via sociala medier och när jag frågar vad de vill att jag ska sjunga säger de alltid Mateo.

Tove Lo fick ställa in turné men hann med filmroll i Utvandrarna

Precis som för många andra artister har pandemin satt stopp för de flesta planer inom branschen. Samma gäller för Tove Lo. Hon hann dock med en headlineturné i USA och Storbritannien.

– Men sen var det stopp. Alla länder i Europa började stänga ner så jag försökte ta mig tillbaka till LA så fort som möjligt, så att jag inte skulle bli fast. Jag har precis flyttat in i mitt hus här och bor med folk jag älskar. Men klart det varit en extrem omställning. Från att alltid vara på resande fot där jag skulle ha turnerat till att vara instängd.

Omställningen gjorde dock att hon fick chansen att göra skådespelardebut. Hon landade nämligen rollen som Ulrika i den nya filmatiseringen av Utvandrarna. Inspelningarna som var tänkta att göras i Tjeckien fick flyttas till Sverige.

Tove Lo i filmen Utvandrarna

Tove Lo gör rollen som Ulrika i Västergöhl i den nya filmatiseringen av Utvandrarna. Här under inspelningen utanför Alingsås i Sverige.

Foto: TT/Anders Deros

– Filmen hade jag ju aldrig kunnat göra om jag turnerat. Det blev en chans för mig att få göra något jag drömt om väldigt länge.

Jag spanade in din Instagram. Du har ju hunnit gifta dig också!

– Haha, ja just det! Det gjorde jag ju också.

Hur var det?

– Det var sjukt romantiskt alltså. Vi skulle åka till Sverige. Han är från Nya Zeeland. Ingen av oss är ju amerikanska medborgare så vi pratade mycket om vad som händer om vi blir fast. Vi skämtade och sa att ’vi kanske bara ska gifta oss, allt kanske blir lättare då?’. Ingen av oss har varit giftastypen. Framför allt inte jag. En vecka senare friade han och jag bara ’va?!”, säger hon och fortsätter:

– Allt blev mycket mer traditionellt än vad jag föreställt mig. Vi bestämde att ’fan, vi gifter oss innan jag åker’. Två veckor senare sa vi till våra närmaste vänner i LA att de fick sätta sig i karantän. Sen blev det coronatest och sen drog vi till Vegas och gifte oss. Vi körde bil dit och bodde i en svit alla tillsammans. Vi gifte oss i ett chapel vid 20 på kvällen. Våra föräldrar var med på zoom. Det var så kul och romantiskt och verkligen så bra det kunnat bli under den här perioden.

Tove Lo adopterade hunden Peggy

Ett knappt andetag senare utbrister Tove Lo plötsligt ”adopterat en hund har jag också gjort”. Och det måste vi ju prata om, fast tiden för vår intervju egentligen börjar ta slut.

– I LA finns ju många stackars hundar som är övergivna. Under pandemin har det blivit allt mer populärt att vara fosterfamilj åt en hund så att de inte ska behöva vara på shelters. Jag blev tillfrågad och sa ja till att ta hand om en hundmamma med tre valpar som var en vecka gamla. Det kom fyra hundar istället för en, haha. Vi fick se valparna växa och det var det gulligaste jag varit med om i hela mitt liv. Mamman var livrädd och vågade knappt gå utanför dörren. När valparna adopterades bort efter nio veckor blev hon superdeprimerad. Men då hade vi en liten reunion så att hon fick träffa dem igen. Efter det slappnade hon av. Hon skulle adopteras bort men vi kände att hon hörde hemma hos oss så hon fick stanna. Peggy heter hon.

Tove Lo i Skavlan

Tove Lo i tv-programmet Skavlan i Stockholm 2018.

Foto: TT/Karin Törnblom

Pressansvarig bryter in i samtalet. Vår tid är slut. Tove Lo svarar med att be om ursäkt för att hon babblar så mycket. Jag svarar att jag tycker att det är härligt. Det blir ju betydligt bättre citat än med någon som inte är pratsugen.

Sista frågan, vad har du för planer framöver?

– Nu när filmen är klar är det dags att börja tänka på nästa musikaliska steg. Jag har faktiskt ingen aning riktigt. Jag har gjort en låt som jag tor kommer sätta tonen för nästa era. Men allt är så konstigt nu. Den här releasen blir annorlunda. Men jag ska nog hitta något innovativt sätt att göra det kul för mina fans ändå.

Så lyssnar du på Tove Los nya version av låten Mateo

Tove Los akustiska version av Mateo släpps i samarbete med Google den 2 december för att fira lanseringen av den nya högtalaren Nest Audio. Den som vill lyssna på hela spellistan med musik från alla nio artister kan säga ”Hey Google, spela Nest audio sessions på Youtube music”.

Läs mer:

Topplista 2020: Årets mest spelade låtar och artister

Tove Lo gör filmroll – här är bilderna på henne i Utvandrarna

11 saker du inte visste om Tove Lo