The watcher: Sant och falskt om thrillerserien på Netflix

Sant och falskt om den nya thrillerserien the watcher på Netflix

Netflix senaste succéthriller The watcher har tagit tittarna med storm, och eftersom serien är baserad på en sann historia är frågan – hur mycket stämmer egentligen? Här har vi listat tio händelser från den populära tv-serien och jämfört med verkligheten.
28 oktober, 2022

Video: 3 svenska tv-serier att se fram emot i höst

3 svenska tv-serier att se fram emot i höst
1:03

Efter reklamen: 3 svenska tv-serier att se fram emot i höst

(1:03)

Slå på ljud

Med årstidens dystra och allt kortare dagar har det också officiellt blivit dags att sitta hemma i soffan och checka av den långa listan med tv-serier som man velat kolla på. Självklart har Netflix förberett och äntligen släppt den nya thrillerserien The watcher. Och den blir ännu mer spännande när man får veta att den är baserad på en sann historia. Vi har jämfört tio händelser från serien med den verkliga storyn.

Vad handlar The watcher om?

Serien handlar om paret Nora och Dean Brannock och deras två barn som, med nöd och näppe, har lyckats samla ihop tillräckligt med pengar för att köpa sitt drömhus i förorten de alltid har velat bo i. Men paret inser snart att allt inte är lika pittoreskt som de hoppats. Familjen plågas av märkliga grannar och mystiska, hotfulla brev som signerats av en person som kallar sig själv för "the watcher". Snart visar det sig att deras drömhus snarare är en mardröm.

Är the watcher sann?

I november 2018 publicerades en artikel i New York magazine som beskrev en amerikansk familjs upplevelser när de flyttade in i sitt nya hem i en förort i New Jersey. Familjen fick mystiska och hotfulla brev från en person som kallade sig själv "the watcher”. Artikeln som är skriven av Reeves Wiedeman var grunden för den nya Netflix-serien av Ryan Murphy.

1. Sant: fick hotfulla brev

Familjerna fick först trevliga brev som välkomnade dem, men breven blev allt mer hotfulla med tiden.

Både i tv-serien The watcher och i verkligheten fick familjen obehagliga brev skickade till dem.

I juni 2014 köpte Maria och Derek Broaddus sitt drömhus i New Jersey. Tillsammans med sina tre barn flyttade paret in i huset som låg i närheten av området där Maria var uppvuxen. Kort därefter började familjen Broaddus få anonyma brev som var undertecknade "the watcher".

Det första brevet verkade vänligt och välkomnade dem till grannskapet. Men efterföljande brev blev allt mer hotfulla och fokuserade framför allt på familjens tre barn. Efter att ha mottagit flera brev utan någon aning om vem avsändaren var började föräldrarna fara familjens säkerhet och kontaktade kort därefter polisen.

2 . Falskt: Påverkan av mediala uppmärksamheten

Både den verkliga familjen och familjen i serien hamnar i konstiga situationer med sina grannarna.

Spänningen mellan grannarna i förorten blev allt mer spänd med tiden, både i verkligheten och i serien.

En av de största skillnaderna mellan verklighet och tv-serien är hur den mediala uppmärksamheten egentligen påverkade familjen Broaduss. Netflix-serien fokuserar inte mycket på hur watcher-breven och uppmärksamheten från media skapade en storm av konspirationsteorier och internettroll. Detta slutade även med att grannskapet i Westfield vändes emot dem. I verkligheten blev Derek och Maria anklagade av deras grannar som höll fast vid teorin att de hade själva förfalskade breven. Förklaring var skulderna från bolånet och att huset egentligen var utom deras finansiella kapacitet.

3. Sant: Brevens innehåll

Det gifta paret försökte länge lösa mysteriet om vem the watcher var själva.

Skådespelarna Naomi Watts and Bobby Cannavale spelar Nora and Dean Brannock i den populära serien.

Obehagligt nog stämmer nästan vartenda ord i breven som familjen får från the watcher i tv-serien. Netflix-versionen kopierad ordagrant från de verkliga watcher-breven som skickades till det paret Derek och Maria Broaddus när de flyttade till 657 Boulevard 2014.

4. Falskt: Flyttade inte in direkt

Thrillerserien, som är anmärkningsvärt lik den sanna historien har självklart fått justera och dramatisera delar av storyn. Ett exempel är att familjen i Netflix version flyttar till huset på 657 Boulevard direkt. I verkliga fall flyttade inte familjen Broaddus in direkt eftersom de kände sig alldeles för obekväma efter att ha mottagit de obehagliga breven. De valde istället renovera huset medan de bodde på en annan adress.

5. Sant: Besattheten av säkerhet och utredning

I serien ser vi pappan Dean Brannock bli mer och mer besatt av att ta reda på vem the watcher verkligen är. Hans paranoia gör även att han vidtar drastiska åtgärder för att skydda både sitt hem och sin familj. Både besattheten av säkerheten och utredningen stämmer överens med hur den verkliga pappans i familjen, Derek Broaddus, uppträdde under tiden som de blev trakasserade.

6. Sant: UDDA OCH MISSÄNKTA Grannar

Familjen plågades av grannar som senare vände sig emot familjen.

Margo Martindale spelar grannen Mo och Richard Kind spelar Mitch.

Vi får se många märkliga grannar i serien och i själva verket var många av de huvudmisstänkta i fallet grannar till familjen Broaddus. I synnerhet märkte de ett underligt äldre par bodde bakom deras hem. De tenderade att sitta i sin trädgård på stolar vända mot deras hus, ungefär som Margot Martindale och Richard Kinds karaktärer i The watcher.

I serien ser vi att familjen övertygade om att det är flera av deras udda grannar som trakasserar dem. I verkligheten var familjen säkra på att the watcher var deras granne Michael Langford, en 60-årig man som bodde med sin 90-åriga mamma. Langford var diagnostiserad med schizofreni och många grannar vittnade om hans ovanliga beteende. Han brukade bland annat titta in genom deras fönster och hämta deras tidningar på morgonen, men de påstår att de aldrig såg honom som ett hot. Undersökningen skulle senare visa att varken Langford och hans familj var inblandade i watcher-fallet. Men vi kan tydligt se att de inspirerade till karaktärerna Pearl and Jasper Winslow i Netflix-serien.

7. FALSKT: BARNEN OCH DERAS FÖRSTÅELSE OM SITUATIONEN

I serien har familjen två barn som ganska snabbt blir informerade om situationen de befinner sig i. I verkligheten hade familjen Broaddus tre barn som var skyddade från hotet och trakasserierna som deras familj var utsatta för, fram till att det blev en sensationell nyhet som fångade hela landets uppmärksamhet.

8. Sant: Familjen misstänktes

Efter en tid kom det till allmänhetens kännedom att familjen Broaddus, särskilt att pappan Derek, kämpade finansiellt. Därför misstänktes det efter ett tag att det var familjen själva som skrev breven för att de ångrade köpet av det mycket dyra huset som det ryktades att familjen egentligen inte hade råd med. Teorin var att Derek inte egentligen hade råd och höll på att drunkna i skulder på grund av det dyra husetköpet.

9. Falskt: Sekten och de barnätande grannarna

Familjen plågades av märkliga grannar.

Många av karaktärerna var baserade på verkliga grannar till familjen som bodde i den lilla förorten.

Även om mycket i serien stämmer med de egentliga händelserna från den faktiska watcher-undersökningen, har programmet naturligtvis adderat en del drama. Det var exempelvis aldrig något rykte att grannarna i Westfield var en del av en barnätande sekt, som nämns som en teori i serien.

10. SANT: SAMMA ADRESS I BÅDE SERIEN OCH VERKLIGHETEN

Adressen som används i serien är samma som den verkliga adressen.

Familjen försökte sälja huset både 2015 och 2016, bara några månader efter att de köpt det.

I både thrillerserien och verkligheten har huset som familjen flyttar in i samma adress, 657 Boulevard i Westfield, New Jersey. Familjen Broaddus köpte huset 2014 men i februari 2015 var huset till salu, bara åtta månader efter köpet. Eftersom deras rättegång inte ledde någon vart, försökte paret för andra gången sälja huset under våren 2016, men fick det fortfarande inte sålt.

Vad händer nu?

Paret fick äntligen sålt huset men det är än idag ett mysterium vem the watcher är.

Familjen försökte flera gånger och på flera sätt att sälja huset, till slut fick de sålt det med en förlust på flera hundra tusen dollar.

År 2019 lyckades Maria och Derek Broaddus äntligen sälja 657 Boulevard, men med en förlust på nästan 400 000 dollar. De nya husägarna har sedan dess inte nämnt att de fått några brev. The watcher hade premiär på Netflix den 13 oktober 2022, men det verkliga watcher-fallet är fortfarande olöst. Eventuellt att seriens populäritet och det förnyade intresset för fallet kan leda till några riktiga svar.

8 tips på läskiga serier att streama inför halloween

Foto: TT