Populärt: Zara LarssonTaylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024

Sofia Wood släpper kokboken Chez Wood i oktober

25 jun, 2019 
Sofia Wood släpper kokbok
Hon gick med en hemlig dröm i flera år om att skapa en kokbok. Och nu händer det. Under sin föräldraledighet fyllde Sofia Wood sin kommande bok med sina allra bästa recept.”När jag har valt ut recepten har jag till stor del utgått från de tillfällen då jag har varit som allra mest lycklig”, säger hon.
Annons

I oktober släpper ELLE:s bloggare Sofia Wood sin första kokbok som fått namnet Chez Wood – En kokbok för vardag, vila och fest. Boken rymmer både hennes favoritrecept men även tankar om måltidens betydelse på flera plan. Den som besökt hennes sociala medier vet att hon tar matbilder där mysfaktorn är skyhög. I boken visar hon hur hon gör för att lyfta stunderna vid matbordet.

Berätta om titeln på boken! Varför just vardag, vila och fest, tre så olika tillfällen?

– Tanken är att det ska vara en kokbok som kan följa med en i livet i stort, en matfilosofi som går att applicera på alla tillfällen. Därför kändes det viktigt att täcka in hela den helheten, säger hon.

Hur kommer det sig att den här boken blev till?

– Att skriva en kokbok och få göra något som är så beständigt har varit min egna, nästan hemliga dröm i många år men jag har knappt ens vågat säga det högt eftersom det känts som en nästan ouppnåelig tanke och lite skört. Så plötsligt en dag, precis när jag skulle gå på föräldraledighet med mitt tredje barn damp det ned ett mail från Norstedts som undrade om jag inte var sugen på att skriva en bok. Det visade sig att de haft koll på mig i ett par år och nu var tillfället precis rätt för all inblandade. Hade jag inte haft en föräldraledighet precis runt hörnet hade jag aldrig kunnat hitta tiden för att göra det, så det hade verkligen inte kunnat vara mer perfekt.

Annons

Hur har du valt ut recepten, som jag vet är dina allra bästa?

– Jag är en nostalgiker och en romantiker av rang, och kopplar mat till speciella tillfällen och minnen. När jag har valt ut recepten har jag till stor del utgått från de tillfällen då jag har varit som allra mest lycklig, när maten har varit godast, när umgänget har varit som härligast. Det är riktigt god mat att samlas kring och upphöja även de mest vardagliga stunder till något speciellt med.

Vad kommer ditt intresse för matlagning ifrån?

– Det är i rakt nedstigande led från min mamma. Mina första minnen är från att sitta på köksbänken bredvid henne medan hon lagade mat. Vi lagar ganska olika idag men filosofin om att plöja kärlek ned i maten är precis densamma. 

Vilket är ditt bästa tips till någon som inte är så bra på att laga mat men gärna skulle vilja utvecklas?

– Laga enkelt och i säsong, är råvarorna goda i grunden är det såklart mycket svårare att misslyckas. Och våga testa och prova, man blir bättre med lite självförtroende och det får man genom erfarenhet. Och helt ärligt är det värsta som kan hända att man får gå och köpa en pizza istället och det är ju inte så farligt. 

Annons

Vilken är din absoluta favoritmat? 

– Pasta med en perfekt tomatsås, en riktigt god olivolja och burrata. Det äter vi väldigt ofta och var ett av de första recepten jag skrev för boken. Just att ta något så enkelt men sedan göra den helt perfekt tycket jag är otroligt tilltalande. 

Vilket är ditt bästa knep för att ta så snygga matbilder?

– Jag försöker hitta något operfekt i det vackra, det kan vara en naturlig uppläggning, en lite skrynklig duk eller ett stött vintageporslin. Sen tycker jag det blir finast om man plåtar i dagsljus och inte redigerar bilderna för hårt. Mobilappen VSCO är absolut bäst för enkel redigering i mobilen.

Vad har varit det viktigaste för dig i resan från idé till färdig bok?

– Det viktigaste har nog varit att våga tro på att det här blir bra, att det är en bok som behövs och jag är personen som kan skriva den. Det har periodvis varit en utmaning att tro på mig själv på det viset.

Annons

Hur kommer hållbarhetstänket in när du lagat mat?

– På ganska många olika sätt faktiskt, dels är det en grönsaksbaserad kokbok som förespråkar att laga i säsong, det finns också flera recept där man lagar nya rätter med rester för att minska mängden mat man slänger, såväl som tankar om ett hållbart utrustat kök.

Berätta om din tanke kring att detaljerna gör hela skillnaden! Hur menar du?

– All mat jag lagar är i grunden väldigt enkel, jag vill att maten och måltiden, hur bordet är dukat ska kännas avslappnat men också vackert och omtänksamt och då blir det detaljerna som är viktiga. Tända handstöpta ljus till vardags, vackra vintagebestick som valts med omsorg, en gröt där honungen som ringlats över är varm, alla sådana detaljer gör även de enklaste stunderna speciella. Egentligen handlar det väl om att göra saker med eftertanke.

Hur kommer du att fira ditt boksläpp?

– Med en releasefest förhoppningsvis! Det är så himla många personer som har varit viktiga i det här, från vänner som redan för flera år sen peppade om att jag ens skulle började blogga om mat, min man och barn, mamma såklart, Frida som fotograferat, CFA som gjort form till alla fina läsare. I och med att det någonstans är ett resultat av alla de här människorna så är det ju inte mer än rätt att vi firar boken ihop? Kanske att jag även unnar mig en riktigt bra mixer, jag skulle verkligen vilja ha en.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Läs mer:

Annons