Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsRöda mattan

Så gick det för deltagarna i Top Model Sverige

17 maj, 2022 
AvJessica Rådne
tidigare deltagare av top model sverige
Top Model är tv-programmet som sedan starten 2005 har haft som ambition att vaska fram Sveriges nästa stora supermodell. Så hur har det gått för deltagarna genom åren? Vi vet!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 deltagare från Top Model– så gick det senBrand logo
5 deltagare från Top Model– så gick det sen

Scandinavia’s Next Top Model (föregångaren till Top Model Sverige) hade premiär på TV4 år 2005. I programmets begynnelse tävlade såväl svenskar som danskar och norrmän om att kamma hem titeln Skandinaviens nästa supermodell. Första säsongens vinnare blev norska Kine Bakke.

Vi har gjort en resa genom säsongerna och tagit reda på var de svenska deltagarna har tagit vägen.

Elina Sa Freire

Elina Sa Freire

Tidigare Elina Herbeck, nu Elina Sa Freire kom längst av de svenska deltagarna i säsong 1 av Scandinavia’s Next Top Model vilket inte gynnade henne så mycket som man kunnat tro. Detta då hon i programmet porträtterades som en elak person med vassa armbågar. När Aftonbladet intervjuade Elina några år senare sa hon om sin medverkan att:

Annons

– Det kickade igång min karriär och jag ångrar inte en sekund alla roliga år jag haft på resande fot, men om vi säger såhär: hade jag fått göra det igen så hade jag inte gjort det.

Elina kunde försörja sig på modellandet efter programmets slut men valde efter sex år av resor runt jorden att flytta hem till Stockholm och satsa på en karriär inom modebranschen. I Aftonbladets artikel från 2019 framgår att Elina jobbar på Acne och extraknäcker framför kameran i mån av tid och lust.

Hawa Ahmed

HAWA AHMED
Efter vinsten fick Hawa Ahmed göra kampanj för Make Up Store. Här är hon på mingel 2008.

År 2007 hade programmet bytt namn till Top Model STHLM. Vinnare av den första renodlade svenska säsongen blev Hawa Ahmed. Hon skapade samtidigt rubriker på grund av sitt kriminella förflutna där hon dömts för bland annat misshandel, snatteri och narkotikabrott. Hawa såg programmet som en chans till nystart.

Annons

– Jag har gjort så många idiotiska grejer. Jag har ofta tänkt: Tänk om jag gjort det eller det annorlunda. Bara gått därifrån, liksom. Men jag var så jättearg på allt som hände i mitt liv, förklarade hon för Expressen då.

– Det är bättre att jag säger som det är, domarna finns ju där. Annars blir det lätt så mycket spekulationer och skitsnack. Jag står för det som hänt och skäms jättemycket för saker jag gjort, fortsatte hon.

Idag lever Hawa ett anonymt liv och ger inga intervjuer.

Alice Herbst

Alice Herbst 2013
Alice Herbst vann Top Model Sverige 2012, här är hon på bild året därpå.

Alice Herbst, kusin till supermodellen Elsa Hosk, vann Top Model Sverige 2012 och fick kontrakt med en modellagentur i Los Angeles. I en intervju med Dagens industri tio år senare menar Alice att hon snart förstod att modellvärlden inte var för henne.

Annons

– Det gick bra på så vis att jag blev bokad på jobb, men det var inte kul att vara ung kvinna i den branschen, utan någon kontroll och långt borta från sin familj. Agenterna var inte lyhörda när man bad om hjälp och risken att drabbas av ätstörningar var stor, vilket jag också gjorde. Det var en skadlig miljö.

Alice återvände till Sverige efter bara några få månader. Väl hemma igen tog hon upp en hobby, oljemåleri.

– Från början handlade det mycket om att jag behövde bearbeta den upplevelsen och tänka på annat än mat. Det blev väldigt terapeutiskt, säger hon.

Numer är Alice en etablerad konstnär och hennes verk säljs för upp emot 80 000 kronor styck.

Josefin Gustafsson

Josefin Gustafsson 2013
Josefin Gustafsson 2013.

– Det tråkigaste har varit hur man framställts i tv och hur folk har reagerat på det. Nu har jag ändå framställts ganska bra, men man har fått höra ganska mycket att man verkar vara dryg och jobbig, bara för att jag klippts så i tv, sa Josefin Gustafsson i Aftonbladet 2013.

Annons

Sedan sin vinst i Top Model det året har även Josefin Gustafsson sadlat om. Hon jobbar nu med PR och kommunikation samt poserar med partner och hund på Instagram för sina knappt fem tusen följare.

Feben Negash

Feben Negash 2016
Feben Negash fotad 2016, två år efter sin vinst.

När Feben Negash vann tävlingen 2014 var hon redan en etablerad modell. Kvällen då finalavsnittet sändes anordnade hennes mamma en överraskningsfest där alla gäster fick se på programmet. Jubel utbröt när det stod klart att deras vän vunnit hela kalaset.

– Det var så länge sedan så det har hänt väldigt mycket. Framför allt har jag omvärderat saker och ting, berättade Feben för Hänt sex år senare.

Annons

– Innan Top Model var jag villig att göra nästan vad som helst för att få jobba med det här. Snart insåg jag att det inte var så viktigt. Jag började jobba åt Huddinge kommun med personer som hade olika slags svårigheter. Jobbet gick ut på att försöka få in de här personerna på arbetsmarknaden, att försöka få dem att se det positiva i livet. Till skillnad från modellvärlden så kändes det här väldigt meningsfullt. Fötterna på jorden, liksom.

– När jag blev en offentlig person fick jag faktiskt mindre jobb än tidigare. Jag tror att det är jättebra att folk som vill bli modeller vet om det här… Många varumärken vill inte förknippas med kändisar, de föredrar att jobba med modeller som folk inte känner till, fortsatte hon.

Feben är fortfarande signad till agenturen Mikas men ser sig idag som en influencer snarare än en modell.

Ellinor Bjurström

ELLINOR BJURSTRÖM 2020
Ellinor Bjurström är ett stort namn än idag.

En av de största stjärnorna från Top Model Sverige-världen är tveklöst Ellinor Bjurström som kom tvåa år 2014. Ett år efter sin medverkan deltog hon även i realityserien Baren, och ytterligare fyra år senare såg vi henne i Unga mammor.

Annons

Ellinors fanskara har vuxit stadigt och idag är hon en inflencer med över hundra tusen följare i sociala medier. Där satsar hon på innehåll med kroppspositiva budskap. Ellinor, som idag är mamma till två, postar ofiltrerade bilder på sin huds bristningar och sin kamp mot hudsjukdomen psoriasis. Hon beskriver hur föräldralivet stundtals tar på krafterna.

– Jag är väldigt öppen i min profil. Jag berättar mycket som det är. Jag drabbades av missfall innan jag fick min son. Det inlägget fick stor respons. Likaså när jag nyligen berättade att jag och min sambo går i parterapi, säger hon till Hänt.

Ellinor driver även den öppenhjärtliga podcasten Vill du prata om det? med sin influencervän Fia Anderberg.

Freja Edholm

Freja Edholm 2017
Freja Edholm, 2017.

Freja Edholm, tidigare Kjellberg Borchies, vann tävlingen 2006. Hon har fortsatt sin modellkarriär hos agenturen Mikas, samt skådespelat i tv-serien Veni Vidi Vicoi. År 2015 gifte hon sig i största hemlighet med den 22 år äldre kärleken, skådespelaren Rafael Edholm, och tog hans namn.

Annons

Freja är en mångsysslare som förutom att vara influencer även driver en e-handel med babykläder samt ägnar sig åt måleri. Tillsammans med maken har hon två barn födda 2016 och 2019.

Sophie Angner

Sophie Angner tävlade i Top Model 2012 där hon hamnade på plats 9. Trots sin låga placering (det var totalt 11 tävlande) har hon efter programmet lyckats hålla sig aktuell genom att medverka i realityserien Venice Beach och prata ut om sin korta kärlekssaga med Gustaf Reinfeldt, son till Sveriges tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt.

”Trots att jag och Gustaf bara har känt varandra i dryga tre månader, så är nu vi tillsammans! Ibland klickar det direkt!", bloggade hon 2013.

Sophie har levt ett liv bland celebriteter tack vare en flytt till LA där hon bland annat umgåtts med Leonardo DiCaprio. Hon bor kvar i drömmarnas stad, är gift och har jobb som ansvarig för ett investeringsföretag. Sophie extraknäcker även som tenniscoach och har många förmögna kunder.

Sabina Karlsson

Sabina Karlsson 2022
Sabina Karlsson på ELLE-galan 2022.

Sabina Karlsson gjorde avtryck i modellvärlden redan 2007 då hon medverkade i Top Model med sina fräknar och sitt naturligt vågiga rödbruna hår. Hon har fortsatt att modella professionellt i alla år sedan dess och är nu signad i kategorin plus size hos en rad agenturer i NYC, London, Paris, Hamburg, Köpenhamn och Stockholm. På ELLE-galan 2022 prisades Sabina som Model of the Year.

Annons

”Min modellresa har varit lång och gått både upp och ner. Under många år var jag tvungen att passa in i ett kroppsideal som inte var naturligt för mig. Tack och lov började branschen förändras och har gjort det möjligt för mig att göra det jag verkligen älskar i min naturliga kropp och storlek”, skrev hon på Instagram efter.

Vid sidan om arbetar Sabina som doula, en icke-medicinsk profession som ger födande kvinnor emotionellt stöd under förlossningen. Sabina och hennes make Ricky Jackson bor i New York och har två barn ihop.

Awa Touray

Awa Touray deltog i Top Model Worldwide 2019 där finalister från hela världen tävlade.

– Jag var bara med av en ren slump. Min syster jobbar som stylist och designer och hade tipsat mig om att jag skulle vara med. Först ville jag inte, men det var en jätterolig upplevelse, berättade hon i Aftonbladet samma år.

Awa såg sig besegrad av en modell från Australien men har kunnat fortsätta med sitt drömyrke ändå. Hon är signad i London dit hon pendlade frekvent innan pandemin slog till. Awa driver en Youtube-kanal och hoppas kunna komma igång med resandet snart igen.

Källa: Expressen, Dagens industri, Aftonbladet 2013, Aftonbladet 2019, Nyheter24, 1177

Foto: TT

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons