Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

Så åldrades karaktärerna i Vår tid är nu – jämför bilderna

05 jan, 2021 
AvNina Nyström
Calle och Nina
Calle, Nina och de andra karaktärerna åldras hela 27 år mellan första och sista avsnittet av Vår tid är nu. Häng med på en nostalgisk resa från 40-talet till 70-talet och se hur olika huvudrollsinnehavarna ser ut.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Trailer för Vår tid är nu – 1951Brand logo
Trailer för Vår tid är nu – 1951

Vår tid är nu är en av de mest populära och älskade serierna någonsin och efter julens specialsäsong har vi definitivt sett det sista av familjen Löwander och de andra. Saknaden är stor. Men, man kan ju alltid gå in på SVT play och se de tidigare säsongerna igen. Serien har varit så händelserik att det finns en hel del viktiga scener man hunnit glömma bort, och som kan vara extra kul att se igen när man nu har hela händelseförloppet klart för sig.

Spelar från 19-46 år!

En starkt bidragande faktor till seriens populäritet är hur väl man skildrat de olika tidsepokerna och lyckats fånga viktiga stilnycklar. Och det faktum att man lyckats åldra karaktärerna hela 27 år från början av säsong 1 till slutet av säsong 3 – exempelvis Calle och Nina får man följa mellan 19 och 46 års ålder.

Knepen för att lyckas med åldrandet

För att lyckas med åldringsprocessen har man såklart använt sig av smink och kostym, men även själva skådespeleriet har stor betydelse för framtoningen av karaktärerna.

Annons

– Vi har jobbat mer med att hitta riktningar i scenerna och kroppen. Hur det är när man är lite äldre, kanske lite tröttare, det märks att man har varit med om lite skit. Nina blir mycket mer riktad och tar inte in så mycket längre. Hon har ofta bråttom och mycket att göra, säger Hedda Stiernstedt i en intervju med Land.

Detta är också en av de avgörande anledningarna till att man valt att lägga ner serien – det skulle helt enkelt vara svårt att göra rollfigurerna trovärdiga om de skulle spela ännu äldre.

Calle Svensson (spelas av Charlie Gustafsson, nu 28 år)

I första säsongen har Calle en pojkaktig uppsyn med busig blick och rufsigt hår. I tredje säsongen är hans lockiga hår utkammat och han har fått ett par tidstypiska glasögon som tillsammans med den bruna kostymen lägger på ganska många år på hans utseende. Och – blicken är helt annorlunda.

Annons

Charlie Gustafsson gick även upp över sex kilo för att ge Calle en trovärdig åldersrelaterad viktökning inför andra säsongen, då han spelar en trettiofemårig småbarnspappa.

Charlie Gustafsson menar att Calle under seriens gång växer in i vad han alltid har varit – en farbror.

Nina Löwander (spelas av Hedda Stiernstedt, nu 33 år)

Ninas utseendeförändring styrs mycket av kläder och frisyr, samt hur hon för sig. Att Nina tärts av livets påfrestningar är det ingen tvekan om, däremot har hon åldrats väl i ansiktet måste man säga. Men Nina hatar att åldras, säger Hedda Stiernstedt.

Peter Löwander (spelas av Adam Lundgren, nu 34 år)

Peter har fått annan frisyr, med tydliga gråa stråk i håret. Även han rör sig med mindre spänst och är mer märkt av tiden.

Gustaf Löwander (spelas av Mattias Nordkvist, nu 42 år)

Allra tuffast har dock kanske Gustaf haft det. I sista säsongen har hans lena kinder fått skägg och i blicken ser man de sorger och utmaningar han fått tampats med.

Maggan Nilsson (spelas av Josefin Neldén, nu 36 år)

Men, vi sparar det bästa till sist: Alla mest skillnad ser man väl ändå på Maggan, som också gjort en häftig utvecklingsresa på det personliga planet. Från ung och ensamstående servitris till högt uppsatt inom politiken.

Vill du se hur fler av karaktärerna förändras under resans gång? Kolla in alla säsonger på SVT Play.

Foto: SVT

Källa: Aftonbladet

LÄS MER:

Vår tid är nu-skaparen avslöjar sanningen om frågetecknen i sista säsongen

Nya serierna du inte vill missa 2021

Annons