Det gör den riktiga Anna Delvey från Inventing Anna idag

Netflix Inventing Anna och Anna Sorokin

Svindlaren Anna Sorokin lurade till sig miljontals kronor genom att utge sig för att vara en tysk arvtagerska vid namn Anna Delvey. Nu skildras hennes liv, från uppgång till fall, i Netflix-serien Inventing Anna där tjugofemåringens bedrägeri finansierade ett liv i lyx. Såhär ser Anna Sorokins liv ut idag!
17 februari, 2022
5 Netflixserier vi ser fram emot 2022
1:11

Efter reklamen: 5 Netflixserier vi ser fram emot 2022

(1:11)

Slå på ljud

I Netflix-serien Inventing Anna skildras svindlaren Anna Sorokins liv. Under namnet Anna Delvey utgav hon sig för att vara en tysk arvtagerska som sades vara god för 60 miljoner dollar, och lyckades på så sätt ta sig in i societeten i New York och lura till sig miljontals kronor från hotell, banker och vänner. Hennes ambition var att starta en medlemsklubb som Soho house, fast med konstfokus, och hon lyckades få flera lån för att finansiera klubben. Bedrägerierna ägde rum mellan 2013 och 2017, men hennes lyxliv kom till ett abrupt slut när skulderna till slut hopade sig och vänner, affärspartners och hotell insåg att Sorokin inte kunde betala för sig.

Den fascinerande historien om hur Sorokin lyckades ta sig in i New Yorks societet skildrades först i en artikel i New York Magazine av Jessica Pressler. Den artikeln har varit grunden för serien Inventing Anna som nu finns på Netflix. Så här har Sorokins liv sett ut sedan hon blev påkommen med bedrägerierna.

Anna Sorokin rättegång och dom

I oktober 2017 rasade Anna Sorokins luftslott när hon till slut greps efter att inte ha betalat för sin vistelse på lyxhotellet 11 Howard, där hon bott i månader. Hon blev efter gripandet intagen på häktet Rikers Island i väntan på rättegång. Under rättegången som följde 2019 dömdes hon till 4 till 12 års fängelse för bedrägeri av hotell, restauranger, banker och ett privatjet-företag – Anna Sorokin hade lurat sig till en summa på över 200 000 dollar enligt The Guardian.

Anna Sorokin i rätten 2019

Anna Sorokin i rätten 2019.

Sam Simmonds

Netflixserien Inventing Anna

Under sin tid i fängelse blir Sorokin kontaktad av Netflix som vill köpa rättigheterna till hennes livshistoria. Tillsammans med Greys anatomy-skaparen Shonda Rhimes vill de göra den osannolika historian till en serie. Sorokin anlitades som konsult av Netflix, och för det skulle hon få 320 000 dollar i betalning. Men staten New York åberopade då lagen ”Son of Sam”, som är utformad för att hindra brottslingar att tjäna pengar på publicitet från brotten de begått.

Man stämmer Sorokin och menar att Netflix inte bör betala ut pengarna till henne, utan att de istället ska delas ut till hennes offer. Sorokin går med på att betala av sina skulder, och betalar drygt 200 000 dollar i skulder och böter, och ytterligare drygt 70 000 dollar i rättegångskostnader.

Anna Sorokin Frigiven 2021

Julia Garner i Inventing Anna

Julia Garner som Anna Delvey i Inventing Anna.

RUBA

I februari 2021 blir Anna Sorokin villkorligt frigiven efter närmare fyra år i fängelse. Hon försöker då överklaga sin dom och hennes advokat hävdar att Sorokins handlingar är en civil tvist snarare än ett brott. Sorokin berättade även för Insider att "fängelset varit enormt slöseri med tid" och betonade att hon hade en legitim affärsplan som aldrig fick chansen att verkställas.

Inventing Anna, verkliga personerna och händelserna som Netflix-serien är baserad på

Sorokin blir direkt efter hon kommit ut ur fängelset aktiv i sociala medier. Hon startar ett twitterkonto där hon under namnet Anna Delvey twittrar ut Manhattans distriktsåklagares pressmeddelande om hennes frigivning med kommentaren: "Bra jobbat @ManhattanDA”. Hon börjar även instagramma flitigt på kontot theannadelvey. Hon lyckas skaffa sig en lägenhet på Manhattan, ett uppslag i The Sunday Times och börjar arbeta med en klädkollektion. Men det tar bara ett par veckor innan hennes tid som fri kvinna i New York tar slut igen.

Anna Sorokin 2021

Anna Sorokin 2021.

TheImageDirect.com/TT

Anna Sorokin 2022

Endast veckor efter sin frigivning blir Anna Sorokin gripen av ICE, den amerikanska motsvarigheten till migrationsverket. Redan innan hennes fällande dom 2019 uppgav ICE att Sorokins visum gick ut 2017 och att hon ska utvisas till Tyskland efter sitt avtjänade straff. Det resulterar i att hon i mars 2021 hamnar i häktet igen där hon är än idag. ICE har beslutat att hålla Sorokin häktad till att hon utvisas med hänvisning till hennes inlägg på Instagram, som de menar visar på att hon inte rehabiliterats.

Där befinner sig Anna Sorokin idag

I februari 2022 skriver Anna Sorokin en essä i Insider om frustrationen över att bli frihetsberövad igen och känslorna kring Inventing Anna.

– Länge hoppades jag på att jag skulle gått vidare med mitt liv när Inventing Anna kom ut. Jag föreställde mig att serien skulle bli ett sorts avslut och sammanfatta ett långt kapitel i mitt liv som kommit till ett slut.

Sorokins advokat har lämnat in en ansökan om asyl och i väntan på ett svar gör Sorokin en hel del press ifrån fängelset för Netflix-serien som nyligen hade premiär. För Cosmopolitan berättar hon att hon redan sett flera av avsnitt av serien som baseras på hennes livshistoria.

– De överskrider sanningen, säger Sorokin. Det är konstigt att se sitt liv i någon annans händer. Det är en en bra övning i att släppa taget.

Källa: ELLE US, Foto: TT