Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Inventing Anna, verkliga personerna och händelserna som Netflix-serien är baserad på

03 feb, 2022 
AvMalin Ny
inventing anna netflix
Den omtalade serien Inventing Anna handlar om bedragerskan Anna Sorokin som dömdes 2019 till tolv års fängelse för bedrägeri och stöld efter att ha levt ett fejkat lyxliv i New York. Här är de verkliga personerna och händelserna som serien är baserad på!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 Netflixserier vi ser fram emot 2022Brand logo
5 Netflixserier vi ser fram emot 2022

Netflix-serien Inventing Anna handlar om Anna Sorokin, en kvinna som skapade en falsk identitet för sig själv för att kunna hänga i New Yorks sociala elit. Med identiteten lyckades hon bland annat skaffa falska kreditkort och lån via ett falskt schweiziskt bankkonto.

I huvudrollen ser vi Julia Garner, känd från Ozark, och hon har enligt egen utsago älskat att spela rollen som den kända bedragerskan.

– Det har varit väldigt roligt att spela den här rollen, och det har också varit väldigt utmanande. Det är definitivt en svår roll. Den är väldigt komplex. Dialekten hon pratar med är galen, det kan jag säga, eftersom hon både kommer från Tyskland och Ryssland. Det har varit en bra process, har Garner sagt till Buzzfeed News.

Annons

Serien är delvis baserad på verkliga händelser men kommer också innehålla en del som är påhittat. Inventing Anna släpps på Netflix den 11 februari.

Här är händelserna och personerna som serien är baserad på!

Anna Delvey (Julia Garner)

anna delvey

Under namnet Anna Delvey bodde rysk-tyska Anna Sorokin på lyxhotell i New York, åt på de bästa restaurangerna och bar dyra designerkläder.

När hon kom till staden 2014 utgav hon sig för att vara en konstintresserad arvtagerska från en rik tysk familj. Hon sade sig vara god för 60 miljoner euro, lyckades få banklån och levde lyxliv i tre år, innan hon greps misstänkt för bedrägeri och stöld 2017.

Annons

I början av 2021 blev hon villkorligt frigiven efter gott uppförande i fängelset.

Vivian (Jessica Pressler)

vivian

Vivian är en fiktionaliserad version av journalisten Jessica Pressler, från New York Magazine, som skrev artikeln "The Hustlers at Scores" vilket gjorde Anna Sorokins berättelse känd över hela världen. I serien spelas hon av Anna Chlumsky, mest känd för sin roll i serien Veep.

För artikeln blev Jessica Pressler år 2015 nominerad till National Magazine Award, och senare inspirerade den även till filmen Hustlers som hade premiär 2019. Hon är även en av producenterna bakom serien.

Annons

Todd Spodek (Arian Moayed)

arian moayed todd spodek

Arian Moayed, som främst är känd från serien Succession, spelar Annas försvarsadvokat Todd Spodek. Spodek menade att Annas bedrägerier var så pass milda att de inte motiverade ett fängelsestraff, då hon enligt honom inte var tillräckligt nära att få ut de 22 miljoner dollar som hon ska ha försökt komma åt av låneinstitut.

Spodek argumenterade också för att Anna inte skulle ha varit en riktig bedragerska eftersom hon endast skulle ha velat att folk skulle ge pengar till hennes välgörenhetsorganisation, Anna Delvey Foundation Project. Dock blev ju Sorokin dömd ändå, till tolv års fängelse för bedrägeri och stöld.

Annons

Kacy Duke (Laverne Cox)

laverne cox kacy duke

Laverne Cox spelar rollen som kändistränaren Kacy Duke, Annas kompis som även fungerade som hennes livscoach. Duke följde med Sorokin på en resa till Marocko och blev till slut även hon indragen i skandalen. Hon försökte även hjälpa Anna med att få sin ekonomi i ordning.

Rachel Deloache Williams (Katie Lowes)

rachel deloache williams katie lowes

Sorokins före detta väninna Rachel Deloache spelas av Katie Lowes, mest känd för sina prestationer i serien Scandal. Williams, som bland annat har jobbat på magasinet Vanity Fair som bildredaktör, är ett av Sorokins offer och blev en gång tvingad att betala 60 000 dollar för en resa som hon och Sorokin hade åkt på tillsammans.

Annons

Williams har efter händelserna skrivit om sin version i en artikel i Vanity Fair, där hon bland annat berättade om ögonblicket då hon insåg att Sorokin hade en fejkad identitet. Hon har även släppt boken My friend Anna, där hon skriver att hon först trodde på Sorokins alla lögner innan hon till slut hjälpte polisen att ta fast henne.

Neffatari "Neff" Davis (Alexis Floyd)

neffatari davis

Alexis Floyd, som tidigare setts i The Bold Type, spelar Sorokins vän Neffatari "Neff" Davis i serien. Davis drömde om e karriär inom hotellbranschen och jobbade som hotellconcierge på 11 Howard Hotel, hotellet som Sorokin bodde på i flera månader 2017. Tidningen Paper kallade henne för "Anna Delveys enda riktiga vän i New York".

Foto: TT

Källa: Insider

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons