Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

Redaktörens val: 3 nya sevärda svenska dokumentärer

11 jun, 2024 
AvLouise Berglund
Svenska dokumentärer sommaren 2024
Foto: Svt/Max/Viaplay
Starkt. Modigt. Känslosamt och inspirerande. Försommaren bjuder på nya svenska dokumentärer. ELLEs redaktör för populärkultur, Louise Berglund, har valt ut tre sevärda tips.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Benjamin Ingrosso om singellivet: "Glad att få vara med mig själv"Brand logo
Benjamin Ingrosso om singellivet: "Glad att få vara med mig själv"

Ett skepp kommer lastat med svenska dokumentärer! Juni bjuder på flera starka och rörande produktioner. Louise Berglund, popkulturredaktör på ELLE, har valt ut tre sevärda tips.

Här är 3 nya svenska sevärda dokumentärer:

Blodsband – SVT

Blodsband på Svt
Daniela Rathana och Alex Letic söker sina rötter i Blodsband på Svt.Foto: Svt

När artisten Daniela Rathana intervjuades av Morgonstudions programledare Alex Letic sa det klick. Det visade sig inte bara att de hade samma humor. De delade även det faktum att de båda har adopterade mammor. Danielas mamma Anna-Maria adopterades från Thailand och Alex mamma Raquel från Brasilien.

Annons

I Svt-dokumentären Blodsband åker Daniela och Alex därför till både Thailand och Brasilien för att söka sina rötter. De möter släktingar och kulturer som för dem är helt nya. Resan skildrar framför allt mellanförskap, nedärvt trauma och mitt i allt: en växande vänskap och det svåra i att släppa in någon.

Trots att mycket är svårt är väldigt mycket också varmt. Humorn får ta plats mitt i allt sökande. Delande. Grubblande. Blodsband är något av det modigaste och starkaste jag sett på länge. Inte bara för att Daniela och Alex gör en livsviktig resa tillsammans. Utan framför allt för att de, som båda två har yrkesroller i offentligheten, ställer sig framför en kamera och visar sitt innersta – allra jobbigaste och låter oss få vara med.

Men jag vill flagga för gråtkalas. Jag var tvungen att tvätta ansiktet med kallvatten efter att ha sett alla avsnitt i ett svep. Och jag hoppas verkligen vi får en säsong två! Utan att spoila vill jag veta mer om vad släktforskaren har att säga. Och jag vill se hur Daniela och Alex (typ syskonrelation!) utvecklar sig.

Blodsband består av sex avsnitt och går att se på Svt play från den 5 juni.

This is Benjamin Ingrosso – Max (tidigare HBO)

Dokumentär om Benjamin Ingrosso på Max
Benjamin Ingrosso öppnar upp sig mer än vanligt i nya dokumentären.Foto: Max

Benjamin Ingrosso blir en allt större stjärna. Sverige har han redan erövrat. Nu vill han vidare internationellt. Drömmen är ett utsålt Madison square garden. I den nya dokumentären This is Benjamin Ingrosso, på Max (tidigare HBO) får vi följa hans karriär – samtidigt som vi får se mer av lilla Benjamin.

Annons

I del ett får vi följa med honom på hans senaste sommarturné och sessioner i studion. Vi får vara med när han tvättar ansiktet och tvivlar på sig själv. Höra om hans hjärnspöken och skolgång. Intima intervjuer varvas med behind the scenes-material.

Benjamin Ingrosso porträtteras ofta med världens största leende på läpparna, som en mingelkung som inte kan låta bli närmaste piano eller pastakastrull. I dokumentären är han sårbar och det gör den både stark och mer intressant. Han hade kunnat välja att inte dela med sig av sina tvivel. Leverera en glittrande framgångssaga (hatar det ordet, men i brist på annat...). Trots ett vrålande kokande hav av fans och en otrolig show är det något som skaver. Han gjorde något fel i första låten. Han blir tveksam kring sitt val av outfit. Han känner sig blek och är rädd att folk ska tänka att han är fulare i verkligheten. Han är mänsklig.

Förmodligen har sårbarheten och intimiteten något att göra med att det är två av hans bästa vänner som skapat dokumentären. Rutinerade filmarna Jacob Rangnitt (regissör) och Oskar Fagerström (producent). Ett inbitet fan känner dessutom igen igen klippningen. Den är väldigt Take one-esque. Exekutiv producent är nämligen Christian Larson, känd från Take One och Leave the World Behind om Swedish House Mafia.

Annons

Del ett av This is Benjamin Ingrosso släpptes på Max den 21 maj – och fler avsnitt kommer!

Livet efter Catwalk – Viaplay

Livet efter Catwalk på Viaplay
Emma Örtlund och Glada Hudiks-grundare Pär Johansson.Foto: Karl Nordlund/Viaplay

Filmen Catwalk om vägen från Glada Hudik-teatern till catwalken i New York hade premiär år 2020 och fångade allas hjärtan. Emma Örtlunds karriär tog ordentlig fart och sen dess har hon bland annat hunnit sommarprata, skådespela i reklam, designa ett rosa band och även delat ut pris på ELLE-galan.

I den nya dokumentärfilmen Livet efter Catwalk möter vi Emma och hennes vänner Ida Johansson, Kitty Jonsson, Alexander Rådlund och Nicklas Hillberg på nytt för att se var livet tagit dem sedan den första filmen.

Annons

– Jag känner mig mycket gladare nu. Jag har blivit mer självständig och har fått fler kompisar, säger Emma Örtlund i dokumentären.

Och det märks! Den här gången är det dags att repetera inför en stor gala i Avicii arena. Emma ska avsluta hela eventet med att hålla ett brandtal inför den fullsatta arenan. Där sitter dessutom prins Carl Philip och Prinsessan Sofia.

Precis som Catwalk är den uppföljande dokumentären en vacker skildring av hur viktigt det är att låta varje individ skina. Och hur mycket man utvecklas genom att våga och ta plats. En ytterligare dimension i den nya dokumentären är att vi får se hur den första filmen inspirerat skolor i hela landet. Catwalk har lyckats bli en egen dimension i ett undervisningsprogram med över 90 000 elever. Det är både imponerande och inspirerande och ger känslan av precis det som Emma säger i sitt tal: ”Godheten och kärleken kommer att segra”.

Livet efter Catwalk går att se på Viaplay från den 4 juni.

Annons