10 detaljer du troligtvis missade i Squid game

Detaljer du missat i Squid game

Ledtrådar om huvudpersonernas öden, död, färgernas betydelse och en eventuell säsong 2. Succéserien Squid game innehöll många smarta detaljer som var lätta att missa. Tur då att vi samlat dem här! Spoilers ahead!
08 oktober, 2021
0:51

Efter reklamen: Därför snackar alla om Squid game – här är allt du vill veta

(0:51)

Hela världen pratar om Squid game och vi vill inte vara sämre. För det finns mycket att säga om den här serien – och många små, smarta och viktiga ledtrådar och detaljer i varje avsnitt som bara den uppmärksamma noterade.

Vi listar 10 de detaljer från Squid game som du troligtvis missade!

(Artikeln innehåller självklart major spoilers!)

1. vIP:sen – dåligt skådespeleri eller underliggande mening?

Vip-gäst Squid game

En av VIP-gästerna i Squid Game.

RUBA

Många tittare har stört sig på VIP:sen som kommer till ön för att se den femte tävlingen i avsnitt 7. Vissa går så långt som att säga att det dåligt skrivna manuset och de kassa skådisarna förstörde serien för dem totalt! Men är det inte en konstigt att en så välskriven serie misslyckas totalt med en så viktig storyline?

Det menar användaren Marmaryeesa2021 på Tiktok som har en teori om att de forcerade och endimensionella karaktärerna är ett medvetet val, och inte ett misstag. Hon tror att det är en kommentar på hur stereotypiskt asiatiska karaktärer ofta framställs i västerländsk film, och de endimensionella och överdrivna amerikanerna är enligt den här teorin en sorts revansch på de åratal av rasistiska nidbilder i Hollywood som asiater fått utstå.

Många ifrågasätter dock denna teori, och tror att det antagligen beror på att det är svårt att få tag på bra västerländska skådisar i Sydkorea. Vad tror du, är det bara kassa skådisar eller finns det en underliggande symbolik (som i så mycket annat i Squid Game!)?

2. Spelen finns på väggarna i salen

När vi möter karaktärerna i sovsalen för första gången är de så pass många att sängarna är staplade på varandra. Men allt eftersom fler och fler elimineras, ja alltså dör, tas sängarna bort. Och till slut börjar man se väggmålningarna framträda – som vi då kan se föreställer samtliga sex spel!

YOUNGKYU PARK

Allt från Red light green light och glasbron, till dalgona-kakornas former, dragkampen, middagen med knivarna och finalen med squid game. Frågan är om huvudpersonerna noterade dem, eller om de är så traumatiserade och stressade att de helt enkelt inte tänker på dem?

3. Spelare 001 är inte en vanlig spelare

YOUNGKYU PARK

Om du sett klart hela första säsongen vet du vid det här laget att Oh Il-nam, eller spelare nummer 001, inte var en vanlig spelare utan en av grundarna till Squid game. Och varje avsnitt innehåller små detaljer om att så är fallet, dock väldigt lätta att missa.

Det första spelet, Red light green light, var en skräckupplevelse för alla inblandade, utom för 001, som glatt skuttade fram utan någon som helst oro. Många trodde det berodde på hjärntumören han berättat om, att han ändå skulle dö snart och inte var rädd, men det visade sig bero på att han helt enkelt inte kunde bli träffad av skotten.

När den stora dockan scannade minsta lilla rörelse hos alla andra var det som att Oh Il-nam var immun. Och även personerna närmast honom skyddades av detta, då de inte heller verkade scannas. Troligtvis var risken att träffa honom så stor de också undkom.

Red light green light

Spelare 001 och spelare nära honom riskerades aldrig att skjutas, se de gröna rörelsedetektorerna.

En annan ledtråd, som inte var så tydlig under tiden vi kollade, men som nu i efterhand makes sense, är att nattens attacker i sovsalen, när spelare dödade varandra, inte stoppades trots att många bönade och bad vakterna om hjälp. Men när spelledaren ser och hör Oh Il-nam i panik säga att han är rädd, stoppar spelledaren bråken på en gång.

När han till slut elimineras (tror vi) i avsnittet med spelkulorna, hör vi bara ett skott, men vi ser aldrig att han faktiskt skjuts av vakten. När kameran zoomar ut och visar den uppbyggda staden uppifrån är platsen där han borde ligga, tom.

4. Spelarnas öden förebådas

Efter den nagelbitande omröstningen om att avsluta spelen om majoriteten vill, släpps spelarna och tillbringar en kort tid i frihet på hemmaplan (innan de självmant väljer att återvända). Och det är här deras öden (samt mångas död) faktiskt förebådas!

Ali

Alis död efter Sang-woos svek i avsnitt 6 (kulspelen) tog hårt på oss. Lätt ett av seriens topp 3 sorgligaste ögonblick!

Hur som helst, hans död förebådades redan i avsnitt 2, när han är hemma igen. I scenen återvänder Ali till fabriken han jobbar och kräver betalt av sin shady chef. Sin lön, som han ju har rätt till. Men några pengar fick han inte, vilket slutade med att han stal ett pengakuvert från bossen. I avsnitt 6, stjäl Sang-woo Alis spelkulor, vilket resulterar i hans tragiska död.

Deok-su

Deok-su squid game
YOUNGKYU PARK

Deok-su, seriens ”villain” (även om de faktiska grundarna och de som bettar pengar på Squid game är de verkliga skurkarna), dog i avsnitt 7, under spelet med glasbron. Hans svek mot Mi-nyeo gjorde att hon och tog med sig honom i fallet mot en säker död.

I avsnitt 2, när Deok-su är tillbaka på hemmaplan, jagas han av folk som försöker döda honom och för att undkomma dem hoppar han från en bro.

Mi-nyeo

I Mi-nyeos fall var det inte något på utsidan som förebådade hennes död, utan något som hände under avsnitt 5, dragkampsspelet. Efter gruppens vinst – som de tog hem genom Oh Il-nams taktik – säger Mi-nyeo hur mäktig hon kände sig när de lutade sig tillbaka under dragningen.

Och det är precis så hon eliminerar sig själv och Deok-su i avsnitt 7, när hon slår armarna om honom och under några sekunder har makten över honom, innan hon lutar sig bakåt och faller genom glaset och in i döden, tillsammans med honom.

Sae-byeok

Sae-byeoks död, också en av de mest gripande i serien enligt många, påminner om när hon hotar mannen på utsidan som lurat henne på pengar för att föra hennes familj i säkerhet, under avsnitt 2. I scenen håller hon kniven mot strupen, på precis samma ställe som som Sang-woo knivhugger henne, strax före det sjätte och sista spelet.

Sang-woo

Sang-woo eliminerar sig själv i under det sista spelet, Squid game, genom att hugga sig i halsen (precis som han gjorde med Sae-byeok!!) och på så vis säkra vinsten för Gi-hun.

Detta kan ha förebådats av scenen när han var hemma igen, i avsnitt 2. Då ser vi honom sitta genomblöt i badkaret, med briketter rykandes på en gasolplatta bredvid på golvet. Det många inte vet är att det här är en vanlig självmordsmetod i Korea och att han här ville/försökte ta sitt liv. Vilket han ju sen gjorde i Squid game-spelet.

Jun-Ho

Polismannen Jun-Hos död (eller är han verkligen död? Teorierna om att han överlevde finns, här kan du läsa mer om dem!) förebådades i avsnitt 3, när han tog sig till ön. Han dödar vakten som kör en av minibussarna och slänger kroppen överbord från bilfärjan.

I avsnitt 8 faller han själv i vattnet, från en klippa, när hans bror, spelledaren Hwang In-ho (spelad av Lee Byung-hun), skjuter honom. Och på tal om Lee Byung-hun...

5. Skådisen bakom spelledaren nämns vid sitt riktiga namn

Lee Byung-hun, skådespelaren bakom spelledaren, tillika polismannens bror, nämns faktiskt i avsnitt 6, av Ji-yeong. Under kulspelet sitter hon och Sae-byeok på en trappa i en av de uppbyggda bakgatorna och pratar. Ji-yeong nämner en film, ”den där med Lee Byung-hun”.

6. Spelarnas vs vakternas färger

Färgerna har betydelse genom hela serien, till exempel det här med teorin om att färgen de väljer under spelet i tunnelbanan, ddakji, avgör om de blir en spelare eller en vakt (läs mer om teorin här!).

7. Färgernas motsatser

Vakternas och spelarnas färger är motsatser på färgspektrumet
YOUNGKYU PARK

En annan detalj är att färgen på spelarnas tracksuits (teal) och färgen på vakternas jumpsuits (rödrosa) är på exakt motsatt sida av färgspektrumet.

6. Dockan i Red light green light påminner starkt om…

Den gigantiska, superobehagliga mördardockan i Red light green light-spelet i första avsnittet påminner starkt om flickan Satsuki i Hayao Miyazakis animerade film Min granne Totoro. Visst?!???!

7. Gi-huns mammas öde

När spelarna släpptes, efter omröstningen, tänkte Sae-byeok först lämna Gi-hun bakbunden på en öde väg, på fastlandet, där en av vakterna dumpade dem. Hon undrade varför hon skulle hjälpa honom, han skulle ju bara kräva tillbaka sina pengar som hon stal från honom i första avsnittet. Han svor på sin mamma att han skulle släppa det, men det första han gjorde när hon skurit loss repen var att kräva tillbaka pengarna.

Vi säger inte att det var hans fel att hans mamma senare dog, men detta kan ha förebådat hennes död i avsnitt 9.

8. Kistorna i serien är inspirerade av Blackpink (!)

De svarta lådorna – eller snarare kistorna – med rosa rosett, som de döda spelarna läggs i, är inspirerade av den sydkoreanska K-pop-gruppen Blackpink!

Regissören Hwang Dong-hyuk har själv berättat att han ville matcha vakternas rödrosa dräkter och svarta masker med de svarta kistorna med rosa rosetter – precis som Blackpink kombinerar färgerna.

9. Ljudlöst på telefonen

När polisen Jun-ho fotar dokument, bilder och kroppar var det nog många som tänkte: ”VARFÖR STÄNGER HAN INTE AV LJUDET PÅ TELEFONEN??!”. Men faktum är att i Korea kan man inte stänga av ljudet på kameran, även om telefonen är på ljudlös. Ganska bra om man vill undvika smygfotograferingar. Mindre bra om man, som han, vill fota bevis utan att riskera sitt liv.

10. Har vi missat fler detaljer på grund av dålig översättning?

I sociala medier är det många tittare som klagar på översättningen av Squid game, och då är det framförallt de engelska undertexterna som kritiseras. På Twitter och Tiktok har Youngmi Mayer, som pratar både engelska och koreanska, blivit viral. Hon menar att viktiga nyanser i språket försvinner i översättningen, och till följd av det går mycket av handlingen förlorad.

Ett exempel som Youngmi tar upp är när Spelare 212 i avsnitt 4 försöker få de andra spelarna att teama upp med henne. Enligt de engelska undertexterna säger hon ungefär ”Jag är inget geni, men jag löser det alltid”, men Youngmi menar att den korrekta översättningen är ”Jag är väldigt smart, jag har bara aldrig fått chansen att plugga”.

Spelare 212

Spelare 212, Han Mi-nyeo.

Netflix

Detta menar Youngmi är en viktig aspekt av serien, som hänger ihop med temat om klass och belyser den ojämlika tillgången till utbildning.

I kommentarerna på Youngmis Twitter och Tiktok instämmer koreansktalande användare, och säger att översättningen är full av brister. Detta ger oss grov fomo – är det fler detaljer vi missat för att vi inte pratar koreanska?! Duolingo here we come.

Foto: TT, Netflix

Missa inte

8 galna teorier om Squid game – som faktiskt kan stämma

Innehåller spoilers – obviously!

Squid game bakom kulisserna – se bilderna

Häng med BTS!

Allt du vill veta om Squid Game-stjärnan HoYeon Jung

Toppmodell för modehus som Chanel och Louis Vuitton!