Populärt: Sofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktipsKrönikor

Nya poddar hösten 2020 – från dokumentärer till true crime

24 sep, 2020 
AvStina Dahlgren
AvStina Dahlgren
Hösten är här och med den även många nya poddar. Vi har samlat ihop ett gäng rykande färska podcasts – från dokumentära berättelser till humoristiska livsstilspoddar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Höstens nya poddar är här, alldeles lagom till kyliga promenader i solen och regniga dagar när man helst bara vill ligga kvar under täcket. Vi tipsar här om rykande färska podcasts i alla kategorier. Här finns allt från livsstilsspoddar till true crime-berättelser och dokumentärer – perfekta till höstens alla dagar:

Stökigheter med Jenna & Martin

För att ge dig ett extra skratt (eller många) mitt i veckan får du nu en exklusiv inblick i hur två tidsoptimisters vardag kan se ut. Hur är egentligen livet som glutenallergiker för Martin och vad har Jenna snappat upp för skvaller på de senaste eventet hon varit på? Hoppa på tåget och få reda på allt och lite till.

PAUS med Julia & Linda

I podcasten PAUS med Julia & Linda kommer småbarnsmammorna Julia och Linda ta sig igenom precis alla ämnen som finns vad gäller livet de befinner sig i (självklart med en glimt i ögat). Stressen, pressen, barnen, uppfostran, jobbet, vardagen, kärleken & allt slit vi människor håller på med för att få allt att funka. Mycket skratt och mycket tårar – ingen lär lämnas oberörd när mammorna lättar på sina hjärtan & delar sina historier. En paus från livet helt enkelt.

Premiär: 27 september.

Forever Young

En podcast om åldersnoja och det åldersfixerade samhället vi lever i. Programledaren Elina Du Rietz, 44, fick åldersnoja kring 40 och den andra programledaren Jenny Grewdahl, 45, har ingen åldersnoja alls. Tillsammans gör de podden Forever Young.

Annons

– Efter 40 blev jag extremt medveten om vad jag hade på mig, om att män slutat kolla på mig på gatan, (som tur är kan man alltid gå till ”Skilsmässobaren” på Riche, men det kan man ju inte göra varje dag bara för att boosta sitt ego) att jag inte någonsin kunde tituleras ”ung och lovande” längre, och att jag hade föga kvinnliga förebilder i mogen ålder, säger Elina Du Rietz.

Bokbussen i P3

Krimhumor i poddformat med William Spetz, Helena Lindegren och Sven Björklund. Bokbussen i P3 berättar historien om den aspirerande journalisten Love Hedlund (William Spetz) som efter misslyckade försök att få jobb landar ett sommarvikariat i Västerbotten. Drömmen om att göra rafflande true crime-dokumentärer verkar omöjlig att uppnå då han istället får uppdrag om att följa med i en nedläggningshotad bokbuss. När Love möter bibliotekarierna och äkta makarna Lars Sjön (Sven Björklund) och Katrin Sjön (Helena Lindegren) märker han snart att allt inte är som det verkar.

Annons

Bokbussen i P3 är en humorserie i tio delar, utformad som en fiktiv dokumentär, där vi följer Love, Lars och Katrin under en sommar som kommer förändra deras liv för alltid.

Nya podcasts på Spotify hösten 2020

Spotify har de senaste åren satsat stort på just podcasts. Deras satsning har resulterat i flera stora poddar på plattformen som bland annat Raseriet, Sweet but psycho samt Gynning & Berg.

Nu släpper de sex helt nya podcasts. Här är hela listan:

Äkta hela vägen

Martin Mutumba är fotbollsstjärnan från Rinkeby som kanske är mest känd för sitt SM-guld med AIK 2009. Men hans liv innehåller så mycket mer, och är en berättelse om hisnande uppgångar och stora fall. Om en otänkbar resa, om en man som inte skulle lyckas men gjorde det ändå. Det är också en berättelse om det svenska samhället, speglat genom fotbollen. I denna helt unika podcast berättas Martins historia från boken Äkta hela vägen i en helt ny form, direkt från huvudrollsinnehavaren.

Annons

Martin Mutumbas biografi av Erik Niva släpps samtidigt både som bok och podd. Det här är en ny typ av ljudupplevelse där gränserna mellan bok och podd suddas ut.

Bakom Micken med Filip Dikmen

En helt ny talkshow i poddformat där Instagram- och Youtubestjärnan Filip Dikmen bjuder in artister till intressanta samtal. En plattform där nästa generations artister intervjuas med värme, stor nyfikenhet och förståelse för samtiden och den kontext i vilken de lever och verkar.

Diktatorer

De flesta av oss har läst och hört om envåldshärskare som Kim Jung-un, Idi Amin, Mao och Stalin. Men hur mycket vet vi egentligen om deras historia? Diktatorer med Parisa Amiri är en podcast som med hjälp av gästande experter sätter några av världens värsta och mest fruktade envåldshärskare under lupp. Varje avsnitt avhandlar en specifik diktator och med hjälp av med gästexperter besvarar podden frågor som: vilken tid och kontext verkade den specifika diktatorn i? Hur har diktatorn framställts inom populärkulturen genom historien? Hur var det att leva i landet där diktatorn styrde? Ett urval av diktatorer som kommer tas upp i podden är Adolf Hitler, Joseph Stalin, Kim Jong-Un, Idi Amin, Vlad III Dracula, Cleopatra och Gustav Vasa.

Spotify Dok

Spotify Dok är ett nytt poddformat inom vilket några av de starkaste dokumentära berättelserna i poddsverige kommer att samlas. Gemensamt för alla poddar som släpps inom ramen för Spotify Dok är att det är historier som berör och som du aldrig hört, eller aldrig hört på det här sättet. Den första dokumentären i Spotify Dok är Kidnappad – en berättelse om en hyllad svensk författare som kidnappades av sin stalker.

Minnet

Minnet berör oss alla. Vi kämpar med det i det lilla och i det stora och vi är beroende av det – för att klara vardagen, skolan, jobbet. Men ändå vet de flesta av oss fascinerande lite om våra minnen. Minnet är en utforskande podcast med en blandning av samtal med spännande gäster, minnesträning och nyfiket lärande med en av världens främsta minnesexperter och VM-medaljör Yanjaa Wintersoul.

Premiär: 5 oktober.

Wennstams Vrede

Katarina Wennstams långa arbete kring mäns våld mot kvinnor har gett henne minnen hon aldrig blir av med. Wennstams Vrede är podcasten där mäns våld mot kvinnor tas på allvar. Katarina tar upp händelser som måste föras till ljuset, och försöker förstå tillsammans med politiker, poliser och experter - som också får stå till svars för det ansvar de haft över kvinnornas öden.

Premiär: 14 oktober.

Foto: TT, Isabella Meisner, Martina Norling, Spotify, Radio Play

LÄS MER:

Spotify släpper ny funktion för poddar – så funkar listorna

Michelle Obama släpper podcast i samarbete med Spotify

14 poddar för dig som älskar inredning

Annons