Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Love is blindYoung royalsOscarsgalan

Natalie Portman om att bli sexualiserad som barn

11 dec, 2020 
AvElin Jonsson
AvEmelie Tholin
Natalie Portman om att ses som ett sexobjekt när hon var ett litet barn.
”Att bli sexualiserad som barn, gjorde att jag glömde bort och förstörde min egen sexualitet, tror jag”, säger skådespelaren Natalie Portman bland annat i en ny podcast-intervju.
Annons
21 storfilmer som fyller 21 år 2021Brand logo
21 storfilmer som fyller 21 år 2021

Nu berättar den 39-åringa skådespelaren Natalie Portman om hur hon påverkades av att bli sexualiserad som barn, bland annat efter sin medverkan i filmerna Léon: The Professional och Beautiful Girls.

– Jag var absolut medveten om att jag porträtterades, framför allt i tidningar inför att filmerna skulle komma ut, som en Lolita-figur, säger Natalie Portman i podcasten Armchair Expert with Dax Shepard. Och hon fortsätter:

– Att bli sexualiserad som barn gjorde att jag glömde bort och förstörde min egen sexualitet, tror jag, eftersom det gjorde mig rädd och gjorde att jag kände mig otrygg.

Efter detta byggde Natalie Portman upp som en mur kring sig själv där hon varken släppte in andras tankar om henne, eller släppte ut sig själv hela vägen ut. Och där hon tvingades framställa sig själv som mer stram än vad hon egentligen är, eftersom hon var rädd för att alla skulle uppfatta henne som ett sexobjekt.

Annons

Natalie Portman byggde upp en mur

– Jag försökte liksom uppfattas som ”jag är seriös och du borde respektera mig", och typ ”jag är smart – se inte på mig på det där viset”. Och jag började välja roller som var mindre sexiga för jag blev orolig över hur jag skulle uppfattas och hur säker jag skulle känna mig.

Eftersom hon var så ung när hon porträtterades som ett sexobjekt på vita duken och reklamplanscher, så menar hon att muren hon byggde upp kring sig ”hindrade hennes naturliga utveckling”.

– Så många hade bilden av mig att jag var superseriös och försiktig och konservativ. Jag har insett att jag medvetet byggde upp det för att det var ett sätt att få mig att känna mig trygg.

Natalie Portman kunde inte själv utforska sina sexuella lustar

Natalie Portman menar också att hon inte kunde löpa linan ut vad gäller hennes egen sexualitet, eftersom det varit så laddat för henne ändå sedan hon var ett barn.

– Och när man är i den där åldern där man ska utforska sin egen sexualitet och sin egen lust, och man vill utforska saker och vara öppen. Men samtidigt då känna sig väldigt otrygg då det är äldre män som var intresserade så var det bara ”Nej nej nej nej”.

Foto: TT

LÄS MER:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons