Populärt: Zara LarssonTaylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024

10 filmer om historiska kvinnor – orginalen vs skådisarna

01 jul, 2020 
AvStina Dahlgren
Brie Larson vid ett stökigt skrivbord
Det finns många filmer om kvinnor som varit viktiga för historien och som har inspirerat människor världen över. Här har vi listat de skådespelerskor som fått äran att spela dem på vita duken.
Annons
Kvinnorna som tjänar mest i HollywoodBrand logo
Kvinnorna som tjänar mest i Hollywood

Att verkliga berättelser blir till film är en vanlig företeelse. Något som ofta är omdiskuterat är vilken skådespelare som ska porträttera personen som filmen handlar om.

Det handlar inte bara om utseende, utan även om kroppsspråk, utstrålning, röst och uttryck. Det är helt enkelt mycket som ska stämma in.

Kvinnliga skådisar som spelat verkliga personer på film

Vi har listat några av de allra viktigaste skildringarna, med historiska kvinnor som har spelat stor roll för jämställdhet och inspirerat människor världen över. Vilka fick äran att porträttera dem egentligen? Och hur lika tycker du att skådisarna är originalet?

Emma Stone som Billie Jean King i Battle of the sexes

Emma Stone och Billie Jean King.
Emma Stone som Billie Jean King.

Billie Jean King var tennisproffset som ifrågasatte varför kvinnorna fick lägre prispengar än männen, trots att lika många biljetter såldes till de olika könens matcher. Det hela resulterade i en match mellan henne och en manlig tennisspelare, vilket 2017 blev en film med Emma Stone i huvudrollen.

Annons

Natalie Portman som Jackie Kennedy i Jackie

Natalie Portman som Jackie Kennedy.
Natalie Portman som Jackie Kennedy.

Jackie handlar om Jackie Kennedys liv som USA:s första dam och hennes liv efter mordet på maken John F. Kennedy i Dallas 1963. I huvudrollen syns Natalie Portman.

Reese Witherspoon som Cheryl Strayed i Wild

Reese Witherspoon I vildmarken
Reese Witherspoon som Cheryl Strayed.

Cheryl Strayed led av depression efter sin mammas död. Hon tog till droger och sex i ett självskadebeteende, något som till slut ledde till skilsmässa från maken.

Annons

Då bestämde sig Cheryl för att ge sig ut och vandra i vildmarken, trots att hon saknade erfarenhet. Under resans gång reflekterade hon över sitt liv och den 94 dagar långa vandringen blev en vändning för henne. I filmen som kom ut 2014 spelar Reese Witherspoon den modiga Cheryl Strayed.

Kerry Washington som Judy Smith i Scandals

Kerry Washington i Scandals och Judy Smith.
Kerry Washington som Judy Smith.

Judy Smith är författare, advokat och grundaren till krishanteringsföretaget Smith & Company. Hennes hårda slit har tagit henne till Vita huset där hon jobbade under många år.

Annons

I tv-serien Scandals spelar Kerry Washington den hårt arbetande kvinnan Olivia Pope, vars karaktär bygger på just Judy Smith.

Julia Roberts som Elizabeth Gilbert i Eat, Pray, Love

Julia Roberts som Elizabeth Gilbert
Julia Roberts som Elizabeth Gilbert.

Elizabeth Gilbert växte upp i fattigdom och hennes enda sysselsättning var att skriva. Hon tog jobb på en bar och skrev senare en bok om sin tid på the Coyote Ugly Saloon, något som senare skulle användas som underlag till filmen Coyote Ugly.

Efter en lång kamp lyckas Elizabeth Gilbert till slut bli en välbetald journalist med allt man kan drömma om. Trots det var hon inte lycklig. Hon lämnade sin man och gav sig istället ut i världen för att hitta riktig lycka. Hennes bok om resan blev senare filmen Eat, Pray, Love där Julia Roberts spelar huvudrollen.

Annons

Janelle Monáe som Mary Jackson i Dolda tillgångar

Janelle Monáe och Mary Jackson
Janelle Monáe som Mary Jackson.

1958 blev Mary Jackson NASA:s första svarta kvinnliga ingenjör. Tillsammans med två anda kvinnor var hon hjärnan bakom John Glenns uppskjutning i rymden. I filmen Dolda tillgångar spelas hon av Janelle Monáe.

Jennifer Lawrence som Joy Mangano i Joy

Jennifer Lawrence och Joy Mangano
Jennifer Lawrence som Joy Mangano.

Joy Mangano är en amerikansk uppfinnare som har tagit inspiration från sitt eget liv som kvinna och mamma. Hon har uppfunnit flera praktiska vardagsartiklar som gör livet enklare för helt vanliga familjer – till exempel flerpack glasögon, resväskor med extra många fack för enkel organisering och klädhängare i sammet som gör att kläderna inte halkar av hängaren.

Annons

I filmen Joy spelar Jennifer Lawrence den uppfinningsrika kvinnan som försöker slå sig fram i en mansdominerad värld. Där får tittarna följa med bakom kulisserna och se det hårda arbetet bakom framgången.

Marion Cotillard som Edith Piaf i La vie en rose

Marion Cotillard som Edith Piaf.
Marion Cotillard som Edith Piaf.

Marion Cotillard tilldelades en Oscar för sin tolkning av Edith Piaf i filmen La vie en rose, som skildrar den franska sångerskans liv.

Salma Hayek som Frida Kahlo i Frida 

Salma Hayek som Frida Kahlo.
Salma Hayek som Frida Kahlo.

Salma Hayek nominerades för en Oscar för sin prestation som mexikanska konstnären Frida Kahlo i filmen Frida.

Annons

Brie Larson som Jeannette Walls i The Glass Castle

Brie Larson och Jeannette Walls
Brie Larson som Jeannette Walls.

The Glass Castle bygger på en självbiografisk bok skriven av Jeannette Walls. Hur är det att växa upp i en dysfunktionell familj där pappan har alkoholproblem och ingen av barnen får gå i skolan? Och hur tar man sig ur det?

I filmen spelas Jeannette Walls av Brie Larson.

Källa: Cosmopolitan

Foto: TT

LÄS MER:

Annons
Annons