Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsRöda mattan

Artisten Yaeger följer sin magkänsla i allt hon gör

15 aug, 2023 
AvHelena Skoog
Artisten Yaeger följer sin magkänsla i allt hon gör
Hennes estetiska språk är nästan lika viktigt som det musikaliska – och lika genuint. ELLE möter artisten Yaeger, som nu följer sin magkänsla i allt hon gör.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Se 5 av 90-talets popstjärnor då och nuBrand logo
Se 5 av 90-talets popstjärnor då och nu

När Yaeger sjunger måste det vara på riktigt, det går inte på något annat sätt.

– Jag får creeps i min kropp när jag lyssnar på en låt och hör att de inte menar det de sjunger. När det inte når fram. Man hör det så tydligt. Jag kan märka det själv också i vissa låtar som jag gjort tidigare, ”vad sjunger jag om här? Här vill jag bara pleasa någon annan”.

Hanna Jäger föddes 1998 och växte upp på Skarpö utanför Vaxholm. På vartenda barnfoto syns ett stort leende.

– Jag var sprallig, lekte väldigt mycket och var nog ganska … smärtfri. Det var en bra, fin uppväxt utan några jobbiga trauman. Att växa upp på en ö var som att vara i en bubbla, där jag fick utforska vad jag ville. Och jag utforskade musiken.

Annons

Som så många andra i samma generation påbörjade hon sin musikkarriär med en låt på Soundcloud. Hon tonsatte sina dikter, som hon skrivit sedan hon var liten. Snart började hon åka fram och tillbaka till London, för att skapa musik med producenter där, men sedan våren 2022 har hon arbetat i Stockholm med Sebastian Furrer – ett samarbete som hon beskriver som otroligt.

– Jag bara sitter i studion med honom och sjunger tills vi känner att något känns. Ibland gör vi bara ljud! Det är nästan djuriskt, väldigt intuitivt. Han hör det jag hör, och även det jag inte hör. Jag har väldigt kul just nu!

Musiken kallar hon emotionell ravepop. Hon vill gärna ta ett steg in i dansmusik, ”med en fot i pop och en i elektronisk drum and base”. I oktober kommer EP:n Jaguar och i våras spelades både singeln Lupins in blue och Icona Pop-samarbetet Shit we do for love överallt. De jobbade ihop redan 2019, när Hanna Jäger skrev låten We got that cool till duon, som nu har 80 miljoner streams.

Annons

Shit we do for love är en power anthem och det kändes jättenaturligt att få göra den med dem. Jag blev så glad när de ville göra det!

Yaeger skapar sin egen värld

Det räcker att se en enda bild på Yaeger för att förstå att hennes estetiska språk är nästan lika viktigt som det musikaliska. Hon beskriver det som att skapa egna världar i en surrealistisk realism.

– Det är otroligt viktigt för mig, hur jag får ut det jag ser i mitt huvud till musiken. Jag vill underhålla och redan när jag sitter i studion och skriver låten kan hela idén vara redo. Här är världen. Jag har alltid uttryckt mig mycket visuellt, i kläder och smink.

Nu formas bilderna till musikvideor och scenkläder, men hon berättar att hon gav utlopp för den estetiska kreativiteten långt innan hon blev artist. När hon gick i sjuan kunde hon komma till skolan som osminkad skejtare ena dagen, som Hanna Montana den andra och tredje dagen såg hon ut som en clownfigur.

Annons

– För mig var det helt normalt, för så som jag kände den dagen ville jag också uttrycka mig. Men så var det ett gäng i nian som sa: ”Kan du fucking bestämma dig?! Vem är du?” Jag förstod inte alls vad de menade. Och jag kommer ihåg att det där satte sig så djupt. ”Bestäm dig då!” Jag trodde att jag behövde göra det.

Sen kom hon till gymnasiet, Rytmus, och omgiven av musiker och teaterapor insåg hon att hon fick vara precis vem hon ville. Numera lyssnar hon alltid till sin starka magkänsla, intuitionen som talar om vilken väg som är rätt för henne. När hon går emot den känns det direkt.

– Jag mår jättedåligt. Alla som finns nära mig kan vittna om det. Jag vill gärna lyssna om någon säger att det kan bli ännu bättre om vi gör på ett annat sätt, jag är inte jobbig på det sättet. Men om kroppen säger nej, då gör jag det inte.

Varvar ner med World of Warcraft

När hon behöver ta en paus från jobbet och stressen finns det en sak som hjälper: Gaming.

Annons

– Jag spelar oftast strategispel. Jag har spelat Hearthstone ett par år, World of warcraft, Teamfight tactics … Det är det enda sättet för mig att inte tänka på jobb. Jag kollar inte ens på serier, då spelar jag i stället för att helt koppla från.

Hon berättar, som svar på frågan om när hon mår som bäst, att hennes syster som är psykolog pratar om lyckans olika färger. Den röda euforiska, de snabba kickarna ”som nästan är ilsken lycka”, och den gröna, som handlar om att vara tillfredsställd och nöjd med livet.

– Den känner jag nog inte speciellt ofta eftersom jag helst springer efter alla kickar. Som att stå på en scen eller träffa fans. Men jag mår nog som bäst när jag sitter på terrassen i huset jag växte upp i, på ön, och tittar ut över trädgården. När jag vet att familjen är nära och jag bara har en stilla stund.

generationen som inte vågar dejta

Men musiken handlar mest om kärlek, att gå igenom starka känslor, få hjärtat krossat och ändå försöka igen.

Annons

– Hela EP:n handlar om känslor, jag gör slut med min kille, åker iväg på singelfärd, upptäcker den delen av mig själv och går från det till att dejta någon ny. Vi är en generation som inte vågar dejta, som hyllar singellivet och individualismen. Jag klarar mig själv! Om det finns en risk att få sitt hjärta krossat så blir det nej.

Men du är inte singel längre …

– Nej, men jag var så med min kille i början. ”Kom inte nära det här, jag är independent, jag behöver ingen.” Jag respekterar alla som vill ha det så, men jag tror att man ångrar sig senare om man aldrig kände saker. Inte fick bli kär. Uppleva livet.

Hur tog du dig ur den rädslan?

– Jag insåg att om jag väljer att inte utforska den här personen … Vad säger det, och varför? Som om jag inte kan ha en karriär och kötta på och … inte vara ensam. Det är det här jag vill göra, jag mår bra när det är mycket och jag får göra allt jag vill. Men det handlar om att träffa någon där det matchar. Du kan aldrig springa ifrån kärleken.

Annons

Hur träffades ni?

– Genom gemensamma vänner. Han jobbar också kreativt, som modedesigner. Jag tyckte att han var fett sexig och han tyckte att jag var fett sexig! Vi respekterar varandra väldigt mycket, ser upp till det vi gör. Tycker om varandras hjärnor. Jag kan sitta på facetime och se på när han syr, titta på honom när han tänker. Jag tycker att han är fascinerande och han tycker att jag är fascinerande.

Vilken tur att du vågade, till slut!

– Ja, jag är så glad för det. Jag tänker på det ganska ofta. Så jäkla trist annars, att inte få se vad det blev.

FAKTA
Namn: Hanna ”Yaeger” Jäger.
Ålder: 25 år.
Yrke: Artist och låtskrivare.
Bor: Stockholm.
Familj: Mamma, pappa, syrra och pojkvän.
Följ: @yaegerofficial

Foto: Daniela Spiroska

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons