Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

Elle Fanning i stor intervju om drömjobbet, att driva företag med sin syrra och att filma mitt i natten

13 jul, 2023 
AvLouise Berglund
Elle Fanning är ansiktet utåt för parfymen Fame
Hon drömmer om att bli regissör. Samtidigt skådespelar hon, är exekutiv producent och ansiktet utåt för Rabannes doft Fame. ELLEs Louise Åström möter Elle Fanning i ett regnigt Cannes.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Cannes filmfestival – Se kändisarna på röda mattanBrand logo
Cannes filmfestival – Se kändisarna på röda mattan

Vi ses på hotellet där alla kändisar bor under filmfestivalen i Cannes, Majestic. Att passera lobbyn är som att åka tunnelbana i rusningstrafik i Stockholm. Men på hotellrummet är det lugnt. Takhängda vita gardiner. Medelhavet skymtar där bakom. Det ska börja ösregna när som helst. Tydligen en skrattretande tradition just under filmfestivalen.

Elle Fanning bär jeans under svart skir klänning. Hon säger att hon sällan följer trender men konstaterar ändå själv att hennes look känns tidigt 2000-tal. Jag svarar att den är väldigt gen z.

Hon är 25 år, skådis, producent och dessutom ansiktet utåt för Rabannes Fame. En sensuell, kvinnlig och samtidigt lekfull doft förpackad i en liten robot med solglasögon och klänning.

Annons

En av kampanjfilmerna är inspelad utanför Rabannes butik i Paris. Iklädd lång kappa smyger Elle Fanning längs gatan men hamnar i en plötslig strålkastare efter att ha stoppat ner flaskan i sin handväska.

När jag såg filmen tänkte jag att du hade ett Bond-moment!

– Ja, jag är som en liten tjuv, haha! Vi var i butiken till tre på morgonen. Vi filmade på gatan på natten och det var väldigt magiskt, säger hon.

Jag vet att du är en parfymtjej som alltid bär parfym. Har du alltid varit det?

– Jag har alltid varit det! Min mormor bar alltid parfym under min uppväxt. Och hon var väldigt mycket med mig. Hon hade alltid så många parfymer på sitt sminkbord. Jag brukade gå in dit och blanda alla och lukta så överväldigande.

Svartvit bild på Elle Fanning i paljettklänning från Paco Rabanne

Alla dofter!

– Ja, men jag tror att jag från det lärde mig vilka dofter jag gillade. Självklart går du igenom faser. När jag var tonåring gillade jag det söta. Nästan som sockervadd. Och jag gillar fortfarande en del sötma men det har blivit mer blommigt och fräscht. För du vill inte möta någon och låta den bli bombarderade av din doft. Du vill att doften ska växa på dem och med Rabannes doft kan du spraya på mycket, och det doftar fortfarande gott. Det tar inte över. Du kan bygga upp doften om du behöver det. Det är grädden på moset till min look varje dag. Den sista touchen innan jag går ut genom dörren.

Annons

Elle Fanning berättar om sina doftminnen och familjerecept

Igår hälsade vi på varandra under ett event i närliggande Antibes. Elle Fanning kom gående längs en stentrappa ner mot vattnet i en look direkt från catwalken. En silverfärgad klänning från Rabanne med kloformade paljetter. Den rasslade när hon kom gående i höga matchande stilettklackar. Showstopper är ett ord jag aldrig använt tidigare. Men det var tydligt vem som var stjärnan vid rivieran. Hon var glad och lät alla journalister ta instastories innan hon slog sig ner i en soffa bland tända ljus med utsikt över vattnet.

Vilket är ditt bästa doftminne?

– Min mormors matlagning. Hon är från södern och det är något med de specifika kryddorna och saker de använder.

Vad lagar hon?

– Thanksgiving-mat. Hon gör sötpotatis med marshmallows ovanpå. Andra människor brukar tycka att det är galet.

Är det typ ert familjerecept?

– Ja, hon gör det. Hon har ett specifikt recept. Hon bakar mycket pajer och så har vi en honungsbakad skinka. Den doften är specifik.

Elle Fanning kollar rakt in i kameran

Elle Fanning är uppvuxen runt kvinnor. När jag frågar vem som är hennes största inspiration och förebild pratar hon om familjen igen.

Annons

– Min mamma, min syster och min mormor. Vi är alla kvinnor! Massor av kvinnor. Väldigt starka med mycket åsikter. Jag lärde mig i tidig ålder att säga vad jag tycker. Det är dem jag ser upp till mest.

Elle Fanning är både skådis och exekutiv producent – och vill bli regissör

Samtidigt som hon gör press för Rabannes nya doft har tredje säsongen av tv-serien The Great släppts. Där spelar Elle Fanning huvudrollen som drottning Katarina den stora. Hon är samtidigt exekutiv producent . Tillsammans med storasyster Dakota Fanning driver hon ett produktionsbolag. Vi behöver fler kvinnliga producenter, konstaterar jag.

– Tack! Det är en roll som jag verkligen utvecklats till och jag har blivit bekväm i det utrymmet. Jag har skådespelat väldigt länge så jag tror att jag för min del behövde komma över det faktum att jag ibland kunde ursäkta mig själv och säga att ”jag är för ung för att göra det här och jag vet inte vad jag pratar om”. Sen kände jag bara: Vet du vad? Nej! Jag vet visst!

Annons

Hur är det att driva ett företag med sin syster?

– Vi är bra tillsammans. Vi balanserar ut varandra. Vi förstår varandra och det det hon tar med sig till bordet är annorlunda från det jag tar med mig. Hon grundar mig och vi är inte rädda för att säga sanningen till varandra.

Ville du alltid bli skådis?

– Ja. Min syster startade ju innan mig. Så jag fick se upp till henne och på grund av det kände jag att jag ville prova det.

Hur var resan att gå från skådis, alltså du är fortfarande skådis, men till att också vara exekutiv producent?

– Jag har jobbat med många skådespelerskor som har sagt till mig att du måste förvärva dina egna jobb. Du behöver gå ut och hitta böcker och artiklar du vill vara med och gestalta och få det att ske. För det görs inte alltid åt dig. Och det har alltid funnits i mitt bakhuvud. Att bara se till att ha mer kontroll och autonomi över sina projekt. Det är viktigt. Jag vill regissera en dag så det är också vägen till det.

Porträttbild på Elle Fanning med kaktusar i bakgrunden

Det gör Elle Fanning när hon är ledig

Hon är bestämd. Och målmedveten. Samtidigt ödmjuk och lätt att prata med. Hon skrattar ofta. Det faktum att det står en fransman och viftar med händerna om att klockan för vår tid tillsammans tickar verkar inte beröra henne märkbart. Kanske är det för att hon nästan sitter med ryggen mot honom. Eller så är hon van vid pressdagar.

Annons

Jag vet att du är en jackperson. Vilken är din favoritjacka?

– Jackor kan verkligen göra en outfit! Just nu har jag en YSL, väldigt bredaxlad jacka. Den är ganska fantastisk. Sen har jag en från Rabanne, militärkappan som jag bar i reklamen. Jag fick den i gåva. Den tycker jag är cool för du kan bära den väldigt avslappnat. Nästan Kate Moss-likt. Väldigt coolt.

Vilken är din go to-look, en vanlig dag?

– Jag bor i LA så det är normalt soligare än det här. Så jag skulle säga en vit sommarklänning. Jag har många väldigt flowy långa vita klänningar. Och de är bara väldigt lätta. Det är min go-to. Med guldsmycken och sandaler. Eller ballerinaskor.

Vad gör du en vanlig dag?

– En vanlig dag? Säger hon nästan frågande, men med en lätt suck.

Har du normala dagar, haha?

– Haha, ja! Några! Det har jag definitivt. Jag försöker att träna på morgonen. Jag gillar inte att träna, säger hon med en tillgjord markant gnällig röst och fortsätter:

Annons

– Men det får mig att känna mig bättre. Jag lagar mat mycket. Jag gillar att gå till marknaden och komma fram till vad jag ska laga den dagen. När jag har en ledig dag och verkligen kan tänka på det tycker jag det är kul. Jag spenderar också mycket tid i London för jag filmar där så till och från springer jag runt där och jag gillar London.

Svartvit bild på Elle Fanning i paljettklänning

Vilken är din favorittrend?

– Jag brukar säga att jag inte följer trender. Jag har alltid varit den personen. Jag gillar quiet luxury. Det finns en enkelhet i det som jag gillar. Jag håller mig typ till ikoniskt, tidlöst mode. Jag tycker att tidlöst är väldigt viktigt.

Annons

Har du någon trend du inte gillar? En trend som aldrig får komma tillbaka?

– Jag älskar inte 80-talet så mycket.

Korta jackor?

– Jag gillar inte korta jackor. Det kan se bra ut på andra men det ser bara inte riktigt bra ut på mig.

Benvärmare?

– Nej.. Att träna i kanske! De kan vara gulliga men jag vet inte.

Gulliga på maskerad..?

– Haha, ja…

Ell Fanning håller upp handen framför ansiktet i strålande sol

Okej, sista frågan. Smink! Vad är din go to-look där?

– Cat eye. Lite utsmetat. Jag vill bara att det ska gå upp en liten bit. Det behöver inte vara för definierat. Och rouge. Jag gillar en kind med rouge. Väldigt rosigt. Jag älskar rouge. Och en putig läpp. Något matt. Men lite mer rosa. Jag kan inte ha nude. Det funkar inte på min hudton.

Annons

Våra blickar möts och en sekund passerar.

”Jag vet” säger jag och pekar på mig själv, nästan fnissig. Vi har nämligen exakt samma hudton. Fräknar inräknat. Och jag skulle aldrig använda ett nude läppstift.

– Samma, ja, utbrister hon.

– Och jag sätter dit små fräknar också. Det är min go-to, avslutar hon.

Min tid med Elle Fanning är slut. Imorgon ska hon åka och jobba i Florens. Och jag ska hem till Sverige redan ikväll. Plötsligt bli jag väldigt sugen på att applicera mer rouge.

Parfymen Fame från Paco Rabanne

Parfymören som skapat rabannes doft Fame

Den nya versionen av parfymen Fame släpps i Sverige, på Kicks den 26 juli och i övriga butiker den 23 augusti. Under tiden i Cannes passade ELLEs Louise Åström också på att ta en pratstund med parfymören Dora Baghriche som skapat doften.

Annons

Det tog ungefär 600 försök innan nya Fame fick sin slutgiltiga doft. Dora Baghriche berättar passionerat om arbetet bakom den sensuella, mer intensiva parfymversionen. Originalet har mango och bergamot som toppnot, jasmin och rökelse som hjärtnot och sandelträ och vanilj som basnot. Nu har man valt att lyfta fram sandelträt mer – men fortfarande med känslan av en både feminin och lekfull doft.

– Vi har en härlig formula att leka med. Den är kreativ och vi har så många kvalitativa ingredienser, säger Dora Baghriche och fortsätter:

– Vi har gått i en sexigare riktning.

Vilket är det bästa sättet att bära Fame?

– Helt ärligt, utan gränser. Jag har inga regler. Jag kan visa dig min väska, jag har tusentals av dessa, säger hon och håller upp flera små flaskor med parfymprover.

– Det är därför min väska alltid är väldigt tung, haha! Jag kan känna att jag vill bära parfym i en situation, på en flygplats eller om det är mycket folk och jag vill ha en intimare känsla. Det beror på mitt humör. Men det är avgörande för mig att ha något som flykt.

Annons

Som ett safe space? En doft du är bekväm med?

– För mig är det främst ett safe space. Du kan inte njuta och bära något bara för att andra bär det.

Hur applicerar du en doft? Handleder och nacke?

– Jag gillar att också applicera i mitt hår. För då känns doften när du rör dig. Även på kläder. Jag har ingen speciell rutin. Men jag applicerar doften även på mina jackor. Ibland bara på jackorna. Till och med vid resor, i resväskan.

Berätta om den gulliga flaskan!

– Jag är besatt av den här flaskan. Jag älskar den! Den är kul. Och jag gillar att den får en att le. Hon pratar redan med dig. Det är även en twist på allt med AI med en liten robot och att göra det kul. Det är Rabanne. ”Okej, låt oss prata om robotar och placera en doft i en”. Det är väldigt nu, säger hon.

Så bär du sommarens starka mermaid core-trendBrand logo
Så bär du sommarens starka mermaid core-trend
Annons