Lina Pleijel bytte bana efter Skilda världar – det gör ”Sandra” i dag

TT
I mitten av 1990-talet slog Lina Pleijel igenom som Sandra Bovallius i Skilda världar.
Men skådiskarriären tog snart slut, och efter att hon hoppade av serien satsade hon på ett helt annat yrke.
17 juni, 2022
1:26

Efter reklamen: 10 svenska Tv-serier du följde om du var ung på 90-talet

(1:26)

Slå på ljud

Mellan 1996 och 2002 sändes dramaserien Skilda världar och det hann bli hela 500 avsnitt innan det till sist tog slut. Serien handlade främst om de två familjerna Bovallius och Toivonen och relationen mellan överklassen och arbetsklassen.

En av de som hade en huvudroll i Skilda världar vad Lina Pleijel. Hon spelade Sandra Bovallius som blev kär i sin tvillingbror Daniel Toivonen (Bengt Dalqvist), utan att veta om att de var släkt.

Lina Pleijel blev psykolog

Efter två säsonger lämnade Lina Pleijel och Sandra Bovallius serien. Hon fick sitt första barn, sonen Elias, och lade därefter av med skådespeleriet.

– Jag var hemma rätt länge med barnen och sen började jag skola om mig, säger Lina Pleijel i en intervju med Hänt plus från 2020.

Så lever Mary-Kate Olsen i dag – efter akuta skilsmässan

Istället blev hon psykolog, något som hon menar inte ligger allt för långt ifrån det tidigare yrket.

– Det är samma drivkraft i skådespeleri och psykologi. Det handlar om att förstå människan. Skådespeleri handlar om att tolka, psykologi handlar om att hjälpa, säger hon.

Rollen som Sandra fick hon när hon var 26 år, och i dag är hon 52 år. I en intervju med Dagens Nyheter har hon berättat mer om varför hon valde skådespeleriet till en början.

Lina Pleijel, då och nu.

TT

Lina Pleijel om utmattningen

För det gjorde hon redan som 11-åring när hon var med i Lennart Hjulströms film Berget på månens baksida, som hennes mamma hade skrivit manus till. I början av 90-talet, när hon blivit 20 år, började Lina Pleijel satsa mer på teatern, och studerade skådespeleri.

– Min främsta strävan var inte att stå på scen, mer att studera mänskligt beteende och att vara med i ett spännande sammanhang. Jag var också med i grupper som ledde workshoppar och gav kortare föreställningar, berättade hon i Dagens Nyheter 2020.

Hon har bland annat jobbat med personer som är utmattade eller lever med långvarig smärta, säger hon i DN-intervjun, och berättar att det hon kunnat använda sig av sina egna erfarenheter från det.

– När jag var ung hade jag en period då jag var utmattad, men det fanns ingen diagnos eller behandling för det då. Den erfarenheten har jag stor nytta av i mitt jobb i dag.

Foto: TT